Πως να ξεχωρίσετε τις απάτες

Όταν ήμουν 15 χρονών έπεσα θύμα ενός παπατζή και μου έφαγε 15.000δρχ. Η ταχύτητα που εξαφανίζονταν τα πεντοχίλιαρα ήταν σχεδόν ίση με αυτή του ήχου.

Αυτό όμως που θυμάμαι μέχρι σήμερα πιο καθαρά από όλα τα συναισθήματα που με κυρίεψαν, δεν είναι το σφίξιμο στο στομάχι όταν κατάλαβα πως είχα χάσει όλα τα χρήματα που μου έδωσε ο πατέρας μου να πληρώσω τη ΔΕΗ, ούτε και ο φόβος του τί θα μου έλεγε και πόσο θα θύμωνε.

Ήταν η απόλυτη σιγουριά που μου είχε δημιουργήσει ο παπατζής πως όχι μόνο ήξερα με απόλυτη βεβαιότητα που ήταν ο “παπάς”, αλλά το ότι δεν τον βρήκα την πρώτη φορά ήταν θέμα ατυχίας και την επόμενη φορά θα τον έβρισκα στα σίγουρα και θα έπαιρνα πίσω τα χαμένα χρήματα. Ήμουν τόσο σίγουρος όσο σίγουρος ήμουν για το όνομά μου!

Μάλιστα, κάθε φορά που ήθελε να μου ανεβάσει την αυτοπεποίθηση έριχνε τα χαρτιά για “παράδειγμα”, όπως μου έλεγε, εγώ έβρισκα αμέσως το χαρτί που έπρεπε και αυτός μου έβαζε τα χρήματα στα χέρια, πριν τα πάρει πίσω για να ρίξει τα χαρτιά “κανονικά” και να διεκδικήσω εγώ τη δυνατότητα να πάρω εύκολο χρήμα.

Πριν το καταλάβω βέβαια τα 15 χιλιάρικα είχαν κάνει φτερά και εγώ γύρισα πίσω στο γραφείο του πατέρα μου (το θυμάμαι μετά από τόσα χρόνια, ακόμα και τώρα που έχει πεθάνει, πιο πολύ από ότι άλλες ευτυχισμένες στιγμές!) με την “ουρά κάτω από τα σκέλια”. Θυμάμαι, όταν ο πατέρας μου άκουσε την ιστορία που έλεγα στα όρια των δακρύων, προς μεγάλη μου έκπληξη έκανε προσπάθεια να μην γελάσει και με σοβαρό ύφος μου έδωσε άλλες 15.000δρχ να πάω ξανά να πληρώσω το λογαριασμό και μου ξεκαθάρισε πως αυτά τα χρήματα θα τα πλήρωνα σταδιακά από το χαρτζιλίκι μου ή δουλεύοντας για αυτόν.

Από τότε έχω ορκιστεί πολέμιος των διάφορων απατεώνων που με διάφορους τρόπους προσπαθούν να μου πάρουν τα χρήματα. Σήμερα, παπατζήδες δεν βλέπεις πια στους δρόμους, έχουν πάρει θέση στο internet και προσπαθούν με διάφορους τρόπους να κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα: να κερδίσουν την εμπιστοσύνη μας ώστε να τους δώσουμε τα λεφτά μας.

Είτε αγοράζουμε ψευδοβιάγκρα γιατί ελπίζουμε να θυμηθούμε τα ένδοξα νιάτα μας, είτε παίρνουμε ένα ομοιοπαθητικό σκεύασμα που θα γιατρέψει τη ξηροδερμία στη φτέρνα θα μειώσει τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια και θα αποτρέψει τον καρκίνο ταυτοχρόνως, είτε κάνουμε like στη φωτογραφία ενός μωρού με σωληνάκια στη μύτη περιμένοντας από το Facebook να δώσει χρήμα, ότι από τα παραπάνω και αν συμβαίνει, έχουμε πέσει θύματα απατεώνα.

quote-i-worry-that-especially-as-the-millennium-edges-nearer-pseudo-science-and-superstition-will-seem-carl-sagan-350530

Τί μπορούμε να κάνουμε όμως για να αναγνωρίζουμε τους σοβαρούς επιχειρηματίες από τα λαμόγια; Πως ξεχωρίζουν μιας και κανείς δεν φοράει ταμπέλα με τη λέξη “ψεύτης”;

Όταν ξεκίνησα το blog είχα δώσει μια λίστα από εργαλεία που θα βρείτε εδώ, αλλά σήμερα θα προσπαθήσω να το μαζέψω λίγο παραπάνω και να δώσω παραδείγματα.

Ας αρχίσουμε λοιπόν:

Μαρτυρίες: Ο μπάρμπας μου το δοκίμασε και μου είπε πως δούλεψε αμέσως! Όλα τα σπυριά εξαφανίστηκαν, και αυτά που ήταν κόκκινα και γεμάτα με πύον και αυτά που έσκαγαν μόλις τα ξύσεις με τη μπατανόβουρτσα και δεν σταματούσαν να τρέχουν αίμα! Όλα σ’ λέω, όλα!
Όσες θείες και να έχεις που σώθηκαν από την ψωρίαση, οι μαρτυρίες τους έχουν την ίδια ακριβώς αξία με … το τίποτα. Δεν είναι δεδομένα που έχουν συλλεχθεί με επιστημονικό τρόπο.

Βοηθάει το σώμα σου να…γιατρευτεί, αποβάλλει τοξίνες, να δυναμώσει το ανοσοποιητικό, να ισορροπήσει  το οτιδήποτε, το σώμα σου δεν το χρειάζεται γιατί τα κάνει όλα μόνο του. Θαυματουργά βοτάνια, τροφές, χαπάκια με άγνωστο περιεχόμενο, ένα πράγμα είναι σίγουρο: δεν έχουν καμία αξία αν δεν συνοδεύονται από έρευνες.

Ο διάσημος γιατρός το είπε. Κάτι ξέρει αυτός! Ναι…μπορεί, μπορεί και όχι. Το να είσαι γιατρός, αστυνομικός, αεροπόρος, ή ο μάγος τη φυλής, δεν έχει καμία αξία αν ο ισχυρισμός σου δεν υποστηρίζεται από έρευνες και επιστημονικά στοιχεία.

Η αρχαία γνώση ή αλλιώς: οι αρχαίοι είναι καλύτεροι σε όλα. Οτιδήποτε είναι αρχαίο δεν είναι απαραίτητα και σωστό. Για χρόνια οι αρχαίοι γιατροί πίστευαν πως δαίμονες προκαλούσαν τις αρρώστιες. Αρχαία γνώση και αυτή που με τα χρόνια καταρρίφθηκε.

Η παγκόσμια συνωμοσία που έχει στηθεί για να μας στερήσει _________ (προσθέστε ότι θέλετε στο κενό). Μα το είδα στο google και μάλιστα βρήκα κάτι μοναδικά βίντεο στο youtube που δείχνουν τον μεγαλοπόδαρο να απάγεται από ένα UFO των Ιλουμινάτι! Δεν είναι περίεργο που δεν τον βρίσκει κανείς.

Αγόρασε το βιβλίο μου γιατί δεν έχω ούτε μια έρευνα που να έχει ελεγχθεί από την επιστημονική κοινότητα και να έχει επιβιώσει. Πώς θα βγάλω εγώ λεφτά, κλέφτης θα γίνω;

Ο μπουρδολόγος γιατρός που ισχυρίζεται πως οι πατέντες κοστίζουν εκατομμύρια και οι έρευνες είναι στημένες και ο ίδιος δεν έχει τίποτα να δείξει στην καριέρα του πέραν από εμφανίσεις στην ΤV όπου κατακεραυνώνει το σύστημα και προτείνει οι Υδροχόοι να μην βγουν έξω σήμερα γιατί ο Ερμής είναι ανάδρομος. Ταυτοχρόνως αν τον κριτικάρεις αυτομάτως γίνεσαι μέρος της συνωμοσίας και σε βρίζει.

Θαυματουργό θαύμα που κάνει θαύματα. Γιατρεύει θαυματουργά την ποδάγρα με την ίδια άνεση που θαυματουργά γιατρεύει τον καρκίνο και κάνει και τα μαλλιά σου να ξαναφυτρώσουν στην θαυματουργή πλάτη σου.

“Ιατρικές θεραπείες” που δεν έχουν καμία επιστημονική βάση, όπως η χειροπρακτική, η ομοιοπαθητική, ο βελονισμός. Αλλά μην ξεχνάμε, πάνε κόντρα στο σύστημα και για αυτό είναι άξιες τυφλής εμπιστοσύνης!

Φυσικά γιατρικά, τα έφτιαξε η φύση που ξέρει καλύτερα και δεν θα μπορούσε να φτιάξει κάτι που θα μας κάνει κακό όπως η τσουκνίδα, το αρσενικό και τα χιλιάδες δηλητήρια που κυκλοφορούν σε απίστευτες συσκευασίες. Αφού το έχει φτιάξει η φύση είναι εγγύηση! Κανείς δεν πέθανε ποτέ από κάτι φυσικό!

Η κβαντική ιατρική, φύση μας, ή οτιδήποτε γουστάρεις. Αν ακούσεις τη λέξη κβαντικό μπορείς να στοιχηματίσεις με καλύτερες πιθανότητες να κερδίσεις από ότι να βάλει γκολ ο Γκέκας, πως ο πρώτος που το έχει χρησιμοποιήσει είναι ο Ντίπακ Τσόπρα, ο αρχιτσαρλατάνος που βάζει τα γυαλιά σε όλους τους άλλους.

Οι τοξίνες ή άλλα χημικά, φανταστικά ή αληθινά που είναι σχεδιασμένα να σε τρομάξουν προκειμένου να  (μην) αγοράσεις ένα προϊόν ώστε να σωθείς από βέβαιο και ακραία οδυνηρό θάνατο.

Ενέργεια: δες τσι, αύρα, θετική ή αρνητική, που δεν μπορεί να εντοπιστεί με κανένα μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά υπάρχει σε ένα αόριστο “σύννεφο” και μας επηρεάζει με άγνωστο μηχανισμό σε κάθε τι που κάνουμε.

Μαγνήτες που εκτός από το να μαζεύουν τις καρφίτσες από το πάτωμα μπορούν να θεραπεύσουν όποια αρρώστια έχεις ενώ παράλληλα θα σε βοηθήσουν να χάσεις 2 κιλά την ημέρα μέχρι να πεθάνεις.

Ποιος είσαι εσύ να με κριτικάρεις, είπε ο θυμωμένος τσαρλατάνος που δεν έχει συνηθίσει την επιστημονική διαδικασία διότι ποτέ δεν ήταν μέρος της. “Αυτά που λες με προσβάλλουν” είπε, λες και αυτή η δήλωση έχει κάποια αξία.

Δυτική ιατρική, ή οτιδήποτε δεν είναι από την άπω ανατολή, ακόμα και αν για την Κίνα η “Δυτική ιατρική” είναι τελικά ανατολική. Ένας μοναδικός τρόπος να πείσεις κάποιον πως υπάρχουν πολλά είδη ιατρικής και εξαρτώνται από τον προσανατολισμό της πυξίδας που κρατάς εκείνη την ώρα. Τα υπόλοιπα είναι εναλλακτική ιατρική που όταν όμως μεγαλώσει θέλει να γίνει κανονική.

Αυτά τα ολίγα.

tumblr_msznnzkq3m1r01w8mo1_1280

Ελπίζω να βοηθήσουν και την επόμενη φορά που θα συναντήσουμε ένα παπατζή στο δρόμο, να τον κάνουν να ξεχωρίσει από τους σοβαρούς ανθρώπους ώστε να κάνουμε δύο ευγενικά βήματα στο πλάι και με ένα χαμόγελο στο στόμα να χαιρετήσουμε: “άντε γειααα!”

Recommended For You