Πότε έγινε το πρώτο τροχαίο δυστύχημα στην Ελλάδα;

Ήταν Κυριακή 4 Μαρτίου 1907 και ώρα 11.30 όταν σημειώθηκε το πρώτο, θανατηφόρο δυστύχημα στην Ελλάδα. Το ατύχημα έλαβε χώρα για την ακρίβεια επί της Λεωφόρου Συγγρού, μετά την Πύλη του Αδριανού στο ύψος του εργοστασίου ΦΙΞ.
Σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής, «ο πρίγκηψ Ανδρέας μετά της συζύγου του Αλίκης και του Υπασπιστού του Μεταξά, οδηγούσε το αυτοκίνητό του στη λεωφόρο Συγγρού για να μεταβεί στο Παλαιό Φάληρο και εκείθεν εις Πειραιά».
Ακολουθούσε το αυτοκίνητο του Νικολάου  Σιμόπουλου, που τον καιρό εκείνο διατελούσε υπουργός και βουλευτής  Φθιώτιδος. Όταν τα δυο αυτοκίνητα βρίσκονταν πριν τη γέφυρα και κοντά στο Ζυθοπωλείο του «Φιξ», ο Σιμόπουλος θέλησε να προσπεράσει το αυτοκίνητο του πρίγκηπα και αύξησε την ταχύτητα του αυτοκινήτου του.
Η οδός ήταν ελεύθερη από πεζούς και το αυτοκίνητο του Σιμόπουλου, αφού προσπέρασε το προπορευόμενο, κατέλαβε το δεξιό της οδού και συνέχισε να κινείται κανονικά επί της λεωφόρου.
«Ξαφνικά μία γυναίκα, ευρισκόμενη με ένα παιδί επί του πεζοδρομίου, εισήλθε επί της λεωφόρου και ευρέθη αντιμέτωπη με το αυτοκίνητο του Σιμόπουλου», αναφέρουν οι «Καιροί της εποχής».
Αυτός βλέποντας τον προφανή κίνδυνο με ελιγμούς προσπάθησε να αποφύγει τη σύγκρουση με τη γυναίκα, αλλά η άτυχη γυναίκα φοβήθηκε, δεν σταμάτησε, αλλά έτρεξε να περάσει στο απέναντι πεζοδρόμιο με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να την ρίξει στο έδαφος και να περάσει από το σώμα της.
Φαίνεται ότι πάνω από το σώμα της άτυχης γυναίκας διήλθε και το αυτοκίνητο του πρίγκηπα Ανδρέου, παρά το γεγονός ότι προσπάθησε να ανακόψει την ταχύτητά του.
Το πρώτο τροχαίο ατύχημα στην Αθήνα είχε συμβεί. Το πρώτο θύμα ήταν η Ευφροσύνη Βαμβακά, ηλικίας 25 ετών, καταγόμενη από το Αργοστόλι, σύζυγος του σανδαλοποιού Θεοδώρου.
Όπως έγραφε αναλυτικά, η εφημερίδα «Καιροί»:
«Όταν τα δυο αυτοκίνητα ευρίσκοντο προ της γέφυρας και πλησίον του Ζυθοπωλείου Φιξ, ο Σιμόπουλος ηθέλησε να υπερβεί το αυτοκίνητο του Πρίγκηπος, αυξάνων κατά τι την ταχύτητα του αυτοκινήτου του. Η οδός ήτο ελεύθερη από πεζούς και το αυτοκίνητο του Σιμόπουλου αφού προσπέρασε το προπορευόμενο, κατέλαβε το δεξιό της οδού και έβαινε κανονικώς επί της λεωφόρου. Ξαφνικά μία γυναίκα ευρισκόμενη με ένα παιδί επί του πεζοδρομίου εισήλθε επί της λεωφόρου και ευρέθη αντιμέτωπη με το αυτοκίνητο του Σιμόπουλου.
Αυτός βλέποντας τον προφανή κίνδυνο ηθέλησε δι’ ελιγμών ν’ αποφύγει την μετά της γυναικός σύγκρουση, πλην όμως η άτυχη γυναίκα φοβηθείσα δεν εσταμάτησε αλλά έτρεξε να περάσει στο απέναντι πεζοδρόμιο με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να την ρίξει επί του εδάφους και να περάσει από το σώμα της. Φαίνεται ότι πάνω από το σώμα της άτυχης γυναίκας διήλθε και το αυτοκίνητο του Πρίγκηπος Ανδρέου, παρά το γεγονός ότι προσπάθησε να ανακόψει την ταχύτητά του. Ούτω, το πρώτο τροχαίο ατύχημα στην Αθήνα, είχε διαπραχθεί.
Το πρώτο θύμα ήτο η άτυχη γυναίκα Ευφροσύνη Βαμβακά, ηλικίας 25 ετών, καταγόμενη από το Αργοστόλι, σύζυγος του σανδαλοποιού Θεοδώρου».
Η «Εστία» έγραψε επίσης:
«Ο βασιλεύς όταν επληροφορήθη υπό του Πρίγκηπος Ανδρέου, το γεγονός, έδωσε εντολή σ’ αυτόν να τεθεί στη διάθεση του Εισαγγελέως και του Ανακριτή, καλώντας αμέσως στα ανάκτορα τον Διευθυντήν της Αστυνομίας κ. Δαμηλάτην εις τον οποίον συνέστησε να ενεργήσει αυστηρότατες ανακρίσεις για την ανακάλυψη της αληθείας και εύρεσιν του αληθούς ενόχου. Επίσης τον βασιλέα ενημέρωσε περί των πραγματικών περιστατικών και ο βουλευτής Νικόλαος Σιμόπουλος, όστις ετέθη στη διάθεση της δικαιοσύνης.
Οι ανακρίσεις άρχισαν αμέσως. Η υπόθεση ανετέθη στον τακτικό ανακριτή κ. Λογοθέτη ο οποίος παρισταμένου και του Εισαγγελέως κ. Λυκουρέζου εξήτασε στο εισαγγελικό κατάστημα, τον υπασπιστή του Πρίγκηπος Ανδρέου, κ. Μεταξάν, τον σύζυγον της φονευθείσης γυναικός Θεόδωρον Βαμβακά και άλλους.
Ο εισαγγελεύς και ο Ανακριτής μετέβησαν στη συνέχεια στον τόπον του δυστυχήματος και ανέκριναν γείτονας τινάς. Ο κ. Λογοθέτης θα λάβη στη συνέχεια κατάθεση του Πρίγκηπος Ανδρέου και θα εξετάσει στη συνέχεια τον Νικόλαον Σιμόπουλον, υποβάλλοντας την δικογραφίαν στον Εισαγγελέα, όστις θα ασκήσει στη συνέχεια ποινικήν δίωξη για φόνο εξ αμελείας…».
http://greekreporter.com

Recommended For You