Ο αυτοκρατορικός τάφος στην Κίνα που οι αρχαιολόγοι φοβούνται να ανοίξουν

Μία τεράστιας σημασίας αρχαιολογική ανακάλυψη στην Κίνα, έχει όλα εκείνα τα συστατικά που φτιάχνουν ένα πρώτης τάξεως μυστήριο τύπου Indiana Jones. Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στις αρχές του μήνα τα ερείπια ενός αυτοκρατορικού παλατιού, στο μαυσωλείο του πρώτου Αυτοκράτορα της Κίνας, Qinshihuang. Το παλάτι υπολογίζεται ότι έχει μέγεθος 690 επί 250 μέτρα, δηλαδή, το ένα τέταρτο της Απαγορευμένης Πόλης και χρονολογείται περί το 221-207 π.Χ. Μέσα στο παλάτι αυτό, είναι σχεδόν σίγουροι ότι βρίσκεται ο τάφος του.
Το μαυσωλείο του Qinshihuang είναι παγκοσμίως γνωστό πια,  για τους άριστα διατηρημένους πολεμιστές από τερακότα, μινιατούρες αριστοτεχνικά φτιαγμένες που σύμφωνα με την παράδοση, συνοδεύουν τον νεκρό αυτοκράτορα στην μετά ζωή. Το μυστήριο, όμως, έγκειται στον ίδιο τον τάφο του Αυτοκράτορα, τάφος που θεωρείται τόσο πολύτιμος όσο και εκείνος του Τουταγχαμόν. Γιατί;
Πρώτα απ’ όλα γιατί σύμφωνα με τις «γραφές» τις οποίες συμβουλεύονται  οι Κινέζοι αρχαιολόγοι, ο τάφος του πρώτου Αυτοκράτορα, γνωστού στους ιστορικούς για την Χρυσή Εποχή που οδήγησε τότε την αυτοκρατορία του, πρέπει να είναι  γεμάτος με θησαυρούς αμύθητης αξίας, που έχουν παραμείνει ανέπαφοι.
Το δεύτερο, όμως, είναι οι παγίδες που περιγράφονται σε αυτές τις ιστορικές αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες, οι παγίδες αυτές έχουν σχεδιαστεί ώστε να πλήξουν θανάσιμα οποιονδήποτε επιχειρήσει να συλήσει τον τάφο. Το κτίσμα που φέρεται να φιλοξενεί το σώμα του αυτοκράτορα και των αυλικών του, έχει ύψος 76 μέτρων και παραμένει στεγνό εξαιτίας ενός πολύπλοκου συστήματος αποστράγγισης που έφτιαξαν οι κατασκευαστές του.
Ενώ πολλοί αρχαιολόγοι έχουν αποδείξει ότι οι παγίδες που βλέπαμε στις ταινίες του Indiana Jones ήταν απλά αρχαιολογικοί μύθοι που εκμεταλλεύτηκε το Hollywood, οι Κινέζοι υποστηρίζουν πως, ενώ δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τις φημολογούμενες «κατάρες», φοβούνται τόσο κάποιες παγίδες με φλεγόμενα τόξα που περιγράφουν οι ιστορικές πηγές τους, όσο και (πιο σοβαρό) την μεγάλη συγκέντρωση υδράργυρου που θα υπάρχει στον τάφο και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των αρχαιολόγων.
Πώς προκύπτει κάτι τέτοιο; Μετρήσεις που έχουν γίνει στον χώρο της ανασκαφής, δείχνουν υψηλή συγκέντρωση σε υδράργυρο, πράγμα που επιβεβαιώνει τους παπύρους που συμβουλεύονται οι ιστορικοί, οι οποίοι αναφέρουν πως οι τεχνικοί του αυτοκράτορα Qinshihuang έχουν κατασκευάσει «ρυάκια» από υδράργυρο να προστατεύουν τον χώρο ταφής, για να εμποδίσουν τον οποιονδήποτε τυχάρπαστο να βεβηλώσει τον ιερό χώρο και να αρπάξει τον θησαυρό.
Οι Κινεζικές αρχές φοβούνται να διακινδυνεύσουν τις ζωές των αρχαιολόγων και των εργατών και έχουν αποφασίσει να περιμένουν μέχρι να διασφαλίσουν οι επιστήμονες πως δεν υπάρχει κάτι να απειλήσει την ασφάλεια όλων. Οι αρχαιολόγοι, πάντως, που θα τολμήσουν να ανοίξουν τον τάφο του πρώτου Κινέζου αυτοκράτορα, είτε με την βοήθεια του Indiana Jones, είτε της Lara Croft, είτε οποιουδήποτε άλλου, θα έχουν την δόξα του Κάρτερ.
http://www.digitallife.gr

… αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας απλά πατώντας Like …

Recommended For You