Ποδοσφαιρικός αγώνας ολοκληρώθηκε χτες μετά από 84 χρόνια στη Χίο!

Ηταν στις 7 Δεκεμβρίου του 1930. Η Λαίλαπα, μία χιώτικη ομάδα ποδοσφαίρου και η Karsiyaka S.K. από τη Σμύρνη μπήκαν στο γήπεδο, για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα που είχε ως στόχο της σύσφιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η αναμέτρηση κράτησε τρία λεπτά. Σήμερα, 84 χρόνια αργότερα, οι ομάδες θα βρεθούν ξανά στη σέντρα, για να ολοκληρώσουν το ματς.

Η αναμέτρηση στο Φαφαλίειο στάδιο της Χίου έχει συγκεντρώσει παγκόσμιο ενδιαφέρον, με το BBC, το CNN και το Al Jazeera να θέλουν να καλύψουν τα 87′ του αγώνα, όπως αναφέρει το «Εθνος» σε σχετικό αφιέρωμα.

Τότε, ο αγώνας- που είχε αποτελέσει πρωτοπόρα κίνηση για την εποχή- είχε διακοπεί εξαιτίας σφοδρής καταιγίδας. Παρά την υπομονή και τις επανειλημμένες προσπάθειες, η ασταμάτητη καταρρακτώδης νεροποντή έγινε η αιτία να διακοπεί άδοξα και οριστικά το παιχνίδι προς μεγάλη απογοήτευση όλων, καθώς και οι δύο πλευρές είχαν υποδεχτεί με ενθουσιασμό την ιδέα για την αναμέτρηση.

Εμπνευστής για την ολοκλήρωση του αγώνα 84 χρόνια αργότερα ήταν ο Γιάννης Μακριδάκης, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο οποίος βρήκε τα δημοσιεύματα της εποχής κατά τη διάρκεια έρευνας που πραγματοποιούσε για τη συγγραφή του βιβλίου του «10.516 μέρες Ιστορία της νεοελληνικής Χίου, 1921-1940», το 2006. Η ιδέα του για τη συνέχιση του αγώνα δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί τότε, καθώς ο «Λαίλαπας» είχε διαλυθεί, αλλά το 2009 το σωματείο επανιδρύθηκε και έτσι η υλοποίηση προχώρησε.

Οι Τούρκοι αποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά την πρόταση και είχαν την ιδέα να επαναλαμβάνεται ο αγώνας κάθε χρόνο εναλλάξ στις δύο χώρες.

Recommended For You