Πελώρια Τέρατα στα Βάθη της Θάλασσας

Ένα τέρας αναδύεται ξαφνικά από τη θάλασσα, αρπάζει το πλοίο και παρασέρνει τους ναύτες στον υγρό τους τάφο. Αυτό το σενάριο αποτελεί τη βάση για την πλοκή μύθων που επιζούν εδώ και αιώνες. Αλλά υπάρχουν πράγματι τόσο τεράστια πλάσματα;

ΤΟ 2007 ένα κολοσσιαίο καλαμάρι αλιεύτηκε συμπτωματικά από ψαράδες στη Θάλασσα Ρος ανοιχτά της Ανταρκτικής. Είχε μήκος περίπου 10 μέτρα μαζί με τα πλοκάμια του, και ζύγιζε σχεδόν μισό τόνο! Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό το είδος καλαμαριού μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερο.

Ένα παρόμοιο θαλάσσιο τέρας, γνωστό ως γιγάντιο καλαμάρι, έχει σώμα σε σχήμα τορπίλης, μάτια που μπορεί να έχουν μέγεθος ανθρώπινου κεφαλιού, ράμφος που μοιάζει με του παπαγάλου και είναι αρκετά ισχυρό ώστε να κόψει ατσάλινο καλώδιο, οχτώ πλοκάμια με σειρές από βεντούζες και δύο μακρύτερα πλοκάμια που φέρνουν την τροφή στο στόμα του. Μπορεί να προωθηθεί στο νερό με ταχύτητα 30 χιλιομέτρων την ώρα—ακόμα και να εκτοξευτεί στον αέρα!

Τον περασμένο αιώνα, αναφέρθηκαν λιγότερες από 50 περιπτώσεις εμφάνισης τέτοιων πελώριων καλαμαριών. Πρόκειται για πλάσματα που δεν έχουν μελετηθεί ποτέ στο φυσικό τους περιβάλλον.

Γιγάντιες Φάλαινες των Θαλασσών

Τα κολοσσιαία και τα γιγάντια καλαμάρια, όμως, είναι απλώς μια μερίδα φαγητό για κάποιο ακόμα μεγαλύτερο πλάσμα, τη φάλαινα φυσητήρα, η οποία μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 20 μέτρα και να ζυγίζει ως και 50 τόνους. Ένα δόντι της και μόνο ζυγίζει 900 γραμμάρια! Έχουν βρεθεί νεκρές φάλαινες φυσητήρες με κομμάτια γιγάντιων καλαμαριών στο στομάχι τους. Αυτές είχαν επίσης στρογγυλά σημάδια από βεντούζες καλαμαριού πάνω στο μεγάλο, αμβλύ κεφάλι τους, ένδειξη ότι το καλαμάρι πάλεψε σκληρά. Το 1965 το πλήρωμα ενός σοβιετικού φαλαινοθηρικού ισχυρίστηκε ότι παρακολούθησε μια μάχη ανάμεσα σε ένα γιγάντιο καλαμάρι και μια φάλαινα φυσητήρα βάρους 40 τόνων. Κανένα τους δεν επέζησε. Η στραγγαλισμένη φάλαινα βρέθηκε να επιπλέει στο πέλαγος με το κεφάλι του καλαμαριού στο στομάχι της.

Το γιγάντιο καλαμάρι και η φάλαινα φυσητήρας είναι όντως πελώρια πλάσματα, αλλά η γαλάζια φάλαινα, το μεγαλύτερο θηλαστικό, τα ξεπερνάει κατά πολύ σε μέγεθος. Η μεγαλύτερη γαλάζια φάλαινα για την οποία υπάρχουν γραπτά στοιχεία ήταν μια ενήλικη θηλυκή μήκους 33 μέτρων που αλιεύτηκε στην Ανταρκτική. Το βάρος της γαλάζιας φάλαινας μπορεί να φτάσει τους 150 τόνους. Η γλώσσα της και μόνο ζυγίζει όσο ένας ενήλικος ελέφαντας! Το δε μικρό της όταν γεννιέται έχει βάρος τρεις τόνους και μήκος 7 με 8 μέτρα! Εξαιτίας της φαλαινοθηρίας, η γαλάζια φάλαινα παραλίγο να εξαλειφθεί τη δεκαετία του 1960 και σήμερα κατατάσσεται στα είδη υπό εξαφάνιση.

Ο Θηριώδης και ο Άκακος

Έχοντας να επιδείξει 3.000 φοβερά δόντια, ο μεγάλος λευκός καρχαρίας είναι ίσως το πιο τρομακτικό σαρκοβόρο ψάρι. Ο μεγαλύτερος καταγραμμένος καρχαρίας αυτού του είδους είχε μήκος 7 μέτρα και βάρος 3.200 κιλά. Ο μεγάλος λευκός καρχαρίας έχει οξύτατη όσφρηση, καθώς είναι ικανός να εντοπίσει μια σταγόνα αίματος αραιωμένη σε 100 λίτρα νερό!

Ο φαλαινοκαρχαρίας είναι το μεγαλύτερο σωζόμενο είδος ψαριού και έχει συνήθως μήκος 7,5 μέτρα. Ωστόσο, μερικοί μπορεί να φτάσουν σχεδόν το διπλάσιο μέγεθος. Το στόμα του μπορεί να έχει πλάτος ως και 140 εκατοστά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί άνετα να καταπιεί άνθρωπο. Αλλά αντί να είναι θηριώδης κυνηγός άλλων μεγάλων θαλάσσιων πλασμάτων, αυτός ο άκακος γίγαντας τρέφεται με μικροσκοπικό πλαγκτόν και μικρά ψάρια.

«Η ασυνήθιστη ανατομία του πεπτικού συστήματος του φαλαινοκαρχαρία ταιριάζει στις ιστορίες του Ιωνά», ανέφερε το περιοδικό National Geographic μιλώντας για το Βιβλικό περιστατικό κατά το οποίο ένα μεγάλο ψάρι κατάπιε τον προφήτη Ιωνά. Οι φαλαινοκαρχαρίες έχουν «έναν ήπιο τρόπο για να απαλλάσσονται από μεγάλα αντικείμενα που καταπίνουν τυχαία τα οποία είναι αμφίβολο αν θα μπορούσαν να χωνέψουν».—Ιωνάς 1:17· 2:10.

Ο Συνεσταλμένος Γίγαντας

Ένα άλλο μεγάλο θαλάσσιο πλάσμα είναι το γιγάντιο χταπόδι, το οποίο μπορεί να ζυγίζει ως και 250 κιλά. Άλλοτε το αποκαλούσαν διαβολόψαρο και πίστευαν ότι μπορούσε να βυθίζει πλοία. Εντούτοις, αυτό το χταπόδι είναι στην πραγματικότητα συνεσταλμένο και κρύβεται στα βράχια και σε ρήγματα στον πυθμένα της θάλασσας. Τα οχτώ του πλοκάμια μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα 10 μέτρα, ενώ έχει το μεγαλύτερο εγκέφαλο από όλα τα ασπόνδυλα. Μάλιστα, τα χταπόδια είναι ευφυέστατα και μπορούν να μάθουν να κάνουν περίπλοκα πράγματα, όπως το να βρίσκουν την άκρη σε έναν λαβύρινθο ή να ξεβιδώνουν καπάκια δοχείων!

Όπως το γιγάντιο καλαμάρι, έτσι και το γιγάντιο χταπόδι μπορεί να καμουφλάρεται αλλάζοντας χρώμα, να χρησιμοποιεί την αεριώθηση για να κινείται μέσα στο νερό και να αποφεύγει τον κίνδυνο εκτοξεύοντας ένα πυκνό σύννεφο μελανιού. Το χταπόδι μπορεί μάλιστα να βγει για λίγο από το νερό και να αναζητήσει τροφή στην ξηρά!

Αυτά τα πλάσματα των υδάτινων βαθών δίνουν πραγματικά αίνο στο όνομα του Δημιουργού τους, του Ιεχωβά. Εύλογα, ο Βιβλικός ψαλμωδός έψαλε: «Αινείτε τον Ιεχωβά από τη γη, εσείς τα θαλάσσια τέρατα και όλα τα υδάτινα βάθη».—Ψαλμός 148:7.

http://wol.jw.org

Recommended For You