Ρουμπινί, Βαρουφάκης, Λαπαβίτσας: «Οι προφήτες της συμφοράς»

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ήταν η ευκαιρία των οικονομολόγων για να αναλύσουν τις διάφορες θεωρίες που διδάχθηκαν και υποστηρίζουν, ωστόσο όσοι βιάστηκαν να προβλέψουν το μέλλον μάλλον έπεσαν έξω και τώρα είναι υποχρεωμένοι να το παραδεχθούν.
Το λάθος που παραδέχθηκε το ΔΝΤ και οι δηλώσεις πως «τα προγράμματα λιτότητας δεν σταθμίστηκαν σωστά» και ότι «η ύφεση και λιτότητα ήταν λάθος» άναψαν φωτιές.
Τα Νέα σε δημοσίευμα τους αναφέρουν τρεις οικονομολόγους, τους οποίους αποκαλούν προφήτες της συμφοράς, γιατί τα προηγούμενα χρόνια με την κρίση να καλπάζει στην Ελλάδα προέβλεπαν και έλεγαν δημοσίως τα χειρότερα Αυτοί είναι οι εξής:
Νουριέλ Ρουμπινί
Τα ΜΜΕ τον έχρισαν Δόκτωρ Καταστροφή (Dr Doom) γιατί ήταν από τους ελάχιστους που είχαν προβλέψει τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Ωστόσο όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, η Κασσάνδρα των αγορών θεωρούσε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ βέβαιη. Τελικά η έξοδος δεν ήρθε ποτέ και ο Ρουμπινί αναγκάστηκε να απολογηθεί στο «Spiegel» και να πει ότι έπεσε έξω.
Ωστόσο συνέχισε τις καταστροφικές του προβλέψεις και με δηλώσεις του στο Bloomberg άφησε πάλι ανοιχτό το ενδεχόμενο λέγοντας «μία ελληνική αποχώρηση είναι λιγότερο πιθανή φέτος αλλά δεν έχει μηδενικές πιθανότητες».
Γιάννης Βαρουφάκης
Ο καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Βαρουφάκης από νωρίς πρότεινε τη διαπραγματευτική γραμμή «να απειλήσει η Ελλάδα ότι φεύγει και θα τα τινάξει όλα στον αέρα». Ο ίδιος έγινε γνωστός στο κοινό λέγοντας δυσάρεστα πράγματα. Μάλιστα είχε κάνει λόγο για κοσοβοποίηση της Ελλάδας.
Ο ίδιος βέβαια αν και δεν έχει υποπέσει στον πειρασμό να αρθρώσει προφητικό λόγο, όπως ο Ρουμπινί, όσον αφορά την έξοδο ή μη της χώρας από την Ευρωζώνη, στις 5 Σεπτεμβρίου 2012 είχε αναφέρει σε άρθρο του «φοβάμαι πως “παίζει” και μια τρίτη “προοπτική”: το μοντέλο Κοσόβου»
Παράλληλα στις 28 Απριλίου έκλεινε ένα από τα άρθρα του στο protagon.gr με την προτροπή: «Στάση πληρωμών λοιπόν! Τώρα! Με χαμόγελο και αισιοδοξία! (Και ξέρετε ποιο είναι το ωραίο; Οτι αν πειθόμασταν να απελευθερωθούμε από τον φόβο της πτώχευσης οι φίλοι μας οι Γερμανοί θα έσπευδαν την ίδια στιγμή να την αποσο- βήσουν…)»
Κώστας Λαπαβίτσας
Ο καθηγητής Οικονομικών στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου υποστήριζε πως μόνο κάποιος γενναίος ή καλοπληρωμένος αξιωματούχος θα μπορούσε να είναι αισιόδοξος για το μέλλον της Ευρωζώνης. Στα άρθρα του έγραφε: «Η ελληνική χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ ήταν πάντα η πιο πιθανή έκβαση της κρίσης της Ευρωζώνης».
Παράλληλα στις 16 Ιουλίου 2012 ο «δραχμολάγνος» Λαπαβίτσας έγραφε: «Τώρα πια είναι δίκαιο να εικάσει κανείς ότι η ευρωπαϊκή νομισματική ένωση έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα και κατευθύνεται είτε προς τη διάλυση είτε προς την κατάρρευση». (Τη διάλυση βέβαια την έχει προβλέψει από τις 20 Νοεμβρίου 2011 και από τις σελίδες της «Ελευθεροτυπίας», λέγοντας ότι «είναι ζήτημα εβδομάδων»).

… αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας απλά πατώντας Like …

Recommended For You