Κύπρος, Καταγγελία μάρτυρα Ιεχωβά πυροδοτεί διαμάχες

Έντονη διαμάχη διαπληκτίζεται μεταξύ της Διευθύντριας Μέσης Εκπαίδευσης Ζήνας Πουλλή, την Επίτροπο Διοικήσεως Ελίζας Σαββίδου και της επιτρόπου προστασίας δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδας Κουρσουμπά.  Η αφορμή, είναι το μάθημα των θρησκευτικών και το δικαίωμα απαλλαγής από την παρακολούθηση του μαθήματος.

Η καταγγελία έγινε από μητέρα μαθήτριας μάρτυρα του Ιεχωβά προς την επίτροπο Διοικήσεως η οποία διεξάγει έρευνα για το περιστατικό.  Η παραπονούμενη, διαμαρτύρεται καθώς ζήτησε απαλλαγή του παιδιού της από το μάθημα των θρησκευτικών για να μην προσηλυτίζεται. Παρ΄ όλα αυτά, υποστηρίζει η παραπονούμενη κάθε φορά που γίνεται το μάθημα και ζητά το παιδί της να αποχωρήσει από την αίθουσα διδασκαλίας της επιβάλλεται αποβολή.
Η Διευθύντρια Μέσης Εκπαίδευσης,  εκφράζοντας τις απόψεις της για το μάθημα των θρησκευτικών, πυροδότησε τις αντιδράσεις των δύο επιτρόπων καθώς η ίδια ανέφερε ότι δεν πρέπει να δίδονται καθόλου απαλλαγές για το μάθημα των θρησκευτικών.
Σε δηλώσεις της στο SigmaLive, η κ. Πουλλή ανέφερε: «Τόσο στο παρελθόν, έχει τεθεί θέμα προσωπικών απόψεων καθηγητών, ακόμη και σε περιπτώσεις που αφορούσε υβριστικά κείμενα και τοποθετήσεις. Η επίτροπος διοικήσεως, μίλησε για ελευθερία της γνώμης και είπε ότι δικαιούνται να εκφράζουν την άποψη τους. Η θέση της Μέσης Εκπαίδευσης είναι όπως τηρείται πιστά σωστά η νομοθεσία. Σε όλες τις περιπτώσεις έχω όμως και προσωπικές απόψεις τις οποίες εκφράζω ευθαρσώς. Μήπως η απόφαση της επιτρόπου περί ελευθερίας της γνώμης δεν ισχύει για εμένα;»
Η κ. Πουλλή σε σχέση με την καταγγελία της μητέρας μαθήτριας μάρτυρα του ιεχωβά, υποστήριξε ότι δεν μπορεί ο μαθητής να εγκαταλείπει την αίθουσα διδασκαλίας καθώς υπάρχει η υποχρέωση του σχολείου όπως διασφαλίζει την ασφάλεια των μαθητών. Τόνισε, ότι δίνονται οι απαλλαγές σε όσους το επιθυμούν, αλλά τους συνιστάται όπως παραμένουν στις αίθουσες διδασκαλίας όπου θα είναι υπό την επίβλεψη του καθηγητή τους.
Στην τοποθέτησή της επί του θέματος, η επίτροπος προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, διερωτάται εάν οι δηλώσεις της Διευθύντριας Μέσης Εκπαίδευσης,  αποτυπώνουν την επίσημη θέση του Υπουργείου. Εκφράζει ότι κάτι τέτοιο θα είχε τραγικές συνέπειες δεδομένου ότι σε μια τέτοια περίπτωση ένα Υπουργείο και δη το Υπ. Παιδείας, θα απέρριπτε χωρίς οποιανδήποτε τεκμηρίωση μια θέση που εδράζεται στο δίκαιο των ανθρώπινων δικαιωμάτων και στοχεύει στην διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών.
«Η αναγνώριση του δικαιώματος του παιδιού να απαλλάσσεται, μετά από αίτημα των γονιών ή και του ιδίου από το μάθημα των θρησκευτικών, είναι βασική υποχρέωση του κράτους», τονίζει.
Η επίτροπος Διοικήσεως Ελίζα Σαββίδου, εξέφρασε προβληματισμούς για τις θέσεις που παρέθεσε η διευθύντρια μέσης εκπαίδευσης οι οποίοι, στρέφονται από την μια στην επιδιωκόμενη παρέμβαση της κ. Πουλλή στην έκθεση που διεξάγει η υπηρεσία της σε σχέση με το περιστατικό και από την άλλη διερωτάται γιατί έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική του Υπ. Υγείας.
Ερωτηθείς αν υπάρχει θέμα ασφάλειας για τον μαθητή που ζητά απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών να εξέρχεται της αίθουσας διδασκαλίας, η κ. Σαββίδου, επεσήμανε ότι είναι υποχρέωση του σχολείου όπως προβαίνει σε όλες τις ενέργειες για προγραμματισμό. «Είναι δώρο άδωρο να δίνεις απαλλαγή από το μάθημα σε ένα μαθητή και να τον υποχρεώνεις να παραμένει στην τάξη», επεσήμανε.
Η κ. Σαββίδου εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό της, για τα στοιχεία που ήδη έχει ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας σε σχέση με τον αριθμό των μαθητών για απαλλαγή τους από το μάθημα των θρησκευτικών, αλλά δεν υπήρχε καμία ανταπόκριση είπε από μέρους του Υπ. Παιδείας.
http://www.sigmalive.com/news/local/27293

… αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας απλά πατώντας Like …

Recommended For You