ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο δαίμων του τυπογραφείου στοιχειώνει και φωτοτυπικά

Φωτοτυπικά μηχανήματα που αλλάζουν νούμερα στα έγγραφα που αντιγράφονται εντοπίστηκαν από έναν γερμανό επιστήμονα υπολογιστών, ο οποίος φωτοτύπησε μια αρχιτεκτονική κάτοψη και διαπίστωσε ότι το πλάτος ενός δωμάτιου είχε συρρικνωθεί μυστηριωδώς.
Το πρόβλημα φαίνεται ότι αφορά το Jbig2, έναν αλγόριθμο συμπίεσης δεδομένων που αποτελεί βιομηχανικό στάνταρτ. Τέτοιοι αλγόριθμοι συμπίεσης χρησιμοποιούνται σε σαρωτές και σύγχρονα φωτοαντιγραφικά προκειμένου να μειώνουν το μέγεθος των αρχείων εκτύπωσης.
Το πρόβλημα ανακαλύφθηκε από τον γερμανό ερευνητή Ντέιβιντ Κρίζελ σε δύο μοντέλα της Xerox, τα Xerox Workcenter 7535 και 7556. Σύμφωνα όμως με το BBC, ο δαίμων του φωτοαντιγραφικού δεν αποκλείεται να έχει χτυπήσει κι άλλες εταιρείες, δεδομένου ότι ο αλγόριθμος Jbig2 είναι βιομηχανικό πρότυπο.
Ο Κρίζελ ανακάλυψε τον δαίμονα όταν φωτοτύπησε μια αρχιτεκτονική κάτοψη, και διαπίστωσε έκπληκτος ότι το πλάτος ενός δωματίου είχε μειωθεί από τα 21,11 μέτρα στα 14,13 μέτρα.
Στις δοκιμές που πραγματοποίησε μόνος του, ο ερευνητής διαπίστωσε ότι το φωτοτυπικό άλλαζε τον αριθμό «8» με το «6» και αντίστροφα, καθώς ο αλγόριθμος θεωρούσε ισοδύναμους αυτούς τους αριθμητικούς χαρακτήρες. Το ίδιο λάθος φαίνεται πάντως ότι συμβαίνει και με άλλους αριθμούς.
Ο ερευνητής διερωτάται τώρα αν οι εταιρείες που παράγουν τα δαιμονισμένα φωτοτυπικά θα μπορούσαν να θεωρηθούν νομικά υπεύθυνες για τα λάθη και τις ενδεχόμενες παρενέργειες.
Newsroom ΔΟΛ

Recommended For You