Ολλανδός χειρούργος εφηύρε ειδικά ηλεκτροσόκ για να σβήνει τις κακές αναμνήσεις

Ποιός δεν ονειρεύτηκε να σβήσει από τη μνήμη του τις κακές αναμνήσεις;

Να εξαφανίσει από τον εγκέφαλό του όλες τις δυσάρεστες στιγμές ή τις ταπεινωτικές καταστάσεις; Ενας νευροχειρούργος από ολλανδικό Radboud University Nijmegen βρήκε τον τρόπο.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του γιατρού Marijn Kroes, μια θεραπεία με ηλεκτροσόκ (ECT) μπορεί να σβήσει τις κακές αναμνήσεις από τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience, και το πείραμα έγινε πάνω σε 42 άτομα που έπασχαν από σοβαρή κατάθλιψη.

Αρχικά στους ασθενείς ο γιατρός έδειξε δύο διαφάνειες: Η μια έδειχνε την ιστορία ενός παιδιού που σκοτώθηκε σε τροχαίο και η άλλη εξηγούσε μια επίθεση εναντίον ενός ατόμου. Μια εβδομάδα αργότερα τους έδειξε τις ίδιες διαφάνειες αλλά με ελαφρότερα συμπτώματα και μηνύματα.

Στη συνέχεια οι 42 εθελοντές μοιράστηκαν σε τρεις ομάδες, όπως αναφέρει το περιοδικό Time, το οποίο παρουσιάζει τον ολλανδό γιατρό. Η πρώτη ομάδα υπέστη ηλεκτροσόκ και στη συνέχεια τους μοιράστηκε ένα ερωτηματολόγιο. Η δεύτερη ομάδα υπέστη επίσης ηλεκτροσόκ αλλά το ερωτηματολόγιο τους μοιράστηκε 24 ώρες αργότερα. Οσο για την τρίτη ομάδα δεν υπέστη κανένα ηλεκτροσόκ και πήραν το ερωτηματολόγιο.

Αποτέλεσμα: Οι εθελοντές της πρώτης και της τελευταίας ομάδας θυμόντουσαν πολύ καλά τις δύο ιστορίες αλλά η δεύτερη ομάδα δεν θυμόταν τίποτα. Το συμπέρασμα που έβγαλε ο γιατρός ήταν ότι η μνήμη στοκάρει αναμνήσεις και ότι μπορεί κάποιος να παρέμβει για να τα σβήσει.

Σύμφωνα με τον ολλανδό γιατρό η λύση που προτείνει δεν είναι θαυματουργή αλλά αποτελεί μια πίστα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βρεθεί κάποιο «φάρμακο» στις επώδυνες μνήμες.

http://www.briefingnews.gr

Recommended For You