Τα αυγά και η χοληστερίνη «αθωώνονται» στις νέες διατροφικές συστάσεις των Αμερικάνων

imagesΚάθε πέντε χρόνια αναμένεται με μεγάλη προσδοκία η ανακοίνωση των νέων διατροφικών συστάσεων των ΗΠΑ τόσο από την επιστημονική κοινότητα, όσο και από τη βιομηχανία τροφίμων. Οι συστάσεις αυτές έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τις διατροφικές προτιμήσεις των καταναλωτών, όχι μόνο στην Αμερική αλλά και στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο, και φυσικά να καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό την ίδια την αγορά τροφίμων και ποτών. Πώς; Με πολλούς τρόπους, όπως για παράδειγμα ασκώντας πιέσεις στη βιομηχανία για αλλαγή στη σύσταση ορισμένων τροφίμων, ή για παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων. Και φυσικά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σαφώς επηρεάζουν τα οικονομικά μεγέθη της βιομηχανίας τροφίμων, κάνοντας «μόδα» κάποια τρόφιμα ή συστατικά, και βγάζοντας από τις καθημερινές μας συνήθειες κάποια άλλα.

Ανακοινώθηκαν, λοιπόν, για την πενταετία 2015-2020 οι νέες διατροφικές συστάσεις των ΗΠΑ, και έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλο θόρυβο στα media και ποικίλες συζητήσεις στην επιστημονική κοινότητα. Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα πεδία αφορά στην αλλαγή των συστάσεων γύρω από τα λιπαρά, τη χοληστερίνη και τα τρόφιμα που τα περιέχουν, όπως τα αυγά. Στις νέες συστάσεις, δεν γίνεται πλέον καμία αναφορά για περιορισμό στην πρόσληψη του ολικού λίπους, παρά μόνο δίνεται έμφαση (ευτυχώς!) στον περιορισμό του κορεσμένου λίπους (αυτό που ονομάζουμε «κακό» λίπος), αφήνωντας την κατανάλωση μονοακόρεστου (π.χ. ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, αβοκάντο) και πολυακόρεστου λίπους (ψάρια, λιναρόσπορος κτλ) ελεύθερη- χωρίς περιορισμούς! Αντίστοιχα, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για την πρόσληψη χοληστερίνης, ούτε συστάσεις για περιορισμό στην κατανάλωση αυγών, «αθωώνοντας» ένα τρόφιμο που για πολλές δεκαετίες είχε μπει στη μαύρη λίστα.

Οι μεγάλοι νικητές στις νέες διατροφικές συστάσεις, λοιπόν, θα λέγαμε ότι είναι τα λιπαρά, η χοληστερίνη και τα αυγά! Το αν οι νέες συστάσεις θα είναι πιο αποδοτικές σε σχέση με τις προηγούμενες μένει να το δούμε στην επόμενη πενταετία! Θα βοηθήσει η απελευθέρωση του λίπους, έστω και του «καλού» λίπους, στη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού; Ή θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της παχυσαρκίας και των καρδιαγγειακών; Η απάντηση σε πέντε χρόνια…

Πηγή: www.thinkover.gr

Recommended For You