Μην ξεφλουδίζετε τα φρούτα και τα λαχανικά

Είστε από εκείνους που ξεφλουδίζετε μετά μανίας τα φρούτα και τα λαχανικά; Αν ναι, κάνετε πολύ κακώς, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό των φυτικών ινών τους βρίσκετε στη φλούδα.

Οι φυτικές ίνες αποτελούν πολύτιμα συστατικά, που συμβάλουν στην καλή υγειά του γαστρεντερικού μας συστήματος, τον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου, ενώ μας προσφέρουν και ευκολότερο κορεσμό.

Ακόμη, τα περισσότερα αντιοξειδωτικά και οι πολυφαινόλες των φρούτων και των λαχανικών βρίσκονται επίσης πολύ κοντά στην επιφάνεια της φλούδας ή στην ίδια τους τη φλούδα.

Μελέτες δείχνουν ότι η φλούδα εμφανίζει 27 % περισσότερη αντιοξειδωτική δραστηριότητα από τη σάρκα. Πολλοί λοιπόν αφαιρούμε τη φλούδα από τη μελιτζάνα, τις πιπεριές, τα ροδάκινα, τη ντομάτα, τα μήλα και τα νεκταρίνια, αλλά στην πραγματικότητα πετάμε στα σκουπίδια πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία.

Αν λοιπόν η φλούδα μπορεί να φαγωθεί, ξύνετε την απαλά αντί να την αφαιρείτε ολοσχερώς και χρησιμοποιείται έναν αποφλοιωτή λαχανικών ή ένα κοφτερό μαχαίρι για να αφαιρείται όσο πιο λεπτό στρώμα γίνεται από τα φρούτα και τα λαχανικά που πρέπει να ξεφλουδιστούν.

Πηγή: neadiatrofis.gr

 

Recommended For You