«Ο καρκίνος είναι ευλογημένη αρρώστια»

images«Ευλογημένη» ασθένεια; Εισβολέας αμφιβόλου δυναμικής; Θλιβερό φλερτ με το θάνατο; “Η ένα τέρας που πρέπει να απομυθοποιηθεί; Απαντήσεις σε αυτά τα καίρια ερωτήματα δίνουν, ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας Επιβιωσάντων Καρκίνου την Κυριακή 7 Ιουνίου, στην κάμερα του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων τρεις πρώην καρκινοπαθείς κι ένας ψυχίατρος.

Ο ογκολόγος Παθολόγος Νίκος Καρβούνης, τέως διευθυντής Α” Ογκολογικής Κλινικής του ΕΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ και νυν διοικητής της 2ης ΥΠΕ, ο δημοσιογράφος Κώστας Μανιμανάκης και η συνταξιούχος Βούλα Μπέγκα ξετυλίγουν ο καθένας το κουβάρι της προσωπικής του εμπειρίας, μέσα από τον καρκίνο.

«Είναι πολύ σκληρό και δύσκολο να ανακοινώνεις στον ασθενή, στην πρώτη-δεύτερη επαφή, ότι έχει καρκίνο. Αφήνεις ένα παράθυρο να ανασάνει ο άλλος. Παρά πολλοί άνθρωποι δεν δέχονται αυτή τη διάγνωση και πρέπει να ειπωθεί με τρόπο» μας λέει ο ογκολόγος- παθολόγος Νίκος Καρβούνης, πρώην καρκινοπαθής ο ίδιος.

«Ο καρκίνος είναι ευλογημένη αρρώστια, γιατί σου δίνει το δικαίωμα και το χρόνο να σκεφτείς και να αναθεωρήσεις πολλά πράγματα. Μέχρι να μου ανακοινώσουν ότι έχω αρρωστήσει, με ενδιέφερε μόνο η καριέρα μου. Η ζωή μου μέχρι τότε ήταν σπίτι – δουλειά. Τώρα είναι ζωή» λέει ο δημοσιογράφος Κώστας Μανιμανάκης που έχει βιώσει τον καρκίνο δύο φορές μέχρι σήμερα.

«Στην αρχή, όταν διαγνώστηκε ο καρκίνος, είχα σκηνοθετήσει πολλές φορές την κηδεία μου. Πώς θα είναι… Πώς θα με πάνε… Έχω σκεφτεί πάρα πολλές φορές τον άντρα μου μόνο του. Αυτά είναι ανθρώπινα, φυσιολογικά πράγματα. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι που έχουν καρκίνο τα έχουν σκηνοθετήσει αυτά τα πράγματα» αναφέρει στην κάμερα του ΑΠΕ-ΜΠΕ η συνταξιούχος Βούλα Μπέγκα 9 χρόνια μετά την περιπέτεια της.

Ο ψυχίατρος Χαράλαμπος Μπεντενίδης, τέως διευθυντής του ψυχιατρικού τομέα του ΕΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ, εξηγεί από την πλευρά του τον ιαματικό ρόλο της ειλικρίνειας και της αποδοχής στην έκβαση της νόσου .

«Έχω γνωρίσει αρρώστους με καρκίνο οι οποίοι μου έχουν πει «γιατρέ τι θα γινόμουν χωρίς τον καρκίνο μου»;». Είναι πολύ σημαντικό να αποκτάς εργαλεία ζωής, μέσα από αυτά που σου συμβαίνουν, για καλύτερη ποιότητα ζωής», επισημαίνει στην κάμερα του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπεντενίδης.

Recommended For You