Ντοματένιος καγιανάς, ο πεντανόστιμος

Καθώς το καλοκαίρι είναι πια εδώ και οι νόστιμες, καλές ντομάτες επίσης, έχει έρθει η κατάλληλη ώρα για καγιανά. Αγαπημένο φαγητό των παιδικών μου χρόνων, αλλά και μετέπειτα, μου φέρνει στο μυαλό αναμνήσεις από μποστάνια με απίστευτα φρούτα και λαχανικά καθώς και φαγητά απλά και γρήγορα. Φαγητό έτοιμο στο άψε-σβήσε γιατί με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει δεν είναι για πολλά-πολλά μες στην κουζίνα. Ο καγιανάς – σύμφωνα με τις οδηγίες της μαμάς – πρέπει να είναι απλός και ζουμερός, άντε να βάλεις μέσα και λίγα μικρά κομματάκια παστό χοιρινό* για τους πολύ πεινασμένους ή γι’ αυτούς που έχουν αποφασίσει μες στη ζέστη να πιουν κανα κρασάκι ή κανα τσιπουράκι. Εμείς, λοιπόν, θα φτιάξουμε την απλή εκδοχή που είναι πιο συχνή στο χωριό που μεγάλωσα στη Μεσσηνία.

images

Υλικά

  • 3-4 ώριμες ντομάτες
  • 5 αυγά
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κούπα νερό
  • αλάτι και πιπέρι

Τρίβουμε τις ντομάτες στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο και, μόλις ζεσταθεί ελαφρώς, ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα και το αλάτι. Το αφήνουμε να βράσει για περίπου 5 λεπτά και προσθέτουμε λίγο – λίγο το νερό, ανάλογα με το ζουμί που έχουν οι ντομάτες, γιατί ίσως να μη χρειαστεί όλο. Αφήνουμε να βράσει περίπου ακόμα ένα τέταρτο, σε μέτρια φωτιά, προσέχουμε όμως να μη στεγνώσει η ντομάτα.

Χτυπάμε τα αυγά ελαφρώς και τα ρίχνουμε στο τηγάνι, φροντίζοντας το μείγμα του αυγού να πάει παντού, ανακατεύοντας με κυκλικές κινήσεις απαλά. Δε θέλουμε ο καγιανάς να γίνει μικρά ψίχουλα, αντίθετα θέλουμε μεγαλύτερα, αφράτα κομμάτια.

Ψήνουμε περίπου δέκα λεπτά (όσο περίπου μια ομελέτα) προσέχοντας να μην έχει πολλά ζουμιά όταν τον κατεβάσουμε από τη φωτιά. Είμαστε έτοιμοι για σερβίρισμα. Λίγη σφέλα** ή ένα καλό κατσικίσιο τυρί θα αποτελέσουν εξαιρετικό συνοδευτικό του καγιανά μας και αν υπάρχει το σωστό ψωμί, τότε όλα είναι θα είναι όπως παλιά.

* Το «παστό χοιρινό» είναι η μεσσηνιακή εκδοχή για το, γνωστό στους περισσότερους, σύγκλινο και η **σφέλα είναι ΠΟΠ μεσσηνιακό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα.

http://www.bostanistas.gr

Recommended For You