Σεξουαλική Εκμετάλλευση Παιδιών—Παγκόσμιο Πρόβλημα

imagesΗ ανθρώπινη κοινωνία συνταράσσεται από μια φρικιαστική μορφή κακοποίησης παιδιών, της οποίας η έκταση και η φύση δεν ήταν ευρέως γνωστές μέχρι τα πρόσφατα χρόνια. Εκπρόσωποι από 130 χώρες συναντήθηκαν στο πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Κατά της Σεξουαλικής Εμπορικής Εκμετάλλευσης Παιδιών, που διεξάχθηκε στη Στοκχόλμη της Σουηδίας με σκοπό την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Σε αυτό παρευρέθηκε και ο ανταποκριτής του Ξύπνα! στη Σουηδία.

ΟΤΑΝ η Μαγκνταλέν ήταν 14 χρονών, παρασύρθηκε και έπιασε δουλειά ως «σερβιτόρα» σε μια μπιραρία στη Μανίλα των Φιλιππίνων. Στην πραγματικότητα, η δουλειά της περιλάμβανε το να δέχεται πελάτες—κατά μέσο όρο 15 άντρες τη βραδιά και 30 τα Σάββατα—σε ένα μικρό δωμάτιο όπου γύμνωνε το σώμα της και γινόταν αντικείμενο σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Μερικές φορές, όταν έλεγε ότι δεν άντεχε άλλο, ο διευθυντής της την εξανάγκαζε να συνεχίσει. Συνήθως η μέρα της τέλειωνε στις τέσσερις το πρωί, ενώ εκείνη ήταν εξαντλημένη, καταθλιμμένη και δυστυχισμένη.

Ο Σαρούν ήταν ένα νεαρό ορφανό αγόρι που ζούσε στους δρόμους της Πνομ Πενχ, στην Καμπότζη. Είχε σύφιλη, και όλοι ήξεραν ότι έβγαινε ραντεβού με ξένους. Του προσφέρθηκε κατάλυμα σε μια παγόδα, όπου θα τον ‘φρόντιζε’ κάποιος πρώην μοναχός. Εκείνος ο άντρας, όμως, κακοποιούσε σεξουαλικά το αγόρι και το εξέδιδε σε ξένους. Όταν γκρέμισαν το κατάλυμα του Σαρούν στην παγόδα, αυτός άρχισε να ζει με τη θεία του αλλά ήταν ακόμα αναγκασμένος να εργάζεται στο δρόμο.

Αυτά είναι δύο μόνο παραδείγματα του φοβερού προβλήματος με το οποίο ασχολήθηκε στα τέλη του περασμένου έτους το Παγκόσμιο Συνέδριο Κατά της Σεξουαλικής Εμπορικής Εκμετάλλευσης Παιδιών. Πόσο διαδεδομένη είναι αυτή η εκμετάλλευση; Περιλαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά—μερικοί, μάλιστα, μιλάνε για εκατομμύρια. Κάποιος εκπρόσωπος συνόψισε το πρόβλημα λέγοντας: «Πουλάνε και αγοράζουν παιδιά σαν σεξουαλικό και οικονομικό εμπόρευμα. Τα μεταφέρουν μέσα ή έξω από τη χώρα σαν να επρόκειτο για λαθραία εμπορεύματα, τα φυλακίζουν σε πορνεία και τα εξαναγκάζουν να ικανοποιούν τις επιθυμίες πολλών ατόμων που τα εκμεταλλεύονται σεξουαλικά».

Στην ομιλία έναρξης της διάσκεψης, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Γιόραν Πέρσον, χαρακτήρισε αυτή την εκμετάλλευση ως «την πιο βάναυση, την πιο κτηνώδη και ειδεχθή κατηγορία εγκλήματος». Κάποια εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι αυτή «ισοδυναμεί με πολυμέτωπη επίθεση εναντίον των παιδιών . . . , είναι τρομερά χυδαία και αποτελεί την πιο αξιόμεμπτη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που μπορεί να φανταστεί κανείς». Πολλές παρόμοιες εκφράσεις οργής κατά της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών ακούστηκαν από το βήμα σε όλη τη διάρκεια του συνεδρίου καθώς αναλύονταν η έκταση, η φύση, οι αιτίες και οι συνέπειες αυτής της εκμετάλλευσης.

«Η έκτασή της είναι διεθνής και η σκιά της πέφτει στη μια γενιά μετά την άλλη», όπως το έθεσε κάποια πηγή. Μια άλλη πηγή δήλωσε: «Υπολογίζεται ότι 1 εκατομμύριο παιδιά εισέρχονται κάθε χρόνο στην παράνομη αγορά του σεξ που αποφέρει κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων». Με τι συνέπειες; «Υποβιβάζεται το αίσθημα αξιοπρέπειας, ταυτότητας και αυτοσεβασμού των παιδιών, ενώ αμβλύνεται η ικανότητά τους να εκδηλώνουν εμπιστοσύνη. Διακυβεύεται η σωματική και η συναισθηματική τους υγεία, παραβιάζονται τα δικαιώματά τους και κινδυνεύει το μέλλον τους».

Μερικές Αιτίες

Ποιες είναι μερικές από τις αιτίες της εκρηκτικής αύξησης αυτού του προβλήματος; Αναφέρθηκε ότι ορισμένα παιδιά «ωθούνται στην πορνεία από τις περιστάσεις, για να επιβιώσουν στο δρόμο, για να βοηθήσουν στη συντήρηση της οικογένειάς τους ή για να αγοράσουν ρούχα και διάφορα αγαθά. Άλλα παρασύρονται από τον καταιγισμό των καταναλωτικών εικόνων στα διαφημιστικά μέσα». Κάποια άλλα τα απάγουν και τα εξωθούν στην πορνεία. Ανάμεσα στις αιτίες που αναφέρθηκαν ήταν η ταχύτατη διάβρωση των ηθικών αξιών που παρατηρείται παντού, καθώς και ένα γενικό αίσθημα απόγνωσης.

Πολλά κορίτσια και αγόρια εμπλέκονται στο εμπόριο του σεξ εξαιτίας της κακομεταχείρισης που υφίστανται στην οικογένειά τους—η βία και η αιμομειξία στο σπίτι τα οδηγούν στο δρόμο. Εκεί, κινδυνεύουν να κακοποιηθούν από παιδόφιλους και άλλους, ακόμα, όπως φαίνεται, και από μερικούς αστυνομικούς. Μια αναφορά σχετικά με αυτό το πρόβλημα, η οποία έχει τον τίτλο Νοικιάζονται Παιδιά (Kids for Hire), μιλάει για την εξάχρονη Κάτια που ζει στη Βραζιλία. Όταν τη συνέλαβε κάποιος αστυνομικός, την ανάγκασε να κάνει άσεμνες πράξεις και απείλησε ότι θα σκοτώσει την οικογένειά της αν το έλεγε στον αρχηγό του. Την επομένη αυτός ξαναπήγε με άλλους πέντε άντρες, και όλοι τους ήθελαν να τους προσφέρει την ίδια σεξουαλική εκδούλευση.

Ο Συνήγορος των Παιδιών, ένα σουηδικό ίδρυμα, είπε στους εκπροσώπους: «Όταν γίνονται μελέτες αναφορικά με το τι προκαλεί την παιδική πορνεία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια από τις κυριότερες αιτίες είναι ο [σεξουαλικός] τουρισμός». Μια αναφορά έλεγε: «Η απίστευτη κλιμάκωση της παιδικής πορνείας τα τελευταία δέκα χρόνια οφείλεται άμεσα στον τουρισμό. Η παιδική πορνεία είναι ο πιο σύγχρονος τουριστικός ‘πόλος έλξης’ που προσφέρουν οι αναπτυσσόμενες χώρες». Τα «σεξουαλικά ταξίδια», που οργανώνονται από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και αλλού, δημιουργούν μεγάλη ζήτηση για παιδιά που ασκούν πορνεία σε όλο τον κόσμο. Μια ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρία χρησιμοποιούσε κάποιο σκίτσο που απεικόνιζε ένα παιδί σε μια σεξουαλικά αποκαλυπτική στάση για να προωθήσει τα σεξουαλικά ταξίδια. Ταξιδιωτικά γραφεία οργανώνουν τέτοιου είδους ταξίδια για χιλιάδες πελάτες κάθε χρόνο.

Επίσης, στο μακρύ κατάλογο των αιτιών περιλαμβάνεται η προώθηση της βιομηχανίας του παιδικού σεξ διεθνώς μέσω της νέας τεχνολογίας. Το Ιντερνέτ, σε συνδυασμό με άλλες μορφές τεχνολογίας που σχετίζονται με κομπιούτερ, αναφέρεται ότι είναι η μεγαλύτερη πηγή πορνογραφίας. Ο φτηνός εξοπλισμός βίντεο έχει επίσης διευκολύνει την παραγωγή της παιδικής πορνογραφίας.

Ποιοι Είναι;

Πολλοί από τους ενηλίκους που κακοποιούν σεξουαλικά κάποιο παιδί είναι παιδόφιλοι. Ο παιδόφιλος νιώθει μια διεστραμμένη σεξουαλική έλξη για παιδιά. Σύμφωνα με το σουηδικό ίδρυμα Ο Συνήγορος των Παιδιών, «αυτοί δεν είναι κατ’ ανάγκην ηλικιωμένοι, ατημέλητοι άντρες που φοράνε καμπαρντίνες ούτε βίαιοι αρρενωποί τύποι. Ο συνηθισμένος παιδόφιλος είναι μορφωμένος μεσήλικος, ο οποίος συχνά εργάζεται με παιδιά ως δάσκαλος, γιατρός, κοινωνικός λειτουργός ή ιερέας».

Η σουηδική ομάδα ανέφερε το παράδειγμα της Ροσάριο, μιας 12χρονης Φιλιππινέζας την οποία κακοποίησε σεξουαλικά ένας «τουρίστας του σεξ», κάποιος γιατρός από την Αυστρία. Η κακοποίηση κατέληξε στο θάνατό της.

Η Κάρολ Μπέλαμι, διευθύντρια του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) στη Γενεύη, δήλωσε τα ακόλουθα σχετικά με τη 12χρονη Φιλιππινέζα: «Πολλές φορές, αυτοί που επιτρέπουν και διαιωνίζουν αυτή την ανυπόφορη πράξη είναι οι ίδιοι εκείνοι ενήλικοι στους οποίους έχει ανατεθεί η φροντίδα και η προστασία των παιδιών. Είναι δάσκαλοι, γιατροί, αστυνομικοί, πολιτικοί και μέλη του κλήρου, οι οποίοι χρησιμοποιούν το κύρος τους και την εξουσία τους για να εκμεταλλεύονται σεξουαλικά κάποια παιδιά».

Η Ανάμειξη της Θρησκείας

Ένας εκπρόσωπος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο συνέδριο της Στοκχόλμης δήλωσε ότι η εκμετάλλευση παιδιών είναι «το πιο απεχθές έγκλημα» καθώς και «αποτέλεσμα τρομερής διαστροφής και της κατάρρευσης των αξιών». Εντούτοις, η Καθολική Εκκλησία έχει πληγεί σοβαρά από τέτοιες πράξεις τις οποίες έχει εκτελέσει ο ίδιος ο κλήρος της.

Το τεύχος του περιοδικού Νιούζγουικ (Newsweek) με ημερομηνία 16 Αυγούστου 1993 είχε ένα άρθρο με τίτλο «Ιερείς και Κακοποίηση» το οποίο σχολίαζε «το χειρότερο εκκλησιαστικό σκάνδαλο στη σύγχρονη ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας των Η.Π.Α.». Δήλωνε: «Ενώ, όπως υπολογίζεται, έχουν υποβληθεί μηνύσεις εναντίον 400 ιερέων από το 1982 μέχρι σήμερα, μερικοί κληρικοί εικάζουν ότι 2.500 ιερείς έχουν κακοποιήσει σεξουαλικά κάποια παιδιά ή εφήβους. . . . Εκτός από το χρηματικό κόστος, το σκάνδαλο έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την εκκλησία—και έχει βλάψει το κύρος της σε θέματα ηθικής». Και άλλες θρησκείες σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στην ίδια θέση.

Ο Ρέι Γουάιαρ, εμπειρογνώμονας σε θέματα σεξουαλικών εγκλημάτων από το Ηνωμένο Βασίλειο, μίλησε στο συνέδριο της Στοκχόλμης σχετικά με δύο αγόρια τα οποία είχε κακοποιήσει με σαδιστικό τρόπο κάποιος ιερέας. Το ένα από τα αγόρια διευθύνει τώρα κάποιον οργανισμό για θύματα παιδικής κακοποίησης από ιερείς, και το άλλο κακοποιεί παιδιά.

Ο Μετανάντο Μπάικου, Βουδιστής λόγιος από την Ταϋλάνδη, ανέφερε ότι «ορισμένα είδη Βουδιστικών τελετών ευθύνονται, εν μέρει, για τη σεξουαλική εμπορική εκμετάλλευση παιδιών στην Ταϋλάνδη σε διάφορα επίπεδα. Σε ορισμένα χωριά της Ταϋλάνδης, μερικοί μοναχοί κάποιες φορές ωφελούνται από τα χρήματα που δίνουν στην κοινότητα παιδιά τα οποία έχουν εξωθηθεί στην πορνεία».

Τι Μπορεί να Γίνει;

Η Δρ Τζούλια Ο’ Κόνελ Ντέιβιντσον, από το Πανεπιστήμιο Λέστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ζήτησε από το συνέδριο να αμφισβητήσει τις δικαιολογίες που χρησιμοποιούν οι εκμεταλλευτές για τη συμπεριφορά τους. Εκείνοι που κακοποιούν παιδιά συνήθως τονίζουν την υποτιθέμενη σεξουαλική χαλαρότητα και ανηθικότητα του παιδιού, ισχυριζόμενοι ότι το παιδί είναι ήδη βρώμικο και διεφθαρμένο. Άλλοι εκμεταλλευτές χρησιμοποιούν το διεστραμμένο και ψευδή ισχυρισμό ότι οι πράξεις τους δεν βλάπτουν σε τίποτα και ότι το παιδί ωφελήθηκε.

Μια επιτροπή, η οποία ασχολείται με το σεξουαλικό τουρισμό, πρότεινε την καταπολέμησή του μέσω εκπαίδευσης στο σχολείο. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να δίνονται στους ταξιδιώτες πληροφορίες κατά της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού—πριν από την αναχώρηση, στη διάρκεια του ταξιδιού και όταν φτάσουν στον προορισμό τους.

Σχετικά με τη σύγχρονη τεχνολογία των επικοινωνιών, μια επιτροπή πρότεινε να δοθούν σε όλες τις χώρες κατευθυντήριες γραμμές για την εξάλειψη της ύλης που εκμεταλλεύεται παιδιά. Εξετάστηκε η πιθανότητα ίδρυσης ενός διεθνούς οργανισμού που θα συντονίζει τις δραστηριότητες σε αυτόν τον τομέα. Κάποια άλλη επιτροπή πρότεινε να κατασταθεί ποινικό αδίκημα σε όλες τις χώρες η παιδική πορνογραφία σε ηλεκτρονική μορφή και η κατοχή παιδικής πορνογραφίας γενικότερα, με τιμωρία που θα ορίζει ο νόμος.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς; Μια επιτροπή που ασχολήθηκε με το ρόλο των μέσων ενημέρωσης πρότεινε να αναλάβουν οι γονείς την ευθύνη να προστατέψουν τα παιδιά τους. Δήλωσε: «Δεν αρκεί να κατευθύνουν οι γονείς τα παιδιά τους όταν αυτά αρχίζουν να γίνονται καταναλωτές των μέσων ενημέρωσης, αλλά πρέπει να τους παρέχουν επιπρόσθετες πληροφορίες, εξηγήσεις και ποικιλία πηγών ενημέρωσης για να εξισορροπούν την επιρροή των μέσων ενημέρωσης και να βοηθούν το παιδί να αποκτά περισσότερη διάκριση».

Ένα σουηδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα που σχολίασε το συνέδριο τόνιζε την ανάγκη να επιτηρούν οι γονείς καλύτερα τα παιδιά τους και να τα αφυπνίζουν όσον αφορά τους κινδύνους. Ωστόσο, συμβούλευε: «Μην προειδοποιείτε απλώς τα παιδιά σας να προσέχουν τους ‘βρωμόγερους’, επειδή τα παιδιά . . . νομίζουν έτσι ότι πρέπει να φυλάγονται μόνο από τους ηλικιωμένους, ατημέλητους άντρες, ενώ εκείνος που διαπράττει τέτοια εγκλήματα μπορεί κάλλιστα να φοράει στολή ή ένα κομψό κοστούμι. Γι’ αυτό να τα προειδοποιείτε να προσέχουν τους ξένους που εκδηλώνουν ασυνήθιστο ενδιαφέρον για αυτά». Ασφαλώς, πρέπει επίσης να προειδοποιήσετε τα παιδιά να προσέχουν—και να τα παροτρύνετε να καταγγείλουν στις αρχές—οποιονδήποτε τους κάνει ακατάλληλες προτάσεις, περιλαμβανομένων και γνωστών τους ατόμων.

Η Μόνη Λύση

Αυτό που δεν μπορούσε να προτείνει το συνέδριο της Στοκχόλμης ήταν τρόπους για την καταπολέμηση των αιτιών της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών. Στις αιτίες περιλαμβάνεται η ταχύτατη διάβρωση των ηθικών αξιών παντού· η αυξανόμενη ιδιοτέλεια και ο πόθος για υλικά πράγματα· η αυξανόμενη ασέβεια απέναντι στους νόμους που έχουν θεσπιστεί για να προστατεύουν τους ανθρώπους από τις αδικίες· η εντεινόμενη αδιαφορία για την ευημερία, την αξιοπρέπεια και τη ζωή των άλλων· η γοργή κατάρρευση της οικογενειακής διευθέτησης· η ευρέως διαδεδομένη φτώχεια που προξενεί ο υπερπληθυσμός, η ανεργία, η αστυφιλία και η μετανάστευση· ο εντεινόμενος ρατσισμός εναντίον των ξένων και των προσφύγων· η διαρκώς αυξανόμενη παραγωγή και διακίνηση ναρκωτικών· και οι εξαχρειωμένες θρησκευτικές απόψεις, συνήθειες και παραδόσεις.

Μολονότι η σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών είναι κάτι φρικιαστικό, αυτή η κακία δεν προξενεί έκπληξη σε όσους διαβάζουν προσεκτικά την Αγία Γραφή. Γιατί; Επειδή ζούμε σε αυτό που η Αγία Γραφή ονομάζει «τελευταίες ημέρες» και, σύμφωνα με το Λόγο του Θεού, ‘οι καιροί είναι κρίσιμοι, δύσκολοι στην αντιμετώπισή τους’. (2 Τιμόθεο 3:1-5, 13) Είναι, λοιπόν, να απορεί κανείς που η ηθική κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο;

Ωστόσο, η Αγία Γραφή στρέφει την προσοχή στη μόνη λύση των τεράστιων προβλημάτων του κόσμου—ένα γενικό καθαρισμό από τον Παντοδύναμο Θεό. Αυτός σύντομα θα εκδηλώσει τη δύναμή του και θα εξαλείψει από τη γη όλους εκείνους οι οποίοι δεν συμμορφώνονται με τις δίκαιες αρχές και τους νόμους του: «Οι ευθείς θέλουσι κατοικήσει την γην, και οι τέλειοι θέλουσιν εναπολειφθή εν αυτή. Οι δε ασεβείς θέλουσιν εκκοπή από της γης, και οι παράνομοι θέλουσιν εκριζωθή απ’ αυτής».—Παροιμίαι 2:21, 22· 2 Θεσσαλονικείς 1:6-9.

Σε αυτούς που θα ‘εκκοπούν’ θα περιλαμβάνονται όλοι εκείνοι που εκπορνεύουν παιδιά καθώς και οι διεφθαρμένοι άνθρωποι που κακομεταχειρίζονται τα παιδιά. Ο Λόγος του Θεού δηλώνει: «Ούτε πόρνοι . . . ούτε μοιχοί . . . ούτε άντρες που πλαγιάζουν με άντρες [ή με αγόρια] . . . θα κληρονομήσουν τη βασιλεία του Θεού». (1 Κορινθίους 6:9, 10) Μάλιστα προσθέτει ότι ‘εκείνοι που είναι αηδιαστικοί εξαιτίας της ακαθαρσίας τους . . . και οι πόρνοι’ θα παραδοθούν στο ‘δεύτερο θάνατο’—αιώνια καταστροφή.—Αποκάλυψη 21:8.

Ο Θεός θα καθαρίσει τη γη και θα φέρει ένα εντελώς νέο και δίκαιο σύστημα πραγμάτων, «νέους ουρανούς και νέα γη». (2 Πέτρου 3:13) Τότε, σε αυτόν το νέο κόσμο που θα έχει δημιουργήσει εκείνος, ποτέ ξανά διεφθαρμένοι, διεστραμμένοι άνθρωποι δεν θα εκμεταλλευτούν τους αθώους. Και ποτέ ξανά δεν θα φοβηθούν οι αθώοι μήπως τους κακομεταχειριστούν, επειδή «δεν θέλει υπάρχει ο εκφοβών».—Μιχαίας 4:4.

‘Η πιο κτηνώδης και ειδεχθής κατηγορία εγκλήματος’.—Πρωθυπουργός της Σουηδίας

«Κάθε εβδομάδα, 10 με 12 εκατομμύρια άντρες επισκέπτονται νεαρά άτομα που ασκούν πορνεία».—Δι Ικόνομιστ, Λονδίνο

Ο σεξουαλικός τουρισμός αποτελεί κύρια αιτία παιδικής εκμετάλλευσης στις αναπτυσσόμενες χώρες

Σεξουαλικός Τουρισμός—Γιατί;

(Μερικοί λόγοι για τους οποίους οι τουρίστες έχουν σεξουαλικές σχέσεις με παιδιά)

(1) Η ανωνυμία την οποία απολαμβάνει ο τουρίστας τον απελευθερώνει από τους κοινωνικούς φραγμούς που έχει στην πατρίδα του
(2) Επειδή καταλαβαίνουν ελάχιστα ή καθόλου την τοπική γλώσσα, οι τουρίστες μπορούν εύκολα να παροδηγηθούν και να νομίζουν ότι είναι αποδεκτό να έχουν σεξουαλικές σχέσεις με παιδιά επί πληρωμή ή ότι αυτός είναι ένας τρόπος για να βοηθήσουν τα παιδιά να ξεφύγουν από τη φτώχεια
(3) Η ρατσιστική νοοτροπία κάνει τους επισκέπτες να εκμεταλλεύονται άλλους τους οποίους θεωρούν κατώτερους
(4) Οι τουρίστες αισθάνονται ότι είναι πλούσιοι όταν βλέπουν ότι οι σεξουαλικές εκδουλεύσεις είναι πολύ προσιτές από οικονομική άποψη στις αναπτυσσόμενες χώρες

Η Παγκόσμια Έκταση του Προβλήματος

(Στη συνέχεια αναφέρονται υπολογισμοί από διάφορους κυβερνητικούς οργανισμούς και άλλες οργανώσεις)

Ανατολική Ευρώπη: 100.000 παιδιά του δρόμου. Πολλά τα στέλνουν στα πορνεία της Δυτικής Ευρώπης
Βραζιλία: Τουλάχιστον 250.000 παιδιά ασκούν πορνεία
Ηνωμένες Πολιτείες: Επίσημες πηγές αναφέρουν ότι στη βιομηχανία του σεξ περιλαμβάνονται πάνω από 100.000 παιδιά
Ινδία: Περιλαμβάνονται 400.000 παιδιά
Καναδάς: Χιλιάδες έφηβες εξωθούνται στην πορνεία από οργανωμένες σπείρες σωματέμπορων
Κίνα: Υπάρχουν 200.000 ως 500.000 παιδιά που ασκούν πορνεία. Στα πρόσφατα χρόνια, γύρω στα 5.000 κορίτσια από την Κίνα παρασύρθηκαν και πέρασαν τα σύνορα και πουλήθηκαν ως πόρνες στη Μιανμάρ
Κολομβία: Ο αριθμός των παιδιών που πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης στους δρόμους της Μπογκοτά έχει πενταπλασιαστεί τα τελευταία εφτά χρόνια
Μιανμάρ: 10.000 κορίτσια και γυναίκες μεταφέρονται στα πορνεία της Ταϋλάνδης κάθε χρόνο
Μοζαμβίκη: Οργανώσεις παροχής βοήθειας κατηγόρησαν τα στρατεύματα της ειρηνευτικής δύναμης του Ο.Η.Ε. για σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών
Σρι Λάνκα: 10.000 παιδιά ηλικίας 6 ως 14 ετών ζουν υποδουλωμένα στα πορνεία και 5.000 παιδιά ηλικίας 10 ως 18 ετών εργάζονται ανεξάρτητα σε τουριστικά θέρετρα
Ταϊβάν: Περιλαμβάνονται 30.000 παιδιά
Ταϋλάνδη: Περιλαμβάνονται 300.000 παιδιά
Φιλιππίνες: Περιλαμβάνονται 40.000 παιδιά

*** g97 8/4 σ. 11-15 Σεξουαλική Εκμετάλλευση Παιδιών—Παγκόσμιο Πρόβλημα ***

Recommended For You