Πρέπει ή όχι να κάνει ο άνδρας δουλειές στο σπίτι;

Και ποιοι άνδρες είναι αυτοί που τελικά βοηθούν τις γυναίκες τους στο νοικοκυριό; Η επιστημονική ομάδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών και ο Χειρουργός, Ουρολόγος- Ανδρολόγος, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης μας παρουσιάζουν μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη.
Μια νέα μελέτη βρήκε ότι ο χρόνος που ένας άνδρας αφιερώνει στο νοικοκυριό εξαρτάται από τη φύση του επαγγέλματός του.
Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές, αφού ανέλυσαν δεδομένα που είχαν συλλεχθεί ανάμεσα στα έτη 1981 και 2009, διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που ήταν παντρεμένοι ή συζούσαν και έκαναν κάποιο από τα επαγγέλματα που χαρακτηρίζονται παραδοσιακά ως «γυναικεία», όπως είναι για παράδειγμα αυτό του δασκάλου ή του νοσηλευτή, αφιέρωναν πολύ περισσότερο χρόνο στις δουλειές του σπιτιού, σε σύγκριση με αυτούς που έκαναν κάποιο παραδοσιακά «ανδρικό» επάγγελμα.
Επιπρόσθετα, οι σύζυγοι ή σύντροφοι των ανδρών που εξασκούσαν τα «γυναικεία» επαγγέλματα αφιέρωναν λιγότερο χρόνο σε δουλειές του σπιτιού, σε σύγκριση με εκείνες των ανδρών που έκαναν τα «ανδρικά».
Παράλληλα όμως, βρέθηκε ότι η φύση του επαγγέλματος δεν είχε καμία σχέση με την ενασχόληση με το νοικοκυριό στους εργένηδες. Φαίνεται ότι η φύση του επαγγέλματος επηρεάζει τον χρόνο που αφιερώνει κάποιος στο νοικοκυριό, μέσω της αλληλεπίδρασης και των διαπραγματεύσεων των δύο συντρόφων, στο πλαίσιο μιας ρομαντικής σχέσης.
Σε γενικές γραμμές, η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες είναι αυτές που κάνουν τα 2/3 των δουλειών του σπιτιού. Η παρούσα μελέτη, όμως, δείχνει επίσης ότι ο καταμερισμός των εργασιών εξαρτάται και από τα επαγγέλματα των δύο συντρόφων.
boro.gr

Recommended For You