Παρέλυσε η Αττική από τη βροχόπτωση

Μπαράζ κλήσεων για βοήθεια έχει δεχθεί σήμερα η Πυροσβεστική λόγω της έντονης βροχόπτωσης, που έχει προκαλέσει εκτεταμένες ζημίες σε περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής, με τη Νίκαια να έχει μεταβληθεί σε “Βενετία” όπου σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, δεκάδες αυτοκίνητα αναποδογύρισαν και καταπλακώθηκαν από τους χειμάρρους, ενώ προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στους δρόμους.

Αυτή την ώρα, στο Ίλιον σε διώροφο πάρκινγκ σουπερμάρκετ που έχει πλημμυρίσει, έχουν εγκλωβιστεί αυτοκίνητα, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν και εγκλωβισμένα άτομα. Στο σουπερμάρκετ βρίσκεται στην οδό Θηβών και Πατρόκλου, πραγματοποιεί άντληση υδάτων όχημα της Πυροσβεστικής. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του σουπερμάρκετ, κατά την ώρα της πλημμύρας υπήρχαν 12 αυτοκίνητα μέσα στο πάρκινγκ.

Ακόμα ένα όχημα της Πυροσβεστικής βρίσκεται στο ΤΕΙ Αιγάλεω, καθώς υπάρχει κλήση για πλημμυρισμένο υπόγειο.

Στο μεταξύ εξακολουθούν τα σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα σε κεντρικούς άξονες. Όπως μεταδίδει ο 984, στο λεκανοπέδιο πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα με την πυροσβεστική υπηρεσία να κάνει λόγο για τουλάχιστον 600 κλήσεις για άντληση υδάτων.

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ διεκόπη η κυκλοφορία των συρμών μεταξύ Πειραιά -Ρέντη ενώ η αμαξοστοιχία IC 58 με αναχώρηση 16.18 από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη έχει καθυστέρηση στο Μενίδι 1 ώρα και 40 λεπτά λόγω των πλημμυρών στις Αχαρνές. Επίσης, διεκόπη η κυκλοφορία στη γραμμή Διακοφτό- Καλαβρυτα.


Τα προβλήματα επικεντρώνονται αυτή την ώρα σε Περιστέρι, Ίλιον, Αχαρνές και Μενίδι με τις περισσότερες κλήσεις να αφορούν σε αντλήσεις υδάτων.

Εικόνες καταστροφής άφησε πίσω της η νεροποντή στα δυτικά προάστια. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και πολλά είναι τα αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και στη συνέχεια στοιβάχτηκαν το ένα πάνω στο άλλο. Άλλα οχήματα εγκλωβίστηκαν σε σημεία όπου είχαν συσσωρευτεί νερά, και σε κάποιες περιπτώσεις χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστούν οδηγοί.

Αυτή την ώρα επιχειρούν 135 πυροσβέστες με 65 οχήματα, αλλά όπως επισημαίνουν από την Πυροσβεστική θα χρειαστούν αρκετές ώρες για να αποκασταθούν τα προβλήματα.

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας

Σε σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες και αρμόδιους φορείς θα προεδρεύσει απόψε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που επιστρέφει αυτή την ώρα από τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. και ενημερώνεται για την κατάσταση συνεχώς από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια.

Αμέσως μετά την επιστροφή του στην Αθήνα, ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας στο Χαλάνδρι για να προεδρεύσει στη σύσκεψη όπου θα εκτιμηθεί η κατάσταση από τις σημερινές πλημμύρες σε περιοχές της Αττικής, αλλά και να τεθούν οι προτεραιότητες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η έντονη νεροποντή.

Επικοινωνία Ευ. Βενιζέλου – Α. Σαμαρά για την αποκατάσταση των πληγέντων

Με στόχο να κλείσουν το γρηγορότερο δυνατόν οι πληγές που έχουν ανοίξει, κυρίως στην Αττική, από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσαν τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από πηγές της Χαριλάου Τρικούπη που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ακολούθησαν διαδοχικές επικοινωνίες του κ. Βενιζέλου με τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια και τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Κατά τις προαναφερθείσες επαφές, ο κ. Βενιζέλος ενημερώθηκε σχετικά με τις καταστροφές που έχουν γίνει και συζήτησε στην κατεύθυνση να υπάρξει η ταχύτερη και η καλύτερη δυνατή φροντίδα και αποκατάσταση των πληγέντων, να συνεχιστεί και να ενταθεί η άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού.

Παράλληλα, πριν από λίγο ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης εκφράζοντας τη διαθεσιμότητα της Εκκλησίας να βοηθήσει τους πληγέντες, αν αυτό χρειαστεί.

Τις προσπάθειες των πυροσβεστικών συνεργείων που εργάζονται πυρετωδώς παρακολουθούν και συντονίζουν ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Σεραφείμ Τσώκας με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Παπαγεωργίου. Ο κ. Τσώκας ήταν για τρεις ώρες στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και το υπόλοιπο διάστημα στο κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από όπου παρακολουθούσε τις εξελίξεις και συντόνιζε τις επιχειρήσεις.

Ρ. Δούρου: Οι αρμόδιες υπηρεσίες πράττουν τα δέοντα

Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκεται ολόκληρο το Πυροσβεστικό Σώμα και ιδιαίτερα η Περιφέρεια Αττικής και η Αστυνομία για την αντιμετώπιση των μεγάλων καταστροφών που προκάλεσε η ισχυρή νεροποντή κυρίως στη Δυτική Αττική και τον Πειραιά.

Από την πλευρά της η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, μέσω twitter αναφέρει ότι «οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας επικοινωνούν με τους δήμους που πλήττονται από την κακοκαιρία και πράττουν τα δέοντα».

Σε πλήρη κινητοποίηση οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Πειραιά

Στο μεταξύ, σε πλήρη κινητοποίηση έθεσε ο Δήμος Πειραιά τις αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες Δικτύων, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος και Πρασίνου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα παρουσιάσθηκαν από τη σφοδρή απογευματινή νεροποντή που έπληξε την πόλη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης από την πρώτη στιγμή ήταν σε συνεχή επικοινωνία με το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την ΕΥΔΑΠ και την Τροχαία.

Ο Γιάννης Μώραλης έδωσε παράλληλα εντολή να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους αστέγους της πόλης, που θα μπορούν να φιλοξενηθούν, τουλάχιστον για απόψε, στον ξενώνα αστέγων του Δήμου.

Αύριο Σάββατο 25/10 θα πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη του Δημάρχου με τους αρμόδιους αντιδημάρχους, για τη συνολική εκτίμηση και τη διαχείριση της έκτακτης αυτής κατάστασης.

Πηγή:www.capital.gr

Recommended For You