Μικρή φώκια έγινε η μασκότ της Σάμου +Video

Τη δική της μασκότ απέκτησε πριν από αρκετούς μήνες η Σάμος. Πρόκειται για μία μικρή φώκια μονάχους – μονάχους που παρουσιάζεται σε διάφορες παραλίες στην ανατολική πλευρά του νησιού. η συγκεκριμένη φώκια είναι πολύ κοινωνική και δεν ενοχλέιται καθόλου απο τους ανρώπους ενώ θα έλεγε κανείς ότι επιζητά την παρέα τους. Σύμφωνα με το ινστιτούτο θαλασσίων ερευνών Αρχιπέλαγος πρόκειται για μία ιδιαίτερη μεσογειακή φώκια η οποία κατά τη διάρκεια της ημέρας επιλέγει τις πιο πολυσύχναστες παραλίες, αντί για τις απόκρημνες ακτές, όπου θα την συναντούσαμε φυσιολογικά. Τις νύχτες επιστρέφει στη θάλασσα όπου ψαρεύει και τρέφεται κανονικά. Η μικρή φώκια μονάχους- μονάχους απέκτησε και όνομα, Αργυρώ την φωνάζουν πλέον αυτοί που την ξέρουν και αναμφισβήτητα πρόκειται για έναν ξεχωριστό κάτοικο του όμορφου νησιού.

images

Το βίντεο προέρχεται απο υλικό που μαγνητοσκόπησε ο κ. Εμμανουήλ Μαντάς και μετέδωσε η Σαμιακή Τηλεόραση. Το τραγούδι που ακούγεται είναι το Sugarman – Summernights τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους δημιουργούς τους και όχι σε εμάς.

Τη δική του μασκότ έχει αποκτήσει εδώ και μερικούς μήνες το νησί της Σάμου -μια ασυνήθιστα κοινωνική φώκια Monachus monachus που πλησιάζει τους παραθεριστές σε διάφορες παραλίες, κυρίως στα ανατολικά του νησιού.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, το εντυπωσιακό είναι ότι η φώκια «Αργυρώ» προσαρμόζει τη συμπεριφορά της κοντά στους ανθρώπους και μοιάζει να μην ενοχλείται ούτε από την παρουσία ούτε από την όχληση που προκαλούν οι λουόμενοι.

Επιλέγει μάλιστα τις πιο πολυσύχναστες παραλίες, αντί τις απόκρημνες ακτές, και πλησιάζει ακόμα και στις αυλές των σπιτιών. Τις νύχτες επιστρέφει στη θάλασσα όπου ψαρεύει και τρέφεται κανονικά.

Το Αρχιπέλαγος, το οποίο έχει συμπληρώσει 1.000 ώρες φύλαξης από ερευνητές και εθελοντές του το τελευταίο τετράμηνο, προσπαθεί να περιορίσει τις δυνητικά επικίνδυνες επαφές της Αργυρώς με τον άνθρωπο, προφανώς όμως χωρίς μεγάλη επιτυχία.

H φώκια Monachus monachus, ενδημικό είδος της Μεσογείου, αντιμετωπίζει «κρίσιμο κίνδυνο εξαφάνισης» και θεωρείται μάλιστα ένα από τα πλέον απειλούμενα θηλαστικά του πλανήτη.

Ο συνολικός πληθυσμός της εκτιμάται γύρω στα 500 μόλις άτομα.

Recommended For You