Νέες εικόνες του σύμπαντος τόσο φαντασμαγορικές που μοιάζουν fake

Από το 1999 μέχρι σήμερα, το Chandra X-Ray, το πιο ισχυρό διαστημικό τηλεσκόπιο που έχουν κατασκευάσει ποτέ ανθρώπινα χέρια, έχει στείλει 23 τρισ. data πίσω στη μητέρα Γη με εικόνες από το αχανές διάστημα. Με λίγα λόγια, εδώ και 21 χρόνια λειτουργεί ως η δικιά μας ματιά σε πιο εντυπωσιακά και σπάνια ουράνια σώματα του ηλιακού μας -και όχι μόνο- συστήματος. Σαν το βλέμμα που μας αποκαλύπτει τα μυστήρια του σύμπαντος.

Πώς, πότε και γιατί ξεκίνησε το σύμπαν; Υπάρχει ζωή εκεί έξω ή μήπως είμαστε μόνοι μας σε έναν αχανή απειλητικό κόσμο όπου δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκτός από νεκρούς πλανήτες και αστέρια που εκπέμπουν απάνθρωπη θερμότητα; Σε αυτές και σε άλλες πολλές ερωτήσεις που θέτουν μερικοί από τους σημαντικότερους επιστήμονες του πλανήτη, το Chadra X-Ray έχει αποτελέσει σημαντικό σύμβουλο και εργαλείο.

Για τους υπόλοιπους από εμάς, τους κοινούς θνητούς, η NASA πρόσφατα έδωσε στη δημοσιότητα μερικές νέες εικόνες του σύμπαντος που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο, έτσι ώστε το κοινό να πάρει μία γεύση από την απεραντοσύνη που υπάρχει εκεί έξω. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι τόσο φαντασμαγορικές που εύκολα νομίζεις ότι είναι fake. Ότι κάποιος γραφίστας θέλει να παίξει με το μυαλό σου.

Οι εικόνες από το υπερπέραν

Νέφη σε μπλε και ρόζ τόνους από την έκρηξη του M82, ενός αστεριού που βρίσκεται 11 εκ. έτη φωτός μακριά από τη Γη.

To παράξενο ουράνιο φαινόμενο που βλέπουμε εδώ, ονομάζεται Supernova 1987A. Θα μπορούσε, βέβαια, να είναι η εικόνα από κάποιο ψυχεδελικό όνειρο.

To διαστημικό τηλεσκόπιο Chandra ένωσε τις δυνάμεις του με το Humble για να αποθανατίσουν αυτήν την εκπληκτική εικόνα: Τα Eta Carinae, ένα ζεύγος αστεριών που βρίσκονται σε αυτοκαταστροφική τροχνι.α Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα εκραγεί σε σούπερνόβα στο εγγύς αστρονομικό μέλλον.

Το μάτι του Θεού ή το μάτι του Διαβόλου; Μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος καθώς το Helix Nebula έχει δημιουργεί από ένα αστέρι που πεθαίνει δημιουργώντας κοσμική σκόνη και αέρια.

Cartwheel’s cyclone galaxy Μπορεί η εικόνα του Cartwheel Galaxy (ή πιο επιστημονικά ESO 350-40) να θυμίζει διαστημικό λούνα παρκ, η συγκεκριμένη φωτογραφία όμως αφηγείται την τρομακτική ιστορία του πώς ένας γαλαξίας πέρασε μέσα από έναν άλλο.

Όταν το τηλεσκόπιο Chandra έστεψε τον φακό του το 1999 προς τα απομεινάρια της supernova Cassiopeia A, ήταν η αρχή μία φωτογραφική διήγησης για το πώς ένα τεράστιο αστέρι καταστράφηκε ύστερα από μία συμπαντική έκρηξη.

https://esquire.com.gr

Recommended For You