Ολόκληρο το άρθρο της Αντζελίνα Τζολί στους Νew York Times για την διπλή μαστεκτομή που υπεβλήθη

Mε ιδιαίτερα ψύχραιμο και χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις τρόπο  ανακοίνωσε μέσω  άρθρου της στους Νew York Times, η Αντζελίνα Τζολί την τρίμηνη ιατρική διαδικασία που κορυφώθηκε με την διπλή μαστεκτομή στην οποία υπεβλήθη.
Στο άρθρο της με τίτλο «Η ιατρική επιλογή μου» η διάσημη αμερικανίδα ηθοποιός γράφει πως υποβλήθηκε σ’ αυτή την επέμβαση επειδή έχει ένα «ελαττωματικό» γονίδιο, το BRCA1,  το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο στις ωοθήκες και τους μαστούς.
H 37χρονη μητέρα έξι παιδιών εξήγησε ότι οι γιατροί εκτιμούσαν ότι διατρέχει 87% κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και 50% κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών.
Η μητέρα της Ζολί πέθανε σε ηλικία 56 ετών από καρκίνο του μαστού, ασθένεια με την οποία «πάλευε επί 10 χρόνια», γράφει η ηθοποιός. «Μόνο τα πρώτα μου παιδιά πρόλαβαν να την γνωρίσουν. Προσπαθώ να τους εξηγήσω τι είναι αυτό που την πήρε μακριά μας. Με ρωτούν αν μπορεί να συμβεί το ίδιο και σε μένα. Πάντα τους λέω να μην ανησυχούν».
Συχνά μιλάμε με τα παιδιά για «τη μαμά της μαμάς» και δεν ξέρω πως να τους εξηγήσω γιατί αυτή η ασθένεια μας τη στέρησε, γράφει μεταξύ άλλων στο άρθρο εισάγοντας το κοινό στο μυαλό της και στη δύναμη που άντλησε για να πάρει την απόφαση να προχωρήσει στη διπλή μαστεκτομή. Στις 27 Απριλιου είχε ολοκληρώσει την τρίμηνη διαδικασία που κορυφώθηκε με την παστεκτομή.«Γράφω γιατί θέλω όλες οι γυναίκες να μάθουν κάτι από την εμπειρία μου. Ο καρκίνος είναι μια λέξη που προκαλεί φόβο στις καρδιές των ανθρώπων, σε κάνει να ασθάνεσαι ανήμπορος. Ομως σήμερα μπορείς μέσω μιας εξέτασης αίματος να δεις αν έχεις αυξημένη επικινδυνότητα να νοσήσεις από καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών και να κάνει ότι μπορείς για να το ανατρέψεις».
Στις 2 Φεβρουαρίου ξεκίνησε τη διαδικασία μέσω μιας επέμβασης που ονομάζεται «καθυστέρηση θηλής»: αποκλείει την ασθένεια από τους αδένες του στήθους πίσω από τη θηλή και φέρενει έξτρα ποσότητα αίματος στην περιοχή. Αυτό είναι επίπονο και προκαλεί μελανιές, αλλά αυξάνει τις πιθανότητες να σωθεί η θηλή. «Δυο εβδομάδες μετά έκανα τη μεγάλη επέμβαση, όπου αφαιρέθηκε ο ιστός του στήθους και μπήκαν προσωρινά επιθέματα. Η επέμβαση διήρκησε οκτώ ώρες και όταν ξύπνησε είχα αντλίες στα στήθη μου – ήταν σαν να παίζω σε ταινία επιστημονικής φαντασίας.Αλλά μετά από λίγες μέρες είχα επιστρέψει κανονικά στη δουλειά μου».
Εννέα εβδομάδες μετά, η τελική επέμβαση ολοκληρώθηκε με την ανακατασκευή των μαστών και την τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Εχει γίνει τόση πρόοδος σε αυτή τη διαδικασία που το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά όμορφο, σημείωνει η Τζολί στο άρθρο της.«Γράφω για να πω την ιστορία μου για να μάθουν όλες οι γυναίκες ότι δεν είναι εύκολο να κάνεις μαστεκτομή. Αλλά είμαι χαρούμενη που έκανα αυτή την επιλογή. Οι πιθανότητες να πάθω καρκίνο του μαστού μειώθηκαν από το 87% στο 5%. Μπορώ να πω στα παιδιά μου πως δεν πρέπει να ανησυχούν ότι θα με χάσουν από καρκίνο του μαστού»
Δεν παραλείπει βέβαια να αναφερθεί στη συμπαράσταση του συντρόφου και πατέρα των βιολογικών της παιδιών Μπραντ Πιτ: «Είμαι τυχερή που έχω σύντοφο τον Μπραντ Πιτ, που μου δείχνει τόση αγάπη και υποστήριξη. ήταν δίπλα μου κάθε λεπτό των δύσκολων χειρουργείων, βρήκαμε ακόμη και στιγμές να γελάσουμε μαζί.»

Recommended For You