Σκουλήκια, η… τροφή του μέλλοντος

imagesΜια ομάδα φοιτητών από πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά υποστηρίζουν, ότι η τροφή του μέλλοντος θα φτιάχνεται από… σκουλήκια, τα οποία –όπως τονίζουν- έχουν καλή γεύση και είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών.

Η νέα αυτή βάση τροφής, που την ονόμασαν C-fu, αναπτύχθηκε κυρίως με στόχο να βοηθηθεί ο ολοένα και αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός, ο οποίος αναμένεται να φτάσει τα εννιά δισεκατομμύρια μέχρι το 2050. Οι κατασκευαστές της όμως πιστεύουν ότι θα μπορούσε ακόμη να «πιάσει» και ως μια εναλλακτική επιλογή «υγιεινής διατροφής».

Φοιτητές από τα πανεπιστήμια Cornell στη Νέα Υόρκη και τη σχολή Schulich School of Business του πανεπιστημίου York στον Καναδά δημιούργησαν το «κρέας από έντομα» (bug meat) το οποίο στην ουσία αποτελείται από… σκουλήκια (mealworms).

Ανέπτυξαν μια τεχνική, με την οποία μπορούν να απομονώνουν την πρωτεΐνη από τα σκουλήκια και να τη μετασχηματίζουν, για να φτιάχνουν πιο… «ελκυστικούς» κύβους C-fu, που θυμίζουν κάτι από τόφου.

cfu.jpg

Χρειάζονται 10.000 σκουλήκια για να φτιαχτεί σχεδόν μισό κιλό C-fu, όμως οι φοιτητές υποστηρίζουν ότι το τελικό προϊόν έχει μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης από το τόφου, ενώ είναι και πιο πλούσιο σε πρωτεΐνες από ένα αυγό. Ακόμη, περιέχει ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακής προσβολής, καθιστώντας το C-fu μια πιο υγιεινή, εναλλακτική επιλογή αντί για κρέας.

Η ομάδα των φοιτητών συμμετέχουν στο κίνημα «Thought For Food Challenge» και αναφέρουν τα εξής: «Το C-fu είναι μια συμπυκνωμένη τροφή, η οποία θα βοηθήσει στην ανακούφιση της πείνας στον κόσμο και την ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών, παρέχοντας τα προς το ζην σε μικροκαλλιεργητές και μεταποιητές».

Οι δέκα φιναλίστ διαγωνίζονται για ένα έπαθλο 10.000 δολαρίων, το οποίο θα αποτελέσει την αρχική χρηματοδότηση για την παρουσίαση των προϊόντων τους «κατά της πείνας στον κόσμο» σε ένα συνέδριο τον επόμενο μήνα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline.

Από το Σεπτέμβριο του 2014 στο διαγωνισμό έχουν συμμετάσχει ομάδες φοιτητών από περισσότερα από 300 πανεπιστήμια από 51 χώρες.

Recommended For You