Ο όμιλος Fourlis τοποθετείται για την ΙΚΕΑ

Θέση στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, αναφορικά με τις αντιδράσεις των εργαζομένων της ΙΚΕΑ στα νέα οικονομικά δεδομένα, πήρε ο όμιλος Fourlis.

Ο όμιλος Fourlis, μέσω της ακόλουθης ανακοίνωσης, επιχειρεί να ξεδιαλύνει το θολό τοπίο, που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με τις μειώσεις απολαβών των εργαζομένων στα καταστήματα ΙΚΕΑ. Συγκεκριμένα, αναφέρεται:    
“Με αφορμή τη δημοσιοποίηση παραπλανητικών στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν στη ΙΚΕΑ που εκπροσωπείται από την HOUSEMARKET AE του ομίλου FOURLIS, θα θέλαμε να γνωστοποιήσουμε τα ακόλουθα: 
Απέναντι στη βαθύτερη οικονομική κρίση που έχει αντιμετωπίσει μεταπολεμικά ο τόπος, οι εταιρίες του ομίλου FOURLIS έδειξαν μέχρι σήμερα μεγάλη ανθεκτικότητα. Όμως, η ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της κρίσης άγγιξε και τον δικό μας όμιλο, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν για πρώτη φορά ζημιογόνα οικονομικά αποτελέσματα.
Παρ’ όλα αυτά καταφέραμε να διατηρήσουμε και τις θέσεις εργασίας και μέχρι σήμερα τις αμοιβές στα ίδια επίπεδα, για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων μας.
Δυστυχώς οι εξελίξεις ήταν και συνεχίζουν να είναι ραγδαίες. Ίσως δεν είναι γνωστό ότι οι περισσότερες κλαδικές συμβάσεις που μας αφορούν δεν έχουν πια ισχύ. Εμείς επιλέξαμε, σεβόμενοι τους δικούς μας ανθρώπους, να σχεδιάσουμε μια πολιτική αμοιβών κοινή για όλους τους εργαζομένους που μέχρι σήμερα αμείβονταν με κλαδική σύμβαση. Στο πλαίσιο της δίκαιης ρύθμισης των αμοιβών ασφαλώς έγιναν και οι αναγκαίες αναπροσαρμογές, όπου υπήρχαν αποκλίσεις. Οι μειώσεις δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο το 8,5% και δεν υπερβαίνουν το 11% για κανέναν εργαζόμενο. Ας σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο του 2012 πραγματοποιήθηκαν  μειώσεις κατά μέσο όρο 13% σε στελέχη της εταιρίας, που εξαιρούνται από τις νέες διευθετήσεις.
Εμείς μεριμνήσαμε ώστε:
–    Να δώσουμε κατώτατο μισθό για νέες προσλήψεις, 30% πάνω από τη Γενική Συλλογική Σύμβαση. 
–    Να μη γίνουν διαφοροποιήσεις στην αμοιβή των νέων κάτω των 25 ετών.
–    Να δοθεί στους χαμηλόμισθους για κάθε 5ετία εργασιακής εμπειρίας στην ειδικότητα τους διορθωτική αύξηση 5%.
–    Να μην επηρεαστούν όσες και όσοι θα συνταξιοδοτηθούν στα επόμενα 2 έτη.
–    Να μην επηρεαστούν όσοι είχαν μείωση μισθού τον Φεβρουάριο του 2012.
–    Να μην μειωθεί το Δώρο Χριστουγέννων για το 2012.
–    Να διατηρηθούν όλα τα κοινωνικά βοηθήματα (επιδόματα μετακίνησης, φαγητού κλπ)
Πραγματικά λυπούμαστε που ορισμένοι συνεχίζουν να παραπληροφορούν σκόπιμα, αγνοώντας τα πραγματικά οικονομικά μεγέθη της εταιρίας και μιλώντας παράλληλα για εκβιαστικά διλήμματα και απειλές απολύσεων. Η μια και μόνη αλήθεια είναι ότι στην προσπάθειά μας να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία, υιοθετούμε την καλύτερη και οχι τη χειρότερη λύση, προς όφελος των εργαζομένων.
Η διοίκηση του ομίλου FOURLIS και της HOUSEMARKET Α.Ε. (ΙΚΕΑ) έχουν αποδείξει επανειλημμένα ότι ενεργούν με συλλογική αντίληψη και αίσθημα κοινωνικής συνευθύνης. Με σεβασμό στους ανθρώπους μας, και τελικό στόχο την ικανοποίηση του πελάτη και φυσικά τη μακροχρόνια βιωσιμότητα της εταιρίας και του ομίλου. Ας μη ξεχνάμε ότι πάνω απ’ όλα η HOUSEMARKET Α.Ε. (ΙΚΕΑ) είναι εταιρία αμιγώς  Ελληνικών συμφερόντων και απασχολεί πάνω από 1600 συνανθρώπους μας, περισσότερους από 3000 μαζί με τους συνεργαζόμενους. Ηταν και παραμένει μια επένδυση από Έλληνες, στην Ελλάδα με χιλιάδες μετόχους.
Εμείς στην HOUSEMARKET Α.Ε. (ΙΚΕΑ) πιστεύουμε ότι όλοι μαζί, κάνοντας ορισμένες θυσίες, που είναι αναπόφευκτες στη σημερινή οικονομική συγκυρία, θα μπορέσουμε όχι μόνο να αντέξουμε, αλλά και να συγκρατήσουμε τις αμοιβές των εργαζομένων και φυσικά τις θέσεις εργασίας”.
Κανονικά η λειτουργία των καταστημάτων
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Housemarket, τα καταστήματα IKEA λειτουργούν κανονικά για το καταναλωτικό κοινό. Αναλυτικά: “Η HOUSEMARKET ΑΕ (ΙΚΕΑ) του ομίλου FOURLIS, ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό, ότι όλα της τα καταστήματα, στην Ελλάδα λειτουργούν κανονικά”.
… η συνέχεια μετά τις διαφημίσεις …

Recommended For You