Τάρσιος Πελώρια Μάτια Μικροσκοπικό Σώμα!

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ θα τον χαρακτήριζαν χαριτωμένο, άλλοι πάλι αλλόκοτο. Έχει μακρόστενα πόδια, απαλό τρίχωμα και πελώρια λαμπερά μάτια. Το σώμα του έχει μήκος 12 εκατοστά, και το βάρος του μόλις που ξεπερνάει τα 110 γραμμάρια. Μα ποιος είναι τέλος πάντων; Είναι ο τάρσιος!

Ας περιεργαστούμε ένα από αυτά τα πλασματάκια, τον τάρσιο των Φιλιππίνων. Μάτια, αφτιά, χέρια, πατούσες, πόδια και ουρά, όλα τους φαίνονται παράταιρα μεγάλα για το μικροσκοπικό του σώμα. Με μια δεύτερη ματιά, όμως, θα διαπιστώσουμε ότι αυτή η ιδιαιτερότητα αποκαλύπτει μεγαλοφυές σχέδιο.

images

ΑΚΟΗ: Τα λεπτά σαν χαρτί αφτιά του τάρσιου μπορούν να διπλώνουν, να ξεδιπλώνουν και να στρίβουν ώστε να συλλαμβάνουν ακόμα και τους πιο αμυδρούς ήχους. Η οξεία του ακοή τον βοηθάει, όχι μόνο να αποφεύγει τα αρπακτικά, όπως τα άγρια αιλουροειδή, αλλά επίσης να εντοπίζει τη λεία του. Όταν πέφτει το σκοτάδι, τα αφτιά του συντονίζονται στους ήχους που βγάζουν οι γρύλοι, οι τερμίτες, τα σκαθάρια, τα πουλιά και οι βάτραχοι. Στη συνέχεια, ολόκληρο το κεφάλι ακολουθεί, κατευθύνοντας τα γουρλωμένα μάτια του προς το υποψήφιο γεύμα του.

ΛΑΒΗ: Τα χέρια του τάρσιου είναι ειδικά σχεδιασμένα για να πιάνεται από λεπτά κλαδιά. Στα ακροδάχτυλά του έχει χαρακτηριστικά «μαξιλαράκια» με ραβδώσεις που του χαρίζουν καλό «κράτημα»—όπως τα πέλματα των ελαστικών στα αυτοκίνητα. Ακόμα και όταν κοιμάται, χρειάζεται να κρατιέται γερά. Ραβδώσεις στην κάτω πλευρά της μακριάς ουράς του τον βοηθούν να παραμένει σταθερά στηριγμένος στη θέση του μέχρι να ξυπνήσει.

ΟΡΑΣΗ: Κανένα άλλο θηλαστικό δεν έχει τόσο μεγάλα μάτια σε σύγκριση με το μέγεθος του σώματός του. Μάλιστα, καθένα από τα μάτια του τάρσιου είναι μεγαλύτερο από τον εγκέφαλό του! Τα μάτια του δεν μπορούν να περιστραφούν στις κόγχες τους, κοιτάζουν μονίμως μπροστά. Μήπως αυτό αποτελεί μειονέκτημα; Καθόλου. Ο λαιμός του τον αποζημιώνει με το παραπάνω, καθώς είναι τόσο ευλύγιστος ώστε του επιτρέπει να γυρίζει το κεφάλι του 180 μοίρες είτε προς τη μία είτε προς την άλλη μεριά.

ΣΒΕΛΤΑΔΑ: Χάρη στα μακριά του πόδια, ο τάρσιος μπορεί να πηδήξει σε απόσταση μέχρι και 6 μέτρων—δηλαδή πάνω από 40 φορές το δικό του μήκος! Όταν αυτό το μικροσκοπικό αρπακτικό βγαίνει για κυνήγι, κάνει άλματα μέσα στο σκοτάδι με τα δάχτυλά του τεντωμένα ώστε να γραπώσει το θύμα του με μαθηματική ακρίβεια.

Ο τάρσιος σπανίως επιβιώνει σε συνθήκες αιχμαλωσίας, και αυτό οφείλεται εν μέρει στην ακόρεστη όρεξή του για ζωντανά έντομα αλλά και στο ότι απεχθάνεται να τον ελέγχουν. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο πλάσμα που εξακολουθεί να γοητεύει το λαό των Φιλιππίνων. Σχεδόν το καθετί πάνω σε αυτόν το συμπαθέστατο κάτοικο των δασών με τα ορθάνοιχτα μάτια είναι και μία έκπληξη.

Προστασία του Τάρσιου

Το 1997, ο τάρσιος των Φιλιππίνων ανακηρύχτηκε από την κυβέρνηση της χώρας «ιδιαίτερα προστατευόμενο» είδος. Ως εκ τούτου, είναι παράνομο να τον κυνηγούν, να καταστρέφουν το φυσικό του περιβάλλον ή ακόμα και να τον έχουν ως κατοικίδιο. Ο τάρσιος απολαμβάνει την αγάπη των ντόπιων και αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες.

http://www.jw.org

Recommended For You