Με απόφαση δικαστηρίου δεν είναι ούτε άνδρας, ούτε γυναίκα!

Κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει το δικαίωμα από κάποιον που δεν θέλει να είναι ούτε άντρας ούτε γυναίκα, αλλά ένα ον ουδέτερο, αποφάνθηκε η αυστραλιανή δικαιοσύνη!

Την περασμένη Παρασκευή, το Εφετείο της Νέας Νότιας Ουαλίας, για πρώτη φορά στην ιστορία, έδωσε νομική αναγνώριση στο δικαίωμα σε άτομο που δεν επιθυμεί να ταυτίζεται ούτε με το ανδρικό ούτε με το γυναικείο φύλο, ανατρέποντας τον ισχύοντα νόμο ότι όλοι ανεξαιρέτως στα πιστοποιητικά γέννησης, γάμου και θανάτου θα πρέπει να αναγράφονται με το ένα ή με το άλλο φύλο.

Εκτιμάται ότι πιθανόν αυτό να χρησιμοποιηθεί ως «οδηγός» σε παρόμοιες περιπτώσεις και σε άλλες Πολιτείες.
H απόφαση αφορούσε τον 52χρονο Norrie, ο οποίος χαριτολογώντας, μετά την απόφαση των εφετών είπε ότι «δεν υπάρχουν πολλοί από μας, τέτοια περίεργα όντα, ο νόμος όμως πρέπει να ισχύει για όλους».
«Αυτή είναι η πρώτη δικαστική απόφαση που αναγνωρίζει ότι το φύλο δεν έχει μόνο δύο όψεις, το θηλυκό και το αρσενικό και πρέπει να επισημοποιηθεί αυτό νομικά σ’ όλα τα νομικά έγγραφα» δήλωσε μία από τις δικηγόρους του Norrie, η Emily Christie.
Eπίσης, ο Hugh de Kretser, από το Νομικό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ότι η απόφαση του εφετείου θα επηρεάσει και άλλες παρόμοιες υποθέσεις σε άλλες Πολιτείες: “Kυβερνητικοί και μη οργανισμοί θα εφαρμόσουν τη νομοθεσία αυτή σε ευρύτερη κλίμακα”.
Η υπόθεση της διακαούς επιθυμίας του Norrie να είναι ένα όν ουδέτερο επίσημα, και στα μάτια του νόμου, ξεκίνησε το 2010 όταν η κυβέρνηση του αναγνώρισε το δικαίωμα να αναγράφεται στα πιστοποιητικά του ότι είναι “αορίστου γένους” (sex not specified).
Μια μέρα, όμως, που σίγουρα θα προτιμά να σβήσει από τη μνήμη του ο Norrie, παίρνει μια επιστολή από το Ληξιαρχείο με την οποία πληροφορείται ότι “έγινε λάθος και δεν γίνεται να είναι γένους ουδετέρου!”
“Για ένα μήνα αφότου είπε το “ναι” η κυβέρνηση, δεν υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα. Ούτε ο κόσμος γκρεμίστηκε ούτε ο ουρανός έπεσε να μας πλακώσει. Μόνο όταν έγινε η περίπτωσή μου πρωτοσέλιδο, τους έπιασε πανικός και είπαν “όχι, δεν γίνεται αυτό, αποκλείεται” λέει ο ίδιος.
Χωρίς δεύτερη σκέψη, έτρεξε να βρει το δίκιο του στην Ανώτατη Αρχή, το Εφετείο. Εκεί οι τρεις εφέτες ομόφωνα συμφώνησαν ότι “αν το εξετάσουμε σημασιολογικά, ο όρος “φύλο” δεν έχει αποκλειστικά διπλή έννοια, δηλαδή αρσενικό ή θηλυκό”.
Έστειλαν λοιπόν οι εφέτες την υπόθεση στο Δικαστήριο Διαιτησίας για να περιγράψει με μια λέξη ουδέτερη την… ουδετερότητα του Norrie.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Recommended For You