Σταματούν – και πάλι – οι εργασίες κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης

Νέα εμπλοκή δημιουργήθηκε στο έργο κατασκευής του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Το βράδυ της Πέμπτης η κατασκευάστρια κοινοπραξία (ΑΕΓΕΚ – Impregilo – Ansaldo – Seli – Ansaldobreda) έστειλε με δικαστικό επιμελητή στην Αττικό Μετρό «Ειδική δήλωση διακοπής έργων», με την οποία γνωστοποίησε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τις εργασίες, υπό τις υφιστάμενες συνθήκες.

Την Παρασκευή η Αττικό Μετρό επιχείρησε να προλάβει σε επίπεδο δημοσιότητας τις εξελίξεις, καθώς ανακοίνωσε, «με αφορμή την «Ειδική δήλωση διακοπής έργων» της αναδόχου κοινοπραξίας του Μετρό Θεσσαλονίκης» ότι:

«Tο έργο επιβάλλεται να συνεχίσει απρόσκοπτα, χωρίς να χαθεί ούτε μια μέρα, τις κατασκευαστικές εργασίες του σε όλους τους σταθμούς που είναι διαθέσιμοι (Ν. Σιδηροδρομικός Σταθμός, Δημοκρατίας, Σιντριβάνι, Πανεπιστήμιο, Παπάφη, Ευκλείδης, Φλέμινγκ, Ανάληψη, Πατρίκιος, Ν. Ελβετία), στη διακλάδωση Δημοκρατίας και στο Αμαξοστάσιο, όπως προβλέπει η Σύμβαση».

«Ισχύουν απαρέγκλιτα τα όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για την κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης. Η σύμβαση κατασκευής του δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται. Είναι η ώρα των υπεύθυνων αποφάσεων για όλους».

Πάντως, στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου παρακολουθούν τις εξελίξεις με αγωνία, καθώς αναγνωρίζουν ότι η υλοποίηση του έργου, ακόμη και υπό τις βέλτιστες συνθήκες, θα φέρει νέες παρατάσεις στο χρονοδιάγραμμα του έργου.

Και αυτό διότι, όπως λένε, η πολυπλοκότητα και η δυσκολία του υπόγειου έργου δεν επιτρέπει τροποποιήσεις. Εάν για παράδειγμα, συνεχίζουν, καταργηθεί κάποιος σταθμός, θα πρέπει να αλλάξει μία σειρά μελετών και να ανασχεδιαστεί το έργο από την αρχή.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι στο ακραίο σενάριο διάλυσης της σύμβασης, η επαναδημοπράτηση των υπολειπόμενων εργασιών θα είναι αισθητά πιο ακριβή σε σχέση με την χαμηλή προσφορά που είχε κάνει η κοινοπραξία, όταν είχε διαγωνιστεί για το έργο, αφού με τα νέα τιμολόγια και τις καινούριες τιμές, το κόστος ενδέχεται να διπλασιαστεί.

Σύμφωνα με τον νόμο, εάν το έργο σταματήσει, τότε το υπουργείο Υποδομών – Μεταφορών υποχρεούται να προχωρήσει στην λεγόμενη «ειδική προ εκπτώσεως πρόσκληση», στην οποία, εάν ο ανάδοχος δεν ανταποκριθεί, τότε θα ξεκινήσουν διαδικασίες έκπτωσης από το έργο.

http://www.tanea.gr

Recommended For You