Σάλος για τις παρακολουθήσεις μέσω Google, Facebook και Apple από τους Αμερικανούς

Ο επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Τζέιμς Κλάπερ, δήλωσε χθες, Πέμπτη ότι η νομοθεσία που επιτρέπει στις κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να συλλέγουν δεδομένα από διαδικτυακές εταιρείες, επιτρέπει να θέτονται ως «στόχοι» μόνο «μη αμερικανοί πολίτες» εκτός της Αμερικής.
Απαντώντας σε άρθρα που δημοσιεύτηκαν από τις εφημερίδες Washington Post και τη βρετανική Guardian, ο Κλάπερ δήλωσε ότι το περιεχόμενο των κειμένων περιέχει «πολλές ανακρίβειες», αλλά δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.
Οι δύο εφημερίδες δημοσίευσαν την Πέμπτη άρθρα υποστηρίζοντας ότι η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας (NSA) και το FBI «έχουν άμεση πρόσβαση στους κεντρικούς διακομιστές 9 κορυφαίων εταιρειών του Διαδικτύου», μέσω ενός άκρως απόρρητου προγράμματος, με την ονομασία PRISM.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι υπηρεσίες κάνουν «εξαγωγή» ηχητικών δεδομένων, βίντεο, φωτογραφιών, μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εγγράφων και αρχείων σύνδεσης.
Μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Apple, Google, Facebook, Microsoft και Yahoo, δήλωσαν την Πέμπτη ότι δεν παρέχουν σε κυβερνητικές υπηρεσίες «άμεση πρόσβαση» στους διακομιστές των συστημάτων και των δικτύων τους, διαψεύδοντας δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post, που υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει στο πλαίσιο ενός απόρρητου προγράμματος συλλογής δεδομένων.
Όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα 9 εταιρείες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, μεταξύ των οποίων είναι οι Apple, Facebook, Google και Microsoft.
Η συζήτηση για το εάν η αμερικανική κυβέρνηση παραβιάζει τα δικαιώματα των πολιτών στην ιδιωτική ζωή την ώρα που προσπαθεί να τους προστατεύσει από την τρομοκρατία, κλιμακώθηκε δραματικά, χθες, με τις πληροφορίες ότι οι αρχές συλλέγουν δεδομένα για εκατομμύρια χρήστες τηλεφώνων.
Η αμερικανική πολιτική τάξη αντέδρασε έντονα στις αποκαλύψεις των εφημερίδων γι’ αυτές τις πρακτικές, για την ύπαρξη των οποίων υπήρχαν υποψίες, που όμως ουδέποτε είχαν επιβεβαιωθεί.
Ο διευθυντής των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ δήλωσε πως οι διαρροές στις δύο εφημερίδες απειλούν την εθνική ασφάλεια.
Οι αποκαλύψεις αυτές αποτελούν «μια εν δυνάμει απειλή για τη δυνατότητά μας να εντοπίζουμε και να απαντούμε στους κινδύνους τους οποίους αντιμετωπίζει η χώρα μας», γράφει σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες το βράδυ.
Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του διέψευσε ότι κατασκοπεύει τους αμερικανούς πολίτες ή πρόσωπα που ζουν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έναν υπεύθυνο της κυβέρνησης Ομπάμα που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Η βρετανική εφημερίδα δημοσίευσε μια μυστική δικαστική εντολή η οποία υποχρεώνει την αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Verizon να παραδώσει στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA), κατόπιν αιτήματος του FBI, το σύνολο των τηλεφωνικών δεδομένων των συνδρομητών της από τον Απρίλιο ως τον Ιούλιο, βάσει ενός νόμου που είχε ψηφιστεί μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Κοινοβουλευτικοί επιβεβαίωσαν στη συνέχεια πως το πρόγραμμα υφίσταται με αυτή τη συστηματική μορφή από το 2007, αλλά δεν αφορά παρά τα «μεταδεδομένα», όπως ο αριθμός που καλείται και η διάρκεια της κλήσης, και όχι το περιεχόμενο των συνομιλιών.
Χωρίς να επιβεβαιώσει επισήμως την ύπαρξη αυτού του προγράμματος, ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε ότι είναι απαραίτητο για τον αντιτρομοκρατικό αγώνα.
«Η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα του Προέδρου είναι η εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Οφείλουμε να έχουμε τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιμετωπίζουμε τις απειλές που δημιουργούνται από τους τρομοκράτες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.
Το σύστημα επέτρεψε να αποφευχθεί «μια σημαντική τρομοκρατική επίθεση» στις ΗΠΑ «αυτά τα τελευταία χρόνια», διαβεβαίωσε μάλιστα ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Υπηρεσιών Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Μάικ Ρότζερς.
Οι πληροφορίες είναι συγκεντρωμένες στους σέρβερ της NSA, εξήγησαν άλλοι κοινοβουλευτικοί, αλλά δεν αναλύονται παρά μόνον όταν υπάρχουν συγκεκριμένες υποψίες.
«Αν ένας αριθμός αντιστοιχεί σ’ένα τρομοκρατικό αριθμό ο οποίος καλείται από ένα αμερικανικό αριθμό (…) τότε μπορεί να επισημανθεί και μπορούν να ζητήσουν μια δικαστική εντολή για να προχωρήσουν μακρύτερα σ’ αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση», διευκρίνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Σάξμπι Τσάμπλις, ο ρεπουμπλικανός αντιπρόεδρος της Επιτροπής Υπηρεσιών Πληροφοριών της Γερουσίας.
Μερικές ώρες αργότερα, η Ουάσινγκτον Ποστ και η Γκάρντιαν υποστήριξαν βασισμένες σε διαρροές από ένα πρώην εργαζόμενο σε υπηρεσία πληροφοριών ότι η NSA έχει άμεση πρόσβαση στους σέρβερ εννέα εταιρειών του Ίντερνετ, μεταξύ των οποίων οι Facebook, Microsoft, Apple και Google.
Χάρη σε μια σύμπραξη με τις εταιρείες αυτές, η υπηρεσία κατασκοπείας μπορεί άμεσα και χωρίς δικαστική εντολή να διαβάζει τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία και να ακούει τις συνομιλίες χρηστών, εφόσον υπάρχει «εύλογη» πιθανότητα ο ένας από τους συνομιλητές να βρίσκεται στο εξωτερικό, καθώς η αμερικανική νομοθεσία απαιτεί δικαστική εντολή μόνον όταν αμφότεροι οι συνομιλητές είναι Αμερικανοί.
Η Google απάντησε με ανακοίνωσή της στις δύο εφημερίδες ότι οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες δεν έχουν κάποια «κρυφή πόρτα εισόδου» στους σέρβερ της.
Η Apple αρνήθηκε επίσης ότι έχει γνώση αυτού του προγράμματος: «Δεν παρέχουμε καμιά απ’ ευθείας πρόσβαση στους σέρβερ μας σε κυβερνητικές υπηρεσίες και κάθε υπηρεσία αυτού του είδους που αναζητεί δεδομένα για ένα πελάτη πρέπει να έχει δικαστική εντολή», υποστήριξε ένας εκπρόσωπος, ο Στιβ Ντάουλινγκ.
Όμως οι αποκαλύψεις αυτές συγκεκριμενοποίησαν τους χειρότερους φόβους των υποστηρικτών των ατομικών ελευθεριών, που προσπαθούν να ρίξουν φως στη χρησιμοποίηση από την κυβέρνηση του «Πατριωτικού Νόμου» (Patriot Act), ο οποίος ψηφίσθηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου.
«Αυτό υπερβαίνει τον Όργουελ», κατήγγειλε ο Τζαμίλ Τζάφερ της μη κυβερνητικής οργάνωσης Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), επικαλούμενος το φουτουριστικό βιβλίο “1984” του Τζορτζ Όργουελ.
Το 2006, η εφημερίδα USA Today είχε προκαλέσει σοκ αποκαλύπτοντας πως η NSA συγκέντρωνε μυστικά τα δεδομένα επικοινωνιών Αμερικανών από μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών.
Το πρόγραμμα δεν αφορούσε τότε παρά τις επικοινωνίες ανάμεσα σε ένα συνομιλητή στις ΗΠΑ και έναν άλλο στο εξωτερικό. Στη συνέχεια το πρόγραμμα τέθηκε υπό την αιγίδα ενός μυστικού δικαστηρίου από 11 δικαστές που είναι αρμόδιο να εγκρίνει οποιαδήποτε υποκλοπή.
Η Verizon αρκέσθηκε να αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως η εταιρεία είναι νομικά υποχρεωμένη να υπακούει σε τέτοιες δικαστικές εντολές.
http://www.tanea.gr

Recommended For You