Σήμερα ξύπνησα πολύ χαλαρός, σε μια βαριά βρόχινη ατμόσφαιρα και όπως ευνοούσε και για συλλογισμούς ο καιρός, έκανα κάποιες αναδρομές στην ζωή μου και κάποιες σκέψεις που προσπάθησα να τις απαριθμήσω σε κανόνες, κάποιους κανόνες και αρχές που πλέον σήμερα τα θεωρώ πολύ σημαντικά για την πορεία ζωής ενός ανθρώπου. Ας ξεκινήσουμε να τους απαριθμήσουμε λοιπόν.
1. Πρώτο και βασικό, έχουμε κατασταλάξει τι ακριβώς θέλουμε στην ζωή μας, κάνουμε ρεαλιστικά όνειρα, βάζουμε στόχους και δουλεύουμε σκληρά πάνω σε αυτούς για να τους επιτύχουμε. Κάθε φορά που πετυχαίνουμε έναν στόχο, νιώθουμε πιο δυνατοί και με μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση για τον επόμενο.
2. Δεν είμαστε ανταγωνιστικοί με τους γύρω μας. Το να έχουμε την ανάγκη να συγκρινόμαστε με τους γύρω μας είναι ξεκάθαρα χαμηλή αυτοεκτίμηση, ένας άνθρωπος που είναι καλά με τον εαυτό του, ξέρει ακριβώς τι θέλει και που πάει σε αυτήν την ζωή και νιώθει δυνατός, δεν έχει ποτε λόγο να μπαίνει σε συγκρίσεις με τους γύρω του. Ανταγωνιστικοί είναι αυτοί με χαμηλή αυτοεκτίμηση και με ελλιπή προσωπικότητα.
3. Δεν εκνευριζόμαστε εύκολα. Μην ξεχνάμε ότι εκνευρισμός σημαίνει ήττα – και δίκιο να έχεις μπορεί να το χάσεις. Εάν είσαι σίγουρος για σένα και τις ικανότητες σου θα προσπαθείς να αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες και τις προκλήσεις χωρίς να εκνευρίζεσαι, θα αφήνεις πάντα τους άλλους να χάνουν τον έλεγχο και να εκτίθενται σε μια αντιπαράθεση.
4. Δεν ασχολείσαι με το τι λένε οι άλλοι, παίρνεις μόνο στα σοβαρά κριτική ανθρώπων που θεωρείς σημαντικούς, καλύτερους από σένα, που έχεις να πάρεις πράγματα από αυτούς και έχουνε να επιδείξουν έργο ζωής και όχι μόνο θεωρία. Επίσης προσέχεις αυτούς που θα τους παίρνεις στα σοβαρά, να συμβαδίζει η θεωρία τους με τις προσωπικές επιλογές της ζωής τους. Όλους τους άλλους τους προσπερνάς αδιάφορα, άλλωστε εάν αρχίσεις και πετυχαίνεις, οι άλλοι θα ασχολούνται συνέχεια μαζί σου, θα σε φθονούν ενώ εσύ μπορεί να μην γνωρίζεις ούτε το όνομα τους.
5. Προστασία από τα λαμόγια της ζωής που είναι και πολλά. Δεν θα ξεχνάς ποτέ ότι ζούμε στην εποχή του τσάμπα μάγκα και ο καθένας λέει και πλασάρει τον εαυτό του όπως θέλει, αλλά εσύ θα προσπαθείς πάντα να βλέπεις πίσω από την μάσκα, να κοιτάς τα έργα τους και τις επιλογές τους. Κανένας δεν μπορεί να κρυφτεί από αυτά. Μπορεί να βλέπεις πλούτο και να δείχνει κάποιος επιτυχημένος επιχειρηματίας, αλλά να είναι κληρονομιές, να τρώει τα έτοιμα και να φοράει την μάσκα του πετυχημένου. Μπορεί να το παίζει επαναστάτης και ασυμβίβαστος και να ζει καταπιεσμένος μέσα σε έναν συμβατικό γάμο σαν προικοθήρας και όχι μόνο. Μπορεί να στο παίζει ξερόλας για την οικονομία , αλλά να μην έχει δημιουργήσει ποτέ και να μην ξέρει πώς να διαχειρίζεται έστω ένα μικρό περίπτερο. Μπορεί να σου λέει ότι είναι αναρχικός και να έχει δέκα ακίνητα από πίσω κερδισμένα στον καπιταλισμό. Οπότε τονίζω πάλι δεν κοιτάμε ποτέ την βιτρίνα που θέλει να μας πουλήσει ο άλλος, αλλά παρατηρούμε προσεκτικά πάντα τις επιλογές του και ποιες είναι οι δικές του προσωπικές επιτυχίες.
6. Ορθολογισμός. Από τα πιο βασικά και δώστε μεγάλη προσοχή. Μαθαίνουμε να σκεφτόμαστε και να αποφασίζουμε μόνο ορθολογικά, όσο περισσότερο λειτουργούμε με την λογική και λιγότερο με το ένστικτο, δηλαδή το συναίσθημα, οι πιθανότητες σωστής επιλογής σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας, είναι συντριπτικά μεγαλύτερες από το να ακολουθούμε το συναίσθημα, τα θέλω μας και την ψυχική μας ανάγκη.
7. Εγωισμός. Χρησιμοποιούμε τον εγωισμό μας και το πείσμα μας δημιουργικά και όχι ζηλόφθονα και αυτοκαταστροφικά. Λέμε στον εαυτό μας, εάν κάτι μπορούνε να το καταφέρουνε κάποιοι άλλοι, τότε μπορούμε να το καταφέρουμε και εμείς. Όταν μας θίγουνε τον εγωισμό και μας προσβάλουν, δεν αντιδρούμε σπασμωδικά, πεισμώνουμε και βάζουμε στοίχημα με τον εαυτό μας, να γίνουμε καλύτεροι και να απαντήσουμε με τα έργα μας και τα κατορθώματα μας και όχι με λόγια, κακίες και ανόητη εκδικητικότητα. Άλλωστε η μεγαλύτερη εκδίκηση σε αυτούς που σε πρόσβαλαν είναι να σε βλέπουνε καλά, πετυχημένο, ευτυχισμένο και καλύτερο από αυτούς.
8. Συνέπεια, δουλειά και επαγγελματισμός. Πολύ βασικά και αυτά. Εάν θέλεις να πετύχεις πρέπει να είσαι συνεπής, πρώτα με τον εαυτό σου και μετά με τους άλλους. Έτσι κερδίζεις την εμπιστοσύνη τους και έτσι χτίζονται σιγά σιγά οι σχέσεις. Η συνέπεια ξεκινάει από μικρές λεπτομέρειες, όπως το να πηγαίνεις στην ώρα σου στα ραντεβού σου. Έτσι οι άλλοι ξέρουνε από κάτι τέτοια μικρά ότι έχουνε να κάνουνε με σοβαρό άνθρωπο σαν πρώτη γνωριμία. Επίσης δουλειά και επαγγελματισμός, όταν λες κάτι θα το κάνεις,. Όταν δίνεις σε κάποιον μια ημερομηνία για να ανταπεξέλθεις στην υπόσχεσή σου, πρέπει να την τηρήσεις και εάν τύχει και δεν μπορείς, πρέπει μόνος σου από πριν να ενημερώσεις αυτόν που σε εμπιστεύτηκε.
9. Σχέσεις. Εδώ ένα θα σας πω και από εκεί και πέρα ότι καταλάβει ο καθένας. Οι σχέσεις των ανθρώπων είναι ανταγωνιστικές και οι ερωτικές ειδικότερα. Το αντικείμενο του πόθου έχει πάντα το πάνω χέρι. Ο κυνηγός δίνει και το αντικείμενο του πόθου παίρνει. Eδώ θα σας θυμίσω πάλι τον ορθολογισμό, που πρέπει να υπερισχύει του συναισθήματος. Όταν μια σχέση βασίζεται περισσότερο στον λογική και λιγότερο στο συναίσθημα έχει συντριπτικά περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσει και με λιγότερα προβλήματα. Και καλά όταν είμαστε νέοι και θέλουμε να ζήσουμε και τον έντονο έρωτα, τα έντονα πάθη και τα μεγάλα λάθη, αλλά όταν μεγαλώνουμε σιγά σιγά και δεν υπάρχουνε άλλα περιθώρια για λάθη τι κάνουμε;
10. Αυτοκριτική και ψυχανάλυση. Κάνουμε πάντα αυτοκριτική και αυστηρή στο εαυτό μας, όπως επίσης προσπαθούμε πάντα να αναλύσουμε τα πώς και τα γιατί, τους λόγους και τις αιτίες δημιουργούν ένα γεγονός, ένα συναίσθημα, μια συμπεριφορά. Το να ευλογούμε τα γενιά μας και τα προτερήματα μας, δεν κερδίζουμε τίποτα μέσα από αυτό, αυτά τα γνωρίζουμε και εμείς και οι γύρω μας. Σημασία έχει να επισημαίνουμε, να κάνουμε παραδοχή των μειονεκτημάτων μας, των αρνητικών του χαρακτήρα μας και των ελαττωμάτων μας, να δουλεύουμε πάνω σε αυτά για να τα βελτιώσουμε και κάθε φορά να παρατηρούμε και μια μικρή βελτίωση.
Αυτοί είναι 10 βασικοί κανόνες της ζωής μου, μπορείτε σε κάποια να συμφωνήσετε, σε άλλα να διαφωνήσετε, κάποια να κρατήσετε και κάποια άλλα να πετάξετε.
Πηγή: o-klooun.com