Πώς να φτιάξεις ένα Τέλειο Φραπέ

Ο Φραπέ, η φραπεδιά, η φραπεδούμπα, ο φραπές ρε παιδάκι μου τώρα. Ξέρουμε πώς πίνεται??? Ξέρουμε. Αν δεν ξέραμε εμείς ποιός θα ήξερε καλύτερα. Εμείς που έχουμε περάσει άπειρες ώρες χυμένοι σε έναν καναπέ και κοιτώντας την θαυματουργή αυτή μετατροπή του υγρού σε ένα είδος κόλλας που ελκύει τα πάντα πάνω του και κυρίως το καλαμάκι.

Αλλά πιστεψτε με, είναι λίγοι αυτοί που ξέρουν να κάνουν τον καλό, τον απολαυστικό, τον ιδιαίτερο καφέ. Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε έναν από αυτούς και μετά απο πολύ πίεση αλλά και ανταλλάγματα (υλικά) μας έδωσε μερικά tips.

Δεν μάθαμε ποτέ το όνομα του. Μπήκαμε μέσα και μόλις του είπα «Δημήτρης», μου απάντησε «10 χρόνια μπουφετζής, χάρηκα. Πέρασε, κάθησε στον καναπέ και σου φέρνω τον φραπέ σου». Ένα ρίγος με διαπέρασε. Σαν να ήμουν ο Αστερίξ που τόσα χρόνια έπινε το μαγικό φίλτρο και επιτέλους θα μάθαινε την συνταγή. Μου έφερε τον Φραπέ μου. Μου λέει «Δοκίμασε». Ήταν ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ. Δεν είχα ξαναδοκιμάσει τέτοιο Φραπέ. Του λέω «Είναι μοναδικός» βγάζοντας το μαγνητόφωνο απο την τσάντα μου. Μου απαντάει «Είναι» και αρχίζει να αναλύει τα μυστικά.

images

Ο Φραπέ(ς) είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Και όπως όλα τα καλά πράγματα στη ζωή, μπορεί κανείς να τον απολαύσει καλύτερα μόνον εάν τον παρασκευάσει με αγάπη. Μή βαριέσαι. Απόλαυσε τη διαδικασία.

Αυτά μου έλεγε όσο πηγαίναμε πρός την κουζίνα όπου είχε ήδη παρατάξει τα εργαλεία του. Τα μαγικά του όργανα. Ζάχαρη, Καφές, Επαγγελματικό χτυπητήρι. Η μαγεια μόλις ξεκινούσε.

Τέλειος Φραπέ(ς) επιπέδου καφετέριας: Χρειάζεσαι: Σταθερή (επαγγελματική) φραπεδιέρα. (Αν χρησιμοποιήσεις οικιακή χειροκίνητη συσκευή, πρέπει να έχεις πολύ σταθερό χέρι…). Ο καφές που χρησιμοποιείται στις καφετέριες για την Παρασκευή Φραπέ είναι αλεσμένος (κόκκοι μεγέθους άμμου) και όχι χοντροκομμένος, όπως τον βρίσκεις σε συσκευασίες οικιακής χρήσης. Ακόμα όμως και με χοντροκομμένο καφέ, μπορείς να παρασκευάσεις Φραπέ ποιότητας καφετέριας με τον εξής τρόπο:

  • Βάλε 2 δάκτυλα νερό στο ποτήρι.
  • Ρίξε 2 κουταλάκια φραπέ. (και όση ζάχαρη προτιμάς: Μέτριος: 1 κουταλιά της σούπας, γλυκός: 1,5 κουταλιά της σούπας)
  • Χτύπα τον καφέ σταθερά με το ηλεκτρικό χτυπητήρι, χωρίς να κουνάς περα-δώθε το ποτήρι για 8 δευτερόπλεπτα και ΕΝΩ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ, πρόσθεσε λίγο–λίγο νερό μέχρι λίγο πιο κάτω από τη μέση του ποτηριού.
  • Πρόσθεσε 2-3 μέτρια παγάκια και, αν θες, μέχρι 1 κουταλιά της σούπας γάλα.

Recommended For You