Τα αυτιστικά παιδιά έχουν πλεόνασμα εγκεφαλικών συνάψεων

Μία νέα έρευνα από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια (CUMC) για τα αυτιστικά παιδιά, υποστηρίζει πως έχουν πλεόνασμα εγκεφαλικών συνάψεων. Κάτι τέτοιο ενδεχομένως να οφείλεται στην επιβράδυνση του εγκεφαλικού μηχανισμού εξάλειψης των ανεπιθύμητων συνάψεων -μια διαδικασία που θα μπορούσε να παρομοιαστεί με το «κλάδεμα» των συνάψεων, εξηγούν οι επιστήμονες.

images

Οι εγκεφαλικές συνάψεις αποτελούν τα σημεία σύνδεσης των νευρώνων, επιτρέποντας την μεταξύ τους επικοινωνία. Κατά τους ερευνητές ο αυξημένος αριθμός συνάψεων θα μπορούσε να επηρεάσει τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Οι ερευνητές πειραματίστηκαν για το πλαίσιο της μελέτης τους πάνω σε ποντίκια και είδαν πως ένα φάρμακο ικανό να αποκαθιστά τον μηχανισμό «κλαδέματος» του εγκεφάλου συνέβαλε στην βελτίωση ως προς τις αυτιστικές συμπεριφορές των πειραματόζωων.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό εύρημα το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια καινοτόμο θεραπευτική στρατηγική απέναντι στον αυτισμό» εξηγεί ο δρ Τζέφρι Λίμπερμαν, επικεφαλής του τμήματος Ψυχιατρικής του πανεπιστημίου και διευθυντής του Πολιτειακού Ινστιτούτου Ψυχιατρικής της Νέας Υόρκης.

Πηγή: www.lifo.gr

Recommended For You