Ο Ιός της Ηπατίτιδας Α μάθε τι είναι

imagesΜετά το κρούσμα Ηπατίτιδας Α στην Ειδομένη καλό είναι να ενημερωθείτε για το τι είναι και πως μπορείτε να προφυλαχτείτε

Πέντε ιοί είναι γνωστό ότι προκαλούν ηπατίτιδα, και οι τρεις συνηθέστεροι προσδιορίζονται ως A, B και C. Ύποπτοι θεωρούνται και άλλοι ιοί. Τα συμπτώματα όλων των μορφών ηπατίτιδας μπορεί να μοιάζουν με της γρίπης. Κάποιες φορές εμφανίζεται ίκτερος, ενώ κάποιες άλλες όχι. Πολλοί ασθενείς, ιδίως παιδιά, δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Στην περίπτωση της ηπατίτιδας Β και της ηπατίτιδας C, το ήπαρ μπορεί να έχει ήδη υποστεί σοβαρή βλάβη όταν εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Ο ιός HAV υπάρχει στα κόπρανα των μολυσμένων ατόμων. Επιβιώνει στο αλμυρό και στο πόσιμο νερό καθώς και στα παγάκια. Ένα άτομο μπορεί να έρθει σε επαφή με τον ιό HAV με τους εξής τρόπους:

● Αν φάει ωμά θαλασσινά από νερό μολυσμένο με ανθρώπινα περιττώματα ή πιει μολυσμένο νερό
● Αν έχει στενή σωματική επαφή με μολυσμένο άτομο ή χρησιμοποιεί το ίδιο πιάτο, το ίδιο ποτήρι ή τα ίδια μαχαιροπίρουνα
● Αν δεν πλένει σχολαστικά τα χέρια του αφού χρησιμοποιήσει την τουαλέτα, αφού αλλάξει ένα μολυσμένο μωρό ή προτού μαγειρέψει

Ο ιός HAV προξενεί συνήθως οξεία αλλά όχι χρόνια ασθένεια. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, το σώμα αποβάλλει τον ιό μέσα σε εβδομάδες ή μήνες. Δεν έχει καθιερωθεί κάποια συγκεκριμένη θεραπεία εκτός από την ανάπαυση και τη σωστή διατροφή. Ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει το αλκοόλ καθώς και τα φάρμακα που επιβαρύνουν το ήπαρ, όπως είναι η ακεταμινοφαίνη, ώσπου να διαπιστώσει ο γιατρός ότι το ήπαρ έχει θεραπευτεί εντελώς. Ένα άτομο που έχει περάσει ηπατίτιδα Α πιθανότατα δεν θα ξανακολλήσει, αλλά μπορεί να πάθει ηπατίτιδα άλλου τύπου. Η ηπατίτιδα Α μπορεί να προληφθεί με εμβολιασμό.

Recommended For You