Πήγαμε στην έκθεση GR80s Η Ελλάδα του 80 στην Τεχνόπολη

Η ιστορική, πολιτισμική και αναβιωτική έκθεση GR80s. Η Ελλάδα του 80 στην Τεχνόπολη

Από την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ το ’87, έως τις συγκεντρώσεις με τα πλαστικά σημαιάκια, από την εκπομπή του πρώτου ιδιωτικού καναλιού της ελληνικής τηλεόρασης το ’89, έως τη “νέα δημοσιογραφία” που εισήγαγε το περιοδικό ΚΛΙΚ και από το μύθο που δημιούργησε ο Μπίλλυ Μπο στο χώρο της μόδας, έως τη φετιχοποίηση του τζιν, η έκθεση παρουσιάζει μέσα από μια ποικιλία εκθεσιακών μεθόδων, όλα τα γεγονότα που σημάδεψαν την επίμαχη δεκαετία και διαμόρφωσαν σε ένα μεγάλο βαθμό τις επόμενες.

Εμείς βρεθήκαμε στην Τεχνόπολη ένα απόγευμα καθημερινής και σας παρουσιάζουμε την νοσταλγική αυτή έκθεση, τα αντικείμενα και τις καταστάσεις που μας έκαναν εντύπωση και που έχουν στιγματίσει τα χρόνια της παιδικής μας αθωότητας.
Ξεκινάμε λοιπόν την περιήγηση μας από το περίπτερο της πολιτικής και το θρυλικό παπάκι.

Το απόλυτο όχημα για τους νέους, το στρογγυλοφάναρο παπάκι. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 κόστιζε περίπου 80.000 – 90.000 δραχμές. Τα κύρια χρώματα του ήταν το μπλε και το κόκκινο, ενώ υπήρχε στην κυκλοφορία και πράσινο

Συνεχίζουμε με την ιστορική πλατεία Ομονοίας που έκαναν τις προεκλογικές τους συγκεντρώσεις τα μεγάλα κόμματα της εποχής.
Στην συνέχεια θα δούμε αναπαράσταση με Playmobil από την άφιξη του Ανδρέα Παπανδρέου στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Τα Pampers εκτός από πάνες βρακάκια για τα μωρά της εποχής, έχουν μείνει στην ιστορία λόγω του σκανδάλου Κοσκωτά, το οποίο κυριάρχησε στην ελληνική πολιτική σκηνή κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1980, με τα Pampers να παίζουν… Πρωταγωνιστικό ρόλο!

Ok ποιος δεν θυμάται το Pony! Το μοντέλο Pony γνώρισε τεράστια επιτυχία επειδή το κόστος λειτουργίας και συντήρησής του ήταν στο 1/5 από ένα τζιπ μεγάλου κυβισμού, ενώ για τον λόγο αυτό ο Ελληνικός Στρατός, η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό έδειχναν την προτίμησή τους στα Pony, τα οποία παράγονταν σε 8-10 αυτοκίνητα ημερησίως, γεγονός πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα.

Κερματοδέκτες αστικού λεωφορείου. Με την κατάργηση του εισπράκτορα, τοποθετήθηκε δίπλα από τον οδηγό ο κερματοδέκτης, οι επιβάτες έριχναν μέσα το αντίτιμο του εισιτηρίου κατά την είσοδο τους.
Και μιας και μιλήσαμε για λεφτά ας θυμηθούμε και τις αγαπημένες μας Δραχμούλες.
Λίγο πιο δίπλα θα δούμε και τον κλασικό κουμπαρά του ταχυδρομείου, που ήταν κλειδωμένος στο κάτω μέρος με κλειδαριά ασφαλείας.
Ο εκτυπωτής της… Αναλογικής εποχής…
Στο επόμενο περίπτερο ερχόμαστε σε επαφή με τα παιδικά μας χρόνια, οι σχολικές μας τσάντες την δεκαετία του 80 ήταν κάπως έτσι! Κασετίνες και βιβλία του δημοτικού ξυπνάνε γλυκές αναμνήσεις!
Πιγκουίνοι, μικροί ψαράδες, θάντερκατς, Παταπούφα. Ατάρι, Game & Watch, και φυσικά η θρυλική σακούλα του Μινιόν δεν θα μπορούσε να λείπει από το κοντέινερ με τα παιχνίδια…

 

 

 

 

 

Το επόμενο περίπτερο μας υποδέχεται με αυτές τις τηλεφωνικές συσκευές, βγαλμένες από το σήριαλ “Οι Άγγελοι του Τσάρλι”.
Πακέτα ρετρό τσιγάρων…
Κουτάκια αναψυκτικών με το παλιό καλούπι, το Σέικερ του Κουικάρα, πιο δίπλα τα πλαστικά Σέικερ του κλασικού φραπέ και τα διαφημιστικά Γιο Γιο, που είχαν στην τσέπη τους όλα τα πιτσιρίκια της εποχής.
Τα μικροαντικείμενα που έχει η έκθεση είναι τόσα πολλά που είναι αδύνατον να τα παρατηρήσεις όλα με την πρώτη. Εδω βλέπουμε μερικά από τα καθημερινά αντικείμενα μικρών και μεγάλων.
Στην συνέχεια θα έρθουμε σε επαφή με την τεχνολογία της εποχής. Ρολόγια, κασετόφωνα, βιντεοκάμερες, ηλεκτρονικά παιχνίδια χειρός, φορητές τηλεοράσεις, οι πρώτοι υπολογιστές, τα θρυλικά ραδιόφωνα ακουστικά, κτλ

 

 

 

 

Το παγουρίνο και οι κασετίνες, απαραίτητα αξεσουάρ των μαθητών του 80!

 

 

Το μαγικό 3D της εποχής  Master View

Σεραφίνο, Ποπάυ, Μίκυ Μάους!

Σειρά έχει το περίπτερο ”Μόδα και ντίσκο”
Δεν υπάρχει κανείς που να μην έχει φορέσει αυτές τις δυο μάρκες παπουτσιών!
Τα strobo να γυρνάνε σαν τρελά και στα ηχεία να παίζει δυνατά jeorge Michael! Κάπως έτσι δεν ήταν και στις Disco;
Βγαίνουμε έξω για να δούμε ένα παλιό, αστικό λεωφορείο, που σίγουρα οι περισσότεροι το θυμόμαστε πολύ καλά..

 

Και όσο περιμένουμε στην στάση να ρθει το λεωφορείο, ας πάρουμε μερικά τηλέφωνα από τον τηλεφωνικό θάλαμο, γιατί το 80 τα κινητά υπήρχαν μόνο στην σφαίρα της φαντασίας μας!
Εντάξει, σειρά έχει το περίπτερο  «Λαϊκότητα και Εργατικές Διεκδικήσεις». Τι θα λέγατε για ένα ρετρό κούρεμα στο κομμωτήριο της Αθηνάς;
Κάθε λογής αντικείμενο της εποχής στα κουτάκια..

 

Υπήρχε στις εισόδους των σπιτιών μας, το θυμάστε;

 

Αναλογική ταρίφα…
Πάμε τώρα να δούμε λίγη τηλεόραση και να ακούσουμε ραδιόφωνο!

 

 

Ε… Μα.. Πάλι χάλασε;;;

 

 

Ίσως το καλύτερο περίπτερο είναι αυτό με τα ηλεκτρονικά! Παίξαμε με τις ώρες!

 

Αυτή η μηχανή δεν ήταν όνειρο μόνο του Στάθη Ψάλτη…
Βίντεοκασέτες σαν σε βιντεοκλάμπ της γειτονιάς, ένα από τα πρώτα βίντεο player και ένα πολυμηχάνημα που παίζει δίσκους, κασέτες και λειτουργεί ως μαγνητόφωνο…

Κονσόλα ραδιοφωνικού σταθμού

Για το τέλος αφήσαμε το καλύτερο περίπτερο της έκθεσης! Ενα διαμέρισμα της δεκαετίας του 80! Μας εντυπωσίασε η λεπτομέρεια που είχε, από τις καρέκλες της κουζίνας, μέχρι την βεράντα! Σίγουρα μας ξύπνησε παιδικές μνήμες…
Το χολ με την κλασική συσκευή που έδινε ο ΟΤΕ

 

Το σαλόνι και η τηλεόραση να παίζει μουσικόραμα…

Ψάχνοντας τις κασέτες!

Tv, Video, Atari, η οικιακή διασκέδαση στα περισσότερα σαλόνια της εποχής..

 

 Το κουζινάκι με την ξύλινη ψωμιέρα και την κουζίνα Ελκο

 

Ποιος δεν θυμάται αυτά τα κίτρινα λουλουδάκια…
Το μπάνιο που είχαν τα περισσότερα διαμερίσματα του 80
Άψογο παιδικό δωμάτιο, όνειρο όλων των πιτσιρικάδων της εποχής
Η κρεβατοκάμαρα των συζύγων…

Τέλος αν σας έχει μείνει χρόνος και όρεξη, μπορείτε να καθίσετε στα τραπεζάκια του αναγνωστηρίου της βιβλιοθήκης του 80 και να διαβάσετε, η να ξεφυλλίσετε βιβλία και περιοδικά της αγαπημένης μας δεκαετίας.

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 12.00 – 20.00, Σάββατο και Κυριακή 10.00 – 22.00 Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα της έκθεσης: http://www.gr80s.gr/index.php/ekthesi-gr80s

Αποστολή: Χάρης Ντάκουλας

Souzanna Wonderland

Recommended For You