Υπάρχει κάτι αναμφισβήτητα γοητευτικό γύρω από το μέλι. Το νέκταρ των λουλουδιών μετατρέπεται από τις μέλισσες σε ένα γλυκό, χρυσό ελιξίριο, με «θαυματουργές» δυνάμεις. Διατηρείται χωρίς να χαλάει, καθώς έχει πολύ χαμηλά επίπεδα υγρασίας και είναι εξαιρετικά όξινα, καθιστώντας το απαγορευτικό περιβάλλον για βακτήρια και μικροοργανισμούς.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, το μέλι είναι υγροσκοπικό, αντιβακτηριακό, αντιφλεγμονώδες και λειτουργεί ως εξαιρετικό καθαριστικό για πληγές, γράφει η Melissa Breyer στο Mother Nature Network.
Το μέλι χρησιμοποιείται εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια ως φαρμακευτικό ελιξίριο.
Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση μελιού ως θεραπευτικό μέσο εντοπίστηκε στις πήλινες πινακίδες των Σουμερίων, οι οποίες αποκαλύπτουν ότι το μέλι χρησιμοποιούνταν στο 30% όλων των συνταγών της εποχής, αναφέρει δημοσίευμα στο Smithsonian.com.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν συχνά το μέλι για να γιατρεύουν δερματικές ασθένειες ή προβλήματα στα μάτια, όπως έκαναν επίσης οι αρχαίοι Έλληνες, οι Ρωμαίοι και πολλοί ακόμη πολιτισμοί της αρχαιότητας.
Δείτε παρακάτω μερικά από τα πιο γνωστά οφέλη για την υγεία που παρέχει το μέλι (είτε έχουν επιβεβαιωθεί επιστημονικά, είτε έχουν περαστεί από γενιά σε γενιά μέσω της παράδοσης, αποδεικνύοντας ότι είναι όχι μόνο νόστιμο, αλλά και αποτελεσματικό):
1. Μαλακώνει το βήχα
Μια έρευνα του 2007 από το τμήμα Ιατρικής του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια στις ΗΠΑ βρήκε ότι το μέλι ήταν πιο αποτελεσματικό ενάντια στο βήχα από τα αντιβηχικά φάρμακα που περιείχαν dextromethorphan (DM), μαλακώνοντας το λαιμό των παιδιών που υπέφεραν από βήχα κατά τη διάρκεια της νύχτας και βελτιώνοντας κατά συνέπεια τον ύπνο τους.
2. Ενισχύει τη μνήμη
Σε μια έρευνα που δημοσίευσε το Reuters, οι ερευνητές ζήτησαν από 102 υγιείς γυναίκες στην ηλικία της εμμηνόπαυσης, να καταναλώνουν είτε 20 γραμμάρια μέλι καθημερινά, είτε να ακολουθήσουν ορμονοθεραπεία με οιστρογόνα και προγεστερόνη ή να μην κάνουν απολύτως τίποτα. Μετά από τέσσερις μήνες εκείνες που έπαιρναν μέλι ή χάπια μπορούσαν να θυμηθούν μία λέξη παραπάνω από τις 15 που τους παρουσιάστηκαν σε ένα τεστ βραχυπρόθεσμης μνήμης.
3. Γιατρεύει πληγές
Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το μέλι είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία πληγών. Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε στη Νορβηγία, το θεραπευτικό μέλι Medihoney (που υποβάλλεται σε ειδική διαδικασία καθαρισμού) βρέθηκε ότι μπορεί να σκοτώσει όλα τα στελέχη των βακτηρίων στις πληγές. Σε μία άλλη έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 59 ασθενείς που υπέφεραν από πληγές και έλκη στα κάτω άκρα –το 80% των οποίων είχε δοκιμάσει συμβατικές μεθόδους θεραπείας που αποδείχτηκαν ανεπιτυχείς- όταν ακολούθησαν μια θεραπεία με μη επεξεργασμένο μέλι, παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις στις μολυσμένες πληγές τους.
4. Παρέχει θρεπτικά συστατικά
Το μέλι περιέχει ένα ευρύ φάσμα βιταμινών και ανόργανων συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των εξής: νιασίνη, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ, ασβέστιο, χαλκός, σίδηρος, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορος, κάλιο και ψευδάργυρος. Αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με μέλι παρέχετε στον οργανισμό σας περισσότερα θρεπτικά συστατικά απ’ ό,τι θερμίδες.
5. Δυνητικά μπορεί να εμποδίσει το χαμηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων
Σύμφωνα με τη Mayo Clinic το μέλι θα μπορούσε να είναι ένας ελπιδοφόρος και φτηνός τρόπος, για να αποτραπούν τα χαμηλά επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων που προκαλούνται από τις χημειοθεραπείες. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι απαιτείται να γίνουν περαιτέρω μελέτες.
6. Ανακουφίζει από εποχιακές αλλεργίες
Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ανακουφίζει από το βήχα, όπως η αποτελεσματικότητά του να ανακουφίζει από εποχιακές αλλεργίες δεν έχει αποδειχτεί σε κλινικές μελέτες. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η έκθεση σε μικρές ποσότητες αλλεργιογόνων μέσα από το μέλι (περιέχει ίχνη από γύρη λουλουδιών) μπορεί να λειτουργήσει ως μια καλή θεραπεία για να αντιμετωπιστούν οι αλλεργικές αντιδράσεις.
7. Σκοτώνει βακτήρια που αντιστέκονται στα αντιβιοτικά
Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι το ιατρικής ποιότητας μέλι μπορεί να «σκοτώσει» παθογόνους μικροοργανισμούς όπως το E. coli και η σαλμονέλα, καθώς επίσης και τους ανθεκτικούς στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus και Pseudomonas aeruginosa, που υπάρχουν σε νοσοκομεία και ιατρεία γιατρών.
8. Μπορεί να βοηθήσει στο μεταβολισμό του αλκοόλ
Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο NYU Langone Medical Center, όταν κανείς τρώει μια κουταλιά μέλι «αυξάνεται η ικανότητα του οργανισμού του να μεταβολίζει το αλκοόλ, μειώνοντας κατά συνέπεια την πιθανότητα μέθης και μειώνοντας πιο γρήγορα τα επίπεδα αλκοόλ που υπάρχουν στο αίμα».
http://medicalnews.gr