Παράγεται κυρίως από το σησάμι και η θρεπτική του αξία προσεγγίζει αυτή του ελαιόλαδου. Έχει σχεδόν ίσες ποσότητες πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών και μικρή ποσότητα κορεσμένων λιπαρών. Περιέχει ψευδάργυρο και πολλά ορυκτά, καθώς και βιταμίνη Ε. Το χρώμα του σησαμελαίου ποικίλει: το ψυχρής έκθλιψης σησαμέλαιο έχει ανοιχτό κίτρινο χρώμα, ενώ το ινδικό σησαμέλαιο είναι χρυσό.
Τα σησαμέλαια, της Ανατολικής Ασίας έχουν συνήθως σκούρο καφέ χρώμα. Αυτό το σκούρο χρώμα και η γεύση τους προέρχονται από ψημένο σουσάμι. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην ασιατική κουζίνα. Χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική, όσο και στη ζαχαροπλαστική. Το σησαμέλαιο είναι πολύ ανθεκτικό στο μαγείρεμα, έχει χαμηλό σημείο καπνού και οξειδώνεται δύσκολα. Αυτό οφείλεται στα φυσικά αντιοξειδωτικά του, γεγονός που το κάνει ιδανικό για μαγείρεμα Πρέπει όμως, να χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες, γιατί έχει δυνατή γεύση.
Το Παρθένο Σησαμέλαιο είναι λάδι υψηλής διατροφικής αξίας και εξαιρετικής γεύσης. Μπορει να χρησιμοποιηθεί κανονικά στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Έτσι, αξιοποιείστε το:
Ωμό στις σαλάτες, αφού αντιμάχεται την πικράδα των πράσινων λαχανικών, το λεπτό άρωμά του ταιριάζει με τα λευκά λαχανικά και ταυτόχρονα προσφέρει ελαφρά τη γεύση του σησαμιού.
Για να μαρινάρετε λευκά κρέατα (κοτόπουλο, χοιρινό) ή οστρακόδερμα (γαρίδες, καραβίδες, αστακούς, καβούρια).
Σε ζύμες και σε παρασκευές ζαχαροπλαστικής όπου συμμετέχουν ξηροί καρποί, αφού προσφέρει την ευχάριστη γεύση του σησαμιού και ενισχύει τα αρώματα των υπολοίπων υλικών.
Τέλος, αξίζει να το δοκιμάσετε στα τηγανιτά, αφού διαθέτει μοναδική αντοχή, δηλαδή δεν καίγεται και δεν καπνίζει και προσδίδει στο τηγανισμένο προϊόν τραγανή επιδερμίδα και ξεχωριστό άρωμα.
ΠΡΟΣΟΧΗ όμως!!!
Τηγανίστε με τον παραδοσιακό τρόπο σε τηγάνι και χρησιμοποιείστε μικρή ποσότητα σησαμελαίου. Η επιφάνεια των τηγανιτών να μην καλύπτεται από λάδι και να είναι όσο πιο στεγνή -χωρίς νερό-γίνεται (ιδιαίτερα οι πατάτες) , έτσι ώστε να αποφύγετε το άφρισμα.
http://www.sesame.gr