Πύρινος εφιάλτης σε Λακωνία και Υμηττό – αναγκαστική προσγείωση Καναντέρ στη Νεάπολη

imagesΣτο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής μετέβη εσπευσμένα το μεσημέρι της Παρασκευής ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καθώς έχει σημάνει συναγερμός στις Αρχές από τη μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει στον Υμηττό και η οποία εξαπλώνεται ταχύτατα λόγω των ισχυρών ανέμων.

Την ίδια στιγμή πυροσβεστικό αεροσκάφος τύπου Καναντέρ πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση κοντά στην περιοχή Φαρακλό Λακωνίας, όπου μαίνεται μεγάλη φωτιά από τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Στον Υμηττό, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τη μία το μεσημέρι της Παρασκευής, κοντά στο νεκροταφείο του Βύρωνα και εξαπλώθηκε με μεγάλη ταχύτητα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Πυκνός καπνός έχει καλύψει το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση αλλά στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται διάσπαρτα σπίτια. Στην περιοχή έσπευσαν 18οχήματα της Πυροσβεστικής με 54 πυροσβέστες ενώ στη συνέχεια κατέφθασαν δύο ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος για να πραγματοποιήσουν ρίψεις νερού.

Στη Λακωνία

Στο μεταξύ, εφιαλτική είναι κατάσταση  στη Λακωνία όπου η φωτιά που εκδηλώθηκε περίπου στις 03:45 τα ξημερώματα σε οικόπεδο με χαμηλή βλάστηση στο Φαρακλό Λακωνίας, στο βουνό πάνω από τη Νεάπολη Βοιών, έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής, εκκενώθηκε το Κέντρο Υγείας της Νεάπολης ενώ οι φλόγες κινούνταν προς το χωριό Μεσοφόρι και το κύριο μέτωπο της φωτιάς απείχε περίπου 15 χιλιόμετρα από τη Νεάπολη.

Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες ενω ένα αεροσκάφος Καναντέρ που συνέδραμε τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς, υπέστη βλάβη και έκανε αναγκαστική προσγείωση με αποτέλεσμα ο ένας από τους δύο πιλότους να τραυματιστεί ελαφρά.

Με εντολή του δημάρχου Μονεμβασιάς, Ηρακλή Τριχείλη, έχουν εκκενωθεί προληπτικά τα χωριά Λάχι, Φαρακλό και Άγιος Νικόλαος, καθώς και δύο παιδικές κατασκηνώσεις στο Λάχι. Δύο αγροικίες έχουν καεί.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω των πολύ δυνατών ανέμων και του εκτεταμένου πύρινου μετώπου» δήλωσε ο δήμαρχος.

Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής με 120 πυροσβέστες, 50 οχήματα, 29 άτομα πεζοπόρο τμήμα, τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο δίνουν από νωρίς το πρωί μάχη με τις φλόγες για να ελέγξουν το πύρινο μέτωπο.

Από τα 50 οχήματα, τα 35 είναι ήδη στην περιοχή και τα υπόλοιπα 15 θα φτάσουν από περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και της Αττικής.

Δύο ακόμα αεροσκάφη έφτασαν από Θεσσαλονίκη, ενώ ένα ελικόπτερο Super Puma, μεταφέροντας 10 άτομα της ΕΜΑΚ επιχειρεί στην περιοχή.

Το έργο των πυροσβεστών είναι εξαιρετικά δύσκολο γιατί πέραν του δύσβατου σημείου που καίει η φωτιά, πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Στο Κορωπί.

Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε το πρωί της Παρασκευής στο Κορωπί

Recommended For You