World Reader's Digest

Λευκά και τιρκουάζ χρώματα στην πιο ιδιαίτερη παραλία της Βόρειας Ελλάδας

Ενα εξωτικό τοπίο, με ομορφιά που σε… ζαλίζει και πεύκα που φτάνουν έως τη θάλασσα

Προορισμός, Πόρτο Βαθύ ή Marble Beach (Μάρμαρα), στο πανέμορφο νησί της Θάσου. 7,5 περίπου χιλιόμετρα από τον Λιμένα (στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού), 4,5 -5 από το γραφικό χωριό της Παναγίας και 500μ. από τη δημοφιλή, τα τελευταία χρόνια, παραλία, τη Σαλιάρα.

Αν αποφασίσετε να την επισκεφθείτε, υπάρχει η πιθανότητα να το μετανιώσετε στα μισά του δρόμου. Κατηφορικός χωματόδρομος, με μεγάλες λακκούβες σε ορισμένα σημεία και λευκή σκόνη από τα λατομεία, που θα συναντήσετε κατά τη διάρκεια της διαδρομής σας. Εννοείται πως πριν δε θα πρέπει να έχετε πλύνει το αυτοκίνητό σας.

Και ενώ αρνητικές σκέψεις αρχίζουν να κατακλύζουν το μυαλό σας (τι θέλω εγώ εδώ, που πάμε, χάλια έγινε το αμάξι, πως θα γυρίσουμε πίσω και άλλα παρόμοια), αυτές έρχονται να ισορροπήσουν με την ελπίδα πως «δεν μπορεί, κάτι καλό θα υπάρχει στο τέλος του δρόμου»… Πιστέψτε λοιπόν στο ένστικτό σας, γιατί όντως υπάρχει!

Ενας επίγειος παράδεισος με τιρκουάζ νερά, αμμώδη παραλία και πεύκα που φτάνουν ως τη θάλασσα αγκαλιάζοντας τον γραφικό όρμο. Αίσθηση μαγείας… Η ιδιαιτερότητά της, αν δεν έχετε επισκεφθεί ποτέ και τη Σαλιάρα (μοιάζουν αρκετά), είναι πως πρόκειται για μία παραλία που καλύπτεται με λευκά μαρμάρινα κομμάτια από τо λατoμείо. Αυτά τα μάρμαρα είναι μικροσκοπικά, κρυμμένα κάτω από τον ήλιο, δίνοντας στα νερά της, σε συνδυασμό και με τους αντικατοπτρισμούς της φύσης, τις πιο γαλαζοπράσινες και διαυγείς αποχρώσεις που έχετε δει.

Το ολόλευκο χρώμα του μάρμαρου, «δένει» αρμονικά με το καταπράσινο των πεύκων και των ελαιόδεντρων και σε συνδυασμό με το τιρκουάζ της θάλασσας, σε ταξιδεύουν σε μέρη τροπικά, σε μέρη εξωτικά, με το βλέμμα και τη σκέψη να χάνεται σ’ αυτήν την απαράμιλλη μικροσκοπική ομορφιά.

Η θάλασσα πεντακάθαρη και δροσερή, προσέξτε όμως γιατί βαθαίνει πολύ σύντομα. Η άμμος γυαλίζει λόγω της μαρμαρόσκονης ενώ το μάρμαρο «έδωσε» το κατάλευκο χρώμα του και στα βότσαλα που υπάρχουν.

Τo Πόρτо Βαθύ θεωρείται ένας σχετικά νέoς πρоoρισμός για τоυς τoυρίστες της Θάσоυ. Η παραλία υπήρχε πριν, αλλά ήταν εντελώς άγνωστη ακόμη кαι όταν oι άνθρωπоι άρχισαν να επισκέπτoνται τη Σαλιάρα. Πολλοί επιλέγουν να συνδυάσουν τις δύο παραλίες ενώ υπάρχουν καραβάκια που κάνουν αυτή τη διαδρομή και δεν είναι λίγα και τα σκάφη που αράζουν για να απολαύσουν το μοναδικό τοπίο και τη θάλασσα.

Στο χώρο δεσπόζει και το ομώνυμο beach bar, που πέρα από ξαπλώστρες, προσφέρει τα πάντα και μάλιστα σε μεγάλη ποικιλία.

Κάποιοι ενοχλούνται από τη μαρμαρόσκονη, την πολυκοσμία (σε σχέση με τη Σαλιάρα είναι πιο ήσυχη), φυσικά τη διαδρομή και και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο. Αν θέλετε όμως να δείτε κάτι διαφορετικό, κάτι που ίσως να μην έχετε συναντήσει στη ζωή σας, να βγάλετε μοναδικές φωτογραφίες και να δείτε αυτές τις εικόνες, τότε μην παραλείψετε, αν βρεθείτε στη Θάσο, να επισκεφθείτε μία από τις ομορφότερες παραλίες, την Marble Beach ή Πόρτο Βαθύ!

Συμβουλή: Σε κοντινή απόσταση, περίπου 6 χιλιόμετρα, βρίσκεται και η υπέροχη παραλία της Θάσου, Χρυσή Αμμουδιά. Αν θέλετε να την επισκεφθείτε, μην επιχειρήσετε να το κάνετε μέσω του χωματόδρομου που βρίσκεται μετά το γερανό που οδηγεί απευθείας εκεί (όπως είστε στην παραλία, με το βλέμμα προς τη θάλασσα, στα δεξιά σας). Επιλέξτε να βγείτε προς το Λιμένα και να ακολουθήσετε τον κανονικό και ασφαλτοστρωμένο δρόμο προς Παναγία και μετά Χρυσή Αμμουδιά.

Exit mobile version