Οι όμορφοι φίλοι μας στο Facebook μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στην εικόνα του εαυτού μας.

Η προσήλωση μπροστά στιςφωτογραφίες με μαγιό και στο τέλειο πρόσωπο των φίλων στο Facebook μπορεί να κάνει μια νεαρή γυναίκα να αισθανθεί χειρότερα για το σώμα της ακόμα και όταν συγκρίνει τον εαυτό της με τις πιο όμορφες διασημότητες και τα μοντέλα σε περιοδικά μόδας, αποκαλύπτει μια νέα έρευνα.

«Η προσοχή εστιάζεται κυρίως στα εξωτερικά χαρακτηριστικά και μπορεί να γίνει ακόμη πιο επικίνδυνη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ότι στα κλασσικά μέσα ενημέρωσης, καθώς οι συμμετέχοντες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι άνθρωποι που γνωρίζουμε», υποστηρίζουν οι συντάκτες της μελέτης.

Η έρευνα, που διεξήχθη από μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Strathclyde του Ηνωμένου Βασιλείου, το Πανεπιστήμιο του Οχάιο, και το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, υποστηρίζει όπως και άλλα πρόσφατα ευρήματα πως τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να δημιουργήσουν καταστροφικές συνέπειες στις νέες γυναίκες.

Για παράδειγμα, σε μια μελέτη που κυκλοφόρησε τον περασμένο Νοέμβριο, ψυχολόγοι από το American University στην Ουάσιγκτον, DC, διαπίστωσε πως κορίτσια γυμνασίου και λυκείου που απορροφούνται βλέποντας εικόνες άλλων κοριτσιών στο Facebook εξέφρασαν μεγαλύτερη δυσαρέσκεια για το βάρος τους, αυξημένη επιθυμία να αδυνατίσουν, και έτειναν να δουν το σώμα τους ως αντικείμενο.

Μια αυστραλιανή μελέτη που κυκλοφόρησε τον περασμένο Σεπτέμβριο διαπίστωσε ότι «οι χρήστες του Facebook έδιναν ιδιαίτερη σημασία στην εικόνα του σώματός τους από τους μη χρήστες».

Και σε ακόμη μια άλλη μελέτη, που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του περασμένου έτους, ο April Smith και οι συνεργάτες του, από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι στο Οχάιο, διαπίστωσε ότι ορισμένες συνήθειες του Facebook θα μπορούσαν να προβλέψουν κατά πόσον οι νέες γυναίκες θα εμφάνιζαν περισσότερα συμπτώματα βουλιμίας και υπερφαγίας.

Οπότε τι είναι αυτό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προκαλεί προβλήματα και ανησυχία για την εικόνα του σώματος, σε αντίθεση με τα περιοδικά μόδας, ή με τη σύγκριση ωραίων και δημοφιλών κοριτσιών στο δρόμο ή το σχολείο;

Πρώτον, αν και οι χρήστες συχνά πιστεύουν ότι οι αναρτήσεις στο Facebook είναι πιο «αληθινές» από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, αναφέρει ο Smith, «δεν είναι “μια ακριβή αναπαράσταση του τι συμβαίνει στην καθημερινότητα”». Οι άνθρωποι αναρτούν μόνο τις καλύτερες εικόνες τους και μπορεί να χρησιμοποιούν προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφιών για να αφαιρέσουν κιλά ή να διορθώσουν τα ζυγωματικά.

Δεύτερον, ο Smith προσθέτει, πως οι νέες γυναίκες έχουν την τάση να δημοσιεύουν αρνητικά κείμενα, όπως «OMG, μόλις έφαγα ένα παγωτό Ben and Jerry» για να αναζητήσουν παρηγορητικά σχόλια όπως «Δεν πρέπει να ανησυχείς», ή «Είσαι τόσο όμορφη που δεν έχει σημασία». Μπορεί όμως να λάβουν και σχόλια του τύπου «Είσαι γουρούνα». Και αυτό οδηγεί επίσης σε μεγαλύτερη δυσαρέσκεια για το σώμα τους.

Τα κορίτσια – καθώς και τα αγόρια – σκέφτονται πως οι διασημότητες ή τα μοντέλα είναι μοναδικά και άπιαστα. Αλλά η ελκυστικότητα που εκπέμπουν οι συνομήλικοί τους, σκέφτονται, πως θα έπρεπε να είναι εφικτή. Οι νεαρές κοπέλες συμμετέχουν σε αρκετές συζητήσεις για το σώμα και το λίπος, δήλωσε η Evelyn Meier, η οποία ηγήθηκε της μελέτης του American University, και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «το παραφουσκώνουν. Το μεγεθύνουν».

Επιπλέον, η Meier προσθέτει, πως μια νεαρή γυναίκα μπορεί να καθίσει, να εξετάζει και να στοχάζεται μπροστά από μια φωτογραφία συνομήλικής της, και απλά να αδιαφορεί για ένα δημοφιλές, όμορφο κορίτσι με ωραία πόδια που περνά από διάδρομο του σχολείου.

Η νέα μελέτη υποστηρίζει όλα αυτά τα τελευταία αποτελέσματα. Εξέτασε 881 γυναίκες, ως επί το πλείστον λευκές, του πανεπιστημίου του Midwestern. Οι γυναίκες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια τα οποία ήταν διαμορφωμένα για να ελέγξουν και να διαγνώσουν διατροφικές διαταραχές. Οι περισσότερες από τις γυναίκες, το 86%, δήλωσαν ότι θα ήθελαν να χάσουν βάρος, κατά μέσο όρο 9 κιλά.

Κατά μέσο όρο ξόδεψαν 79 λεπτά την ημέρα στο Facebook. Για τις γυναίκες που ήθελαν να χάσουν βάρος, το να ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στο Facebook δημιουργεί ακόμα περισσότερα αρνητικά συναισθήματα για το σώμα τους.

Τα δύο τυποποιημένα τεστ για τις διατροφικές διαταραχές δεν προέβλεψαν τα απαιτούμενα αποτελέσματα, εξήγησε ο συνεργάτης Yusuf Kalyango Jr., καθηγητής δημοσιογραφίας και επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο E.W. Scripps School of Journalism, αλλά έδειξαν πως οι γυναίκες «που αφιέρωναν περισσότερο χρόνο στο Facebook είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν δυσαρέσκεια για το σώμα τους», κάτι που αποτελεί πρώιμο σημάδι των πιθανών διατροφικών διαταραχών.

Δεν έχει σημασία πόσος χρόνος δαπανάται στον ιστότοπο, αναφέρει ο Kalyango, αλλά πόσο συχνά και για πόσο καιρό εξετάζουν τις φωτογραφίες των άλλων, «που στην πραγματικότητα υποδεικνύουν αν ήταν ευτυχισμένοι ή δυστυχισμένοι».

Του Brian Alexander

Πηγή : PsychologyToday.com

Recommended For You