Οι λάμπες που εκπέμπουν Wi-Fi, ίσως είναι η καλύτερη ιδέα μετά το Internet

Μία ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Fudan στη Σαγκάη, έκαναν μία φανταστική ιδέα, πραγματικότητα: ένα λαμπτήρα που παράγει το δικό του σήμα Wi-Fi! Η τεχνολογία ονομάζεται Li-Fi και από τις δοκιμές των επιστημόνων, όχι μόνο λειτουργεί, αλλά το σήμα του είναι πολύ πιο ισχυρό από πολλές οικιακές συνδέσεις στην Κίνα (και σε πολλές άλλες χώρες) αυτή τη στιγμή.
Η τεχνολογία δεν βασίζεται στα ραδιοκύματα του Wi-Fi, αλλά στις συχνότητες του φωτός. Ο λαμπτήρας που δημιουργήθηκε διαθέτει ένα microchip που παράγει το σήμα και οι ταχύτητες φτάνουν μέχρι και τα 150 Mps! «Μπαμπάς» της τεχνολογίας Li-Fi (Light Fidelity) είναι ο Harald Haas, καθηγητής μηχανικής στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου που, ήδη από το 2011, μίλησε για την δυνατότητα προγραμματισμού των LED, εφόσον είναι υπερπυκνωτές με απεριόριστη χωρητικότητα για δεδομένα. H δυνατότητα αυτή των LED, μελετάται από πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα για διάφορες εφαρμογές, όπως η μετάδοση φωνητικών σημάτων κάτω από το νερό.
Η καθηγητρια πληροφορικής Chi Nan από το πανεπιστήμιο του Fudan, εξηγεί: «Σήμερα, ο εξοπλισμός για την ασύρματη μετάδοση σήματος είναι ακριβός και με χαμηλή αποδοτικότητα. Όπως και στην κινητή τηλεφωνία, έχουν εκγατασταθεί εκατομμύρια σταθμοί ανά τον κόσμο για να ενισχύσουν το σήμα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος από την ενέργειά τους, καταναλώνεται στα συστήματα ψύξης τους» και σημειώνει πως η ενέργεια που ουσιαστικά καταναλώνεται για την μετάδοση του σήματος είναι μόλις 5%!
Έτσι, μία λάμπα με microchip που θα εκμεταλλεύεται τις συχνότητες του φωτός, δεν χρειάζεται ψύξη και η ταχύτητα μετάδοσης των δεδομένων είναι εκπληκτικά γρήγορη. Άρα, το όλο σύστημα θα είναι φανερά φτηνότερο από τις μέχρι τώρα γνωστές τεχνολογίες. Φυσικά, απέχουμε αρκετά από το να δούμε το Li-Fi στο εμπόριο. Ακόμα δεν έχουν σχεδιαστεί οι λεπτομέρειες παραγωγής του microchip, ενώ ανάλογη τεχνολογία θα πρέπει να διαθέτουν και οι συσκευές που θα χρησιμοποιούν τα δεδομένα.
Το πανεπιστήμιο πάντως έχει ήδη κατασκευάσει 10 πρωτότυπες τέτοιες λάμπες και θα τις παρουσιάσει σε εμπορική έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στην Κίνα τον επόμενο μήνα.  Άλλη μία τεχνολογία λοιπόν, που θα θέλαμε να δούμε πάρα πολύ γρήγορα στις συσκευές μας!
http://www.digitallife.gr

Recommended For You