Στιγμιαίος καφές: ένας φυσικός καρπός στην κούπα μας!

imagesΑποτελεί το κίνητρό μας να σηκωθούμε από το κρεβάτι όταν καλοκαιριάζει και η όρεξη για εργασία και.. χαρά, μειώνεται δραματικά! Συνοδεύει τέλεια τις στιγμές με τους φίλους μας μιας και η μέρα έχει μεγαλώσει και η απαιτητική καθημερινότητα του χειμώνα σιγά σιγά μας αποχαιρετά! Φυσικά ο λόγος για τον αγαπημένο μας στιγμιαίο καφέ, ο οποίος εκτός από τους χειμώνες συντροφεύει τέλεια τα καλοκαίρια μας καθώς είναι απόλυτα εναρμονισμένος με τη φυσικότητα και τη χαλαρή διάθεση του καλοκαιριού.

Και μιας και λέμε φυσικότητα, γνωρίζετε ότι ο καρπός του στιγμιαίου καφέ είναι κόκκινος και μοιάζει με κεράσι; Η προέλευση του αγαπημένου μας ροφήματος όπως και όλων των καφέδων είναι ένας κόκκινος καρπός από τα καφεόδεντρα που υπάρχουν στη φύση. Η μόνη διαφορά του με τους υπόλοιπους καφέδες εντοπίζεται στην παραγωγική του διαδικασία όπου ο βρασμός, το φιλτράρισμα και η αφυδάτωση έχουν γίνει πριν από εμάς για εμάς, για να είναι έτοιμος προσθέτοντας απλά νερό στο ποτήρι ή την κούπα μας.

Ας τα δούμε όμως σταδιακά…
1. Φυτεία & συλλογή των καρπών: Η υψηλής ποιότητας καλλιέργειες καθ’ όλη τη διάρκεια ωρίμανσης των καφεόδεντρων παρέχουν την ιδανική πρώτη ύλη από τις σημαντικότερες χώρες παραγωγής καφέ της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας. Η συλλογή των καρπών γίνεται σχολαστικά διασφαλίζοντας την υψηλή ποιότητα του στιγμιαίου καφέ που φτάνει στην κούπα μας.

2. Προετοιμασία πράσινων κόκκων: Μετά τη συλλογή των καρπών, αφαιρείται ο φλοιός του και παράγονται οι πράσινοι κόκκοι καφέ.

3. Χαρμάνι: Βασικό μυστικό του αρώματος και της γεύσης του στιγμιαίου καφέ είναι η μίξη των κόκκων για την κάθε διαφορετική γεύση η οποία γίνεται με βάση την πολύχρονη πείρα, τη φαντασία και την υψηλή τεχνική.

4. Καβούρδισμα: Αυτό είναι το σημείο κατά το οποίο ο καφές αναδίδει το υπέροχο άρωμά του. Οι πράσινοι κόκκοι καβουρδίζονται μεταξύ 180-240°C για 3-12 λεπτά και το χρώμα τους αρχίζει να σκουραίνει.

5. Άλεσμα: Στο στάδιο αυτό οι κόκκοι αλέθονται όπου παίρνουν τη μορφή σκόνης.

6. Φιλτράρισμα: Η διαδικασία του φιλτραρίσματος είναι αντίστοιχη με τη διήθηση του καφέ φίλτρου στην ειδική συσκευή παρασκευής του, με τη διαφορά ότι η διαδικασία αυτή δεν πραγματοποιείται σπίτι μας αλλά σε βιομηχανικό επίπεδο με υψηλή εξειδίκευση και σκοπό τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας του τελικού προϊόντος. Αφού περάσει από διαδοχικό φιλτράρισμα και απομακρυνθεί όλο το κατακάθι, στην πραγματικότητα φθάνει στην κούπα η «καρδιά» του καφέ, ένα 100% φυσικό προϊόν.

7. Παραγωγή του στιγμιαίου καφέ: Ο φιλτραρισμένος καφές αφυδατώνεται γρήγορα και σε χαμηλή θερμοκρασία και έτσι έχουμε την οικεία σε όλους μορφή του στιγμιαίου καφέ.

Τόσο απλά, τόσο φυσικά αλλά και τόσο έμπειρα παίρνουμε στα χέρια μας τον αγαπημένο μας στιγμιαίο καφέ!

Nutrimed

Recommended For You