Λ-Sat: Στο διάστημα ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος!

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε σύμφωνα με τη NASA η εκτόξευση του δορυφόρου Λ-sat, χθες στις 19:50 (ώρα Ελλάδας). Ο Λ-Sat (Hellenic Satellite) αποτελεί τον πρώτο καθαρά ελληνικό δορυφόρο που πετάει στο διάστημα, εφόσον σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την ελληνική φοιτητική/επιστημονική ομάδα Lamda Team (με σλόγκαν «Greek Minds at Work»), με έδρα τη Silicon Valey.

images

Επικεφαλής του όλου εγχειρήματος είναι ο Δρ. Περικλής Παπαδόπουλος (καθηγητής Αεροδιαστημικής Μηχανικής του πολιτειακού πανεπιστημίου της Καλιφόρνια), ενώ μεταξύ των μελών της ομάδας βρίσκονταν και έξι Έλληνες φοιτητές.

O Λ-Sat αποτελεί έναν δορυφόρο μικρού μεγέθους, που θα διαθέτει ερευνητικό εξοπλισμό, με σκοπό τη μέτρηση της επίδρασης της ακτινοβολίας στο υλικό γραφένιο, όταν αυτό βρίσκεται σε κανονικές συνθήκες χαμηλής γήινης τροχιάς. Παράλληλα είναι εξοπλισμένος με τεχνολογία αμφίδρομης επικοινωνίας με συστήματα εδάφους, συμβάλλοντας στην προστασία ελληνικών εμπορικών πλοίων από πειρατικές επιδρομές.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικα στην ιστοσελίδα της ομάδας, «Είμαστε εδώ για να αποδείξουμε ότι το “Greek Minds at Work” είναι κάτι παραπάνω από μια πεποίθηση. Είναι μία επίδειξη ενός ενωμένου ελληνικού μετώπου. Μια επίδειξη του παγκοσμίως διαπρέποντος επιστημονικού ελληνικού μυαλού. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το κάνουμε αυτό από το να κατασκευάσουμε και να στείλουμε στο Διάστημα έναν ελληνικό δορυφόρο».

http://www.infocom.gr

Recommended For You