Μέτρα για την ηλεκτροδότηση ευπαθών ομάδων ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Μετά από σειρά περιστατικών σε νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, με τραγικότερο το χαμό μιας 13χρονης από αναθυμιάσεις μαγκαλιού την περασμένη Κυριακή, το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε να προχωρήσει σε μέτρα που θα αφορούν σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών και που θα προβλέπουν την άμεση επανασύνδεση ρεύματος και την αναστολή των διακοπών ηλεκτροδότησης για όσους ήταν εγγεγραμμένοι στις λίστες των κοινωνικών-προνοιακών δομών, δήμων, Περιφερειών και της εκκλησίας την 1η Νοεμβρίου.
Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και με τη συμμετοχή των προέδρων των Ενώσεων Περιφερειών και Δήμων, Γ. Σγουρού και Κ. Ασκούνη καθώς και του προέδρου της ΔΕΗ Α. Ζερβού αποφασίστηκε ότι οι λίστες με τις συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού θα αποσταλούν σε επιτροπές ανά νομό.
Οι επιτροπές αυτές -που αποφασίστηκε σήμερα να συγκροτηθούν- θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της ΔΕΗ, του Διαχειριστή του Συστήματος, Δήμων και Περιφερειών και σε αυτές  θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για την επανασύνδεση.
Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα αφορούν καταναλωτές που για διάφορους λόγους (άγνοια, έλλειψη τυπικών προϋποθέσεων, κλπ.) δεν είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, στους οποίους έτσι κι αλλιώς δεν γίνεται διακοπή της ηλεκτροδότησης.
Επιπλέον, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός στον ΑΠΕ-ΜΠΕ προωθείται δωρεάν παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους κατοίκους Αττικής και Θεσσαλονίκης που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (συνολικά 272.000 καταναλωτές), κατά τις ημέρες που υπάρχει αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση ώστε να περιορίζεται η χρήση  πηγών θέρμανσης όπως τα τζάκια και οι  ξυλόσομπες.
Σε ό,τι αφορά τις επανασυνδέσεις, στόχος είναι μέχρι τα Χριστούγεννα να έχουν ολοκληρωθεί.
Στη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο αποφασίστηκε επίσης:
Εντατικοποίηση της ενημέρωσης για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, προκειμένου να ενταχθούν νοικοκυριά που δεν έχουν κάνει αιτήσεις ενώ το δικαιούνται.
Έκδοση Υπουργικής Απόφασης για έκπτωση 70 % στο ρεύμα για τις κοινωνικές δομές των Δήμων, Περιφερειών, εκκλησίας κλπ. (π.χ. κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία, φαρμακεία, συσσίτια κλπ)
-Δημιουργία μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης σε όλη την Ελλάδα ώστε όταν ανακύπτει πρόβλημα να επιλύεται άμεσα.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης ζήτησε την αύξηση του κοινωνικού τιμολογίου από το 25% στο 50%.
http://www.ertopen.com

Recommended For You