Μια «νομική διαφωνία» μεταξύ δύο δημόσιων φορέων έχει παγώσει τη διαδικασία έκδοσης και ανανέωσης επαγγελματικών αδειών.
Mόνο 6.000 ιδιωτικοί αστυνομικοί πρόλαβαν να πιστοποιηθούν ενώ περισσότεροι από 55.000 παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Εξαιτίας μιας «νομικού περιεχομένου διαφωνίας» ανάμεσα σε φορείς των υπουργείων Παιδείας και Δημόσιας Τάξης χάνονται καθημερινά θέσεις εργασίας. Πρόκειται για τη διαφωνία που έχει προκύψει ανάμεσα στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) -που εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας- και το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚεΜεΑ) -που υπάγεται στο υπουργείο Δημόσιας Τάξηςσχετικά με τη διαδικασία των εξετάσεων για την πιστοποίηση των εργαζομένων του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλειας, των γνωστών ως σεκιουριτάδων.
Η «νομικού περιεχομένου διαφωνία» (η διατύπωση ανήκει σε στέλεχος ενός εκ των δύο φορέων) έγκειται με απλά λόγια στο εξής: από τις αρχές Οκτωβρίου (μετά την εφαρμογή του πολυαναμενόμενου νόμου Ν. 3707/2008), όλοι οι εργαζόμενοι ως σεκιούριτι θα πρέπει να έχουν περάσει από υποχρεωτική εκπαίδευση και να έχουν λάβει τίτλο επαγγελματικής πιστοποίησης που χορηγείται μετά από εξετάσεις που διενεργεί ο ΕΟΠΠΕΠ σε συνεργασία με τον ΚεΜεΑ. Διαφορετικά δεν μπορούν να ανανεώσουν την άδειά τους και να εργαστούν ως σεκιούριτι. Στην περίπτωση που εντοπιστούν να εργάζονται χωρίς να έχουν ανανεώσει την άδειά τους, οι εργοδότες τους υφίστανται βαρύτατες κυρώσεις.
Ωστόσο, πριν από δύο μήνες οι εξετάσεις αυτές σταμάτησαν να πραγματοποιούνται εξαιτίας της εφαρμογής του Ν. 4186/13, που αφορά την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ρυθμίζει μεταξύ άλλων θέματα αντιστοίχισης επαγγελματικών προσόντων με συγκεκριμένους τίτλους σπουδών. Ανάμεσα στα επαγγέλματα
Μόνο 6.000 δεν συμπεριελήφθη αυτό των σεκιούριτι, με αποτέλεσμα ο ΕΟΠΠΕΠ να σταματήσει επ’ αόριστον να διενεργεί τις σχετικές εξετάσεις μέχρι να λυθεί νομικά το ζήτημα. Περίπου 6.000 άτομα πρόλαβαν να πιστοποιηθούν, ενώ περισσότεροι από 55.000 ακόμα παραμένουν σε εκκρεμότητα. Στελέχη του ΚεΜεΑ θεωρούν ότι η εφαρμογή του νέου νόμου για την Παιδεία δεν επηρεάζει τις εξετάσεις των σεκιούριτι και σε κάθε περίπτωση οι εξετάσεις θα έπρεπε να συνεχιστούν, καθώς δεν προβλέπεται ρητά η κατάργησή τους. Από την πλευρά τους, στελέχη του ΕΟΠΠΕΠ αντιτείνουν, μεταξύ άλλων επιχειρημάτων, ότι ο οργανισμός συντηρείται από ιδίους πόρους και ως εκ τούτου δεν θα είχε λόγο να καταργήσει τις εξετάσεις (από τις οποίες εισπράττει χρήματα) εάν δεν θεωρούσε ότι παραβιάζεται ξεκάθαρα η νομοθεσία.
Εξηγώντας ακόμα πιο απλά τη «νομικού περιεχομένου διαφωνία» -η οποία υφίσταται για περισσότερους από δύο μήνες- ο Παναγιώτης, «σεκιουριτάς» στο επάγγελμα, λέει στην «Κ»: «Εργάζομαι τρία χρόνια στον κλάδο. Οπως και πολλοί άλλοι, άρχισα με μικρή καθυστέρηση τα μαθήματα που προβλέπει ο νόμος, ωστόσο ελέγχοντας πλήρως τα χρονικά περιθώρια που είχα. Πλήρωσα για τα μαθήματα και περίμενα απολύτως ήσυχος να δώσω τις εξετάσεις, καθώς το αντικείμενο το γνωρίζω καλά. Περίμενα και περίμενα μέχρι που ο ιδιοκτήτης της εταιρείας μου είπε ότι δεν μπορεί να με απασχολεί άλλο, γιατί δεν είχα άδεια. Υπέγραψα την παραίτησή μου με τη δέσμευση, εκ μέρους της εργοδοσίας, ότι θα ξαναπροσληφθώ όταν ανανεωθεί η άδειά μου. Ευτυχώς εργάζεται η σύζυγός μου» λέει ο -άνεργος πλέον- σεκιουριτάς.
Σύμφωνα με πηγές από τον κλάδο, ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες «τρίβουν τα χέρια τους», καθώς υπάλληλοι που απασχολούνται για αρκετό καιρό και έχουν αποκτήσει τα ελάχιστα επαγγελματικά δικαιώματα που τους αναγνωρίζονται και τις σχετικές αυξήσεις, θα εξαναγκαστούν σε παραίτηση και επαναπρόσληψη υπό δυσμενέστερους όρους.
Αντιλαμβανόμενοι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί για τον βιοπορισμό χιλιάδων οικογενειών, οι αρμόδιοι φορείς εμφανίζονται έτοιμοι να δώσουν μια έστω και προσωρινή λύση. Αναμένεται αύριο ή τη Δευτέρα η υπογραφή απόφασης Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ σχετικά με τροπολογία που θα πρέπει να συνταχθεί και να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή προς ψήφιση. Παράλληλα, ο ΕΟΠΠΕΠ αναμένεται να προτείνει στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης παράταση των ισχυουσών αδειών σεκιούριτι μέχρι να λυθεί το πρόβλημα. Χθες, ανάλογη πρόταση για «αυτοδίκαιη παράταση των αδειών εργασίας μέχρι να εκδοθεί η πρώτη πιστοποίηση» απέστειλε στο υπουργείο και ο ΚεΜεΑ.
http://www.kathimerini.gr