Οδηγίες για να μην σας χτυπήσει ο καύσωνας

Οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα ανήρτησε στην ιστοσελίδα της η Γενική Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενόψει του κύματος ζέστης που θα «χτυπήσει» την Ελλάδα την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Η αποφυγή της ηλιοθεραπείας και της βαριάς σωματικής εργασίας και άσκησης όπως και τα ελαφρά γεύματα είναι τα κυριότερα μέτρα προφύλαξης.

Η Γ.Γ. συνιστά ακόμη την προτίμηση σε ανοιχτόχρωμα ρούχα, τα συχνά και χλιαρά ντους κατά την διάρκεια της ημέρας, την πόση άφθονου νερού καθώς και αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.

Οι ευπαθείς ομάδες καλούνται να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους για περαιτέρω οδηγίες ακόμη και φαρμακευτικής φύσης.

Ο δήμος Αθηναίων θα παρέχει δωρεάν είσοδο Τετάρτη και Πέμπτη στις Λέσχες Φιλίας, από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα.

Οι αίθουσες βρίσκονται στον Άγιο Παύλο, το Κουκάκι, τον Νέο Κόσμο, τα Κάτω Πετράλωνα, την Κολοκυνθού, τον Άγιο Ελευθέριο και τους Αμπελόκηπους.

Το ίδιο παράδειγμα ακολουθεί και η περιφέρεια Θεσσαλίας που έχει ανοίξει για το κοινό από σήμερα και έως την Πέμπτη, στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα (Κουμουνδούρου και Παπαναστασίου) την κλιματιζόμενη αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Θεσσαλίας έβγαλε λίστα μέτρων που πρέπει να ακολουθηθούν από κάθε ομάδα.

Γενικές οδηγίες προφύλαξης

 1. Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο.
 2. Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
 3. Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα. Φορέστε καπέλο.
 4. Προτιμήστε τα ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά και περιορίστε τα λιπαρά. Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Επίσης, συνιστάται να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά.
 5. Συνιστώνται πολλά χλιαρά ντους κατά την διάρκεια της ημέρας.
 6. Επίσης, συστήνεται η χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών, που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου.

Εδικές οδηγίες προφύλαξης για νεογνά και βρέφη

 1. Τα νεογνά πρέπει να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά.
 2. Να τους προσφέρονται συχνά, εκτός από γάλα (μητρικό ή άλλο) και άλλα υγρά όπως δροσερό χαμομήλι, νερό, κλπ.
 3. Τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά καλό είναι να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.
 4. Καλό είναι τα παιδιά να μην παραμένουν πολύ ώρα στον ήλιο μετά το μπάνιο και να φορούν πάντα καπέλο.

Ειδικές οδηγίες προφύλαξης για ηλικιωμένους

 1. Αν ο δροσισμός του διαμερίσματος στη μεγάλη ζέστη είναι δύσκολος, προτιμότερη είναι η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε δροσερότερες περιοχές της χώρας.
 2. Αν η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε παραθαλάσσια περιοχή ή σε βουνό δεν είναι εύκολη, τότε η παραμονή τους στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών είναι μια σχετικά εύκολη λύση.
 3. Το δωμάτιο ή το σπίτι γενικά, κατά τη διάρκεια των ζεστών ωρών της ημέρας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό.
 4. Οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένα άτομα, καλό θα είναι να φροντίζουν να μην τα εγκαταλείπουν μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας από το σπίτι.

Recommended For You