Σήμερα είναι η μέρα του αριθμού π και φέτος κρύβει μία… ιδιαιτερότητα

Κάθε χρόνο στις 14 Μαρτίου γιορτάζεται η Pi Day, η μέρα που είναι αφιερωμένη στον Αριθμό π, που -όπως μάθαμε από το σχολείο ακόμη- είναι μία μαθηματική σταθερά που ορίζεται ως ο λόγος της περιφέρειας προς τη διάμετρο ενός κύκλου.

Φέτος, ωστόσο, ο “εορτασμός” έχει μία ιδιαιτερότητα, καθώς τα πέντε πρώτα ψηφία του π(3.1415) συμπίπτουν με την ημερομηνία εορτασμού, σύμφωνα βέβαια με τον αμερικανικό τρόπο γραφής των ημερομηνιών.

pi day

Έτσι, σήμερα 3.14.15 (14 Μαρτίου δηλαδή) το π γιορτάζει την ευτυχή σύμπτωση, τουλάχιστον στις χώρες που γράφουν τις ημερομηνίες με αυτό τον τρόπο. Στις ΗΠΑ, όπου άλλωστε θεσπίστηκε και η Pi Day το 2009 από το Κογκρέσο, το γιορτάζουν τρώγοντας… pies αλλά και pizza και, βέβαια, με διάφορα events πιο… επιστημονικού χαρακτήρα.

Όπως αντιλαμβάνεστε, ο εορτασμός της “Μέρας του π” στις 14 Μαρτίου (3/14) μόνο τυχαίος δεν είναι, τυχαίο ωστόσο είναι κάτι άλλο που… έχει τη σημασία του. Το ότι ο Albert Einstein είναι γεννημένος στις 14 Μαρτίου, μία εξαιρετική σύμπτωση!

H ιδιαιτερότητα του φετινού εορτασμού, πάντως, έχει μία ακόμη πιο… σπάνια στιγμή από την ημέρα. Εκείνη που συμπίπτει με τα επόμενα δεκαδικά ψηφία του αριθμού (3.141592653) δηλαδή αμέσως μετά τις 9:26:53.58979 και λίγο πριν τις 9:26:53.5898. Μία στιγμή που στις… ΗΠΑ δεν έχει έρθει ακόμη τη στιγμή που σας γράφουμε, αλλά ο καθένας μπορεί να τη “γιορτάσει”όπως επιθυμεί όπου κι αν βρίσκεται (καθώς την επόμενη φορά που θα συμβεί το ίδιο θα έχουμε… 2115).

Αν πάλι θέλετε να γιορτάζετε το Pi πιο… ευρωπαϊκά, υπάρχει εναλλακτική, καθώς στις 22 Ιουλίου κάθε χρόνο έχουμε τον εορτασμό μίας ακόμη μέρας του π, η οποία προκύπτει από το ότι διαιρώντας το 22 με το 7 προκύπτει ο αριθμός π.

Happy Pi Day για σήμερα όμως, όπως και να έχει, με ή χωρίς pies στον εορτασμό.

πηγή

Recommended For You