Μέσα στο ρού της ιστορίας, υπήρξαν κάποιοι άνθρωποι, κάποιες στιγμές, κάποιες σκέψεις και πράξεις που άλλαξαν για πάντα τον τρόπο που σκεφτόμαστε και ενεργούμε. Τα εμπνευσμένα μυαλά που είτε με τη βοήθεια της τύχης, είτε χάρη σε πολυετείς προσπάθειες και δοκιμές κατάφεραν να εφεύρουν αντικείμενα και τεχνολογίες που έφεραν επανάσταση σε διάφορους τομείς της ανθρώπινης ζωής.
Είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις μόνο 10 από αυτές τις εφευρέσεις, αλλά το παρακάτω infographic κάνει ακριβώς αυτό. Από τη δημιουργία του κοινού χαρτιού, το 2ο αιώνα μ.Χ. (Δυναστεία των Χαν) που μας επέτρεψε να γράφουμε και να σχεδιάζουμε, μέχρι την γέννηση του Διαδικτύου, μόλις πριν 23 χρόνια (Sir Tim Berners-Lee), κοιτάμε στο παρελθόν και στεκόμαστε στις εφευρέσεις που χωρίς αυτές, ο κόσμος σήμερα θα ήταν τελείως διαφορετικός και σίγουρα πιό «πρωτόγονος».
Η μεγαλύτερη «κινητικότητα» εντοπίζεται αναμφίβολα τους τελευταίους 2 αιώνες, αλλά σημαντικές εφευρέσεις έγιναν από τις αρχές της προ-περασμένης χιλιετίας. Σχεδόν ταυτόχρονα με την εμφάνιση του χαρτιού και από τον ίδιο χώρο (Κίνα), δημιουργήθηκε η πυξίδα. Ένα όργανο πλοήγησης πολύ απλό στη σύλληψη, τη δημιουργία και τη λειτουργία του, αλλά απείρως χρήσιμο ακόμα και σήμερα σε πολλές περιπτώσεις, στεκόμενο επάξια δίπλα στα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα. Πολλούς αιώνες αργότερα, το 1439, έχουμε την πρώτημηχανή εκτύπωσης, του Ιωάννη Γουτεμβέργιου φυσικά. Περιττό να αναφερθούμε στη σημασία της από ιστορικής (και όχι μόνο) απόψεως.
Μικρό άλμα στο 1712 για να δούμε την πρώτη ατμομηχανή από τον Thomas Newcomen, η οποία είχε αρχικά τη χρήση της αντλίας. Ωστόσο, έφερε επανάσταση σε πολλούς τομείς όπου βρήκε εφαρμογή, κυρίως στις μετακινήσεις, καθώς τα πρώτα τραίνα και αυτοκίνητα χρησιμοποιούσαν τέτοιους κινητήρες. Και σαφώς συνεισέφερε στη βιομηχανία και τη μαζική παραγωγή αγαθών. Ο 19ος αιώνας, με τη σειρά του, έφερε πολλές σημαντικές εφευρέσεις στην ανθρωπότητα, μια εξ’αυτών ήταν και το τηλέφωνο του Alexander Graham-Bell το 1876. Βέβαια, πολλοί εφευρέτες της εποχής (π.χ. Thomas Edison) προσπαθούσαν να δημιουργήσουν αυτή τη συσκευή και σίγουρα βοήθησαν με τις προσπάθειές τους, αλλά η πρώτη πατέντα επίσημα εκδώθηκε στον Bell.
Μόλις ένα χρόνο μετά, πάντως, ο Edison πήρε το «αίμα του πίσω», εφευρίσκοντας τηνκαταγραφή ήχου. Μια ανακάλυψη πολύ σημαντική για τις γενιές που ακολούθησαν, αν και αρχικά είχε ως σκοπό την υπαγόρευση και καταγραφή, στέλνοντας πολλούς και πολλές στενογράφους στο περιθώριο. Και για να κλείσει εντυπωσιακά εκείνη η «μαγική» τριετία 1876-1878, πάλι ο Thomas Edison μας έδωσε τον ηλεκτρικό λαμπτήρα πυρακτώσεως. Με λίγες, απλές λέξεις, έδωσε το φως στον πολιτισμό. Και μαζί με το φως, τη δυνατότητα τροφοδοσίας των αμέτρητων συσκευών που βασίστηκαν στον ηλεκτρισμό, από εκεί και έπειτα.
Όσο για τον 20ο αιώνα, μπήκε πολύ «δυνατά» με το αεροπλάνο και την πρώτη πτήση των αδερφών Wright, το 1903. Ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μια νέα επανάσταση στις μεταφορές, αλλά και δημιουργώντας ένα νέο όπλο για κάθε πολεμοχαρές έθνος της περιόδου. Το 1941, στη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, ήρθε μια «ειρηνική» εφεύρεση να προκαλέσει εντύπωση, αν και θα πέρναγαν πολλές δεκαετίες για να αλλάξει πραγματικά τον κόσμο μας. Δεν ήταν άλλη από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, που φυσικά δεν είχε καμία σχέση με τα σημερινά PCs. Ογκώδεις και βασιζόμενοι σε μεγάλους διακόπτες, αντιστάσεις και σωλήνες κενού, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές πολλαπλασίαζαν άκοπα τις δυνατότητες των αρχαίων προγόνων τους, δηλαδη του Άβακα των Σουμέριων το 2.500 π.Χ. και του «δικού» μας Αστρολάβου των Αντικυθήρων, το 80 π.Χ.
Μια μικρή αναδρομή στους αιώνες και τις άπειρες εφευρέσεις, που είτε πέτυχαν, είτε όχι, άνοιξαν το δρόμο για τους σημερινούς επιστήμονες και συνέβαλαν δραστικά στη βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου…
http://www.digitallife.gr