Κριθαρότο με σπαράγγια απ’ τα Γιαννιτσά

Τα σπαράγγια που βρίσκω στο Super Market με προβληματίζουν. Μαραμένα και ταλαιπωρημένα στις άκρες τους. Δεν είναι ελληνικά – τουλάχιστον εγώ δεν έχω βρει – και άρα ο λόγος της ταλαιπωρίας τους αυτονόητος. Το ταξίδι… Έψαξα στο διαδίκτυο και βρήκα ελληνικά σπαράγγια στα Γιαννιτσά. Από τη χαρά μου ζήτησα να μου στείλουν 5 κιλά. Μου έστειλαν άσπρα και σε λίγες μέρες, που θα βγουν και τα πράσινα, θα επαναλάβουμε την αποστολή. Το μαύρο καφασάκι που έφτασε σπίτι μου, μόλις την επόμενη της παραγγελίας, με γέμισε ενθουσιασμό.

Photo: wechriho@Flickr

Πραγματικά, ζωντανά σπαράγγια. Αν ήμουν ο ψαράς της γειτονιάς μου, θα έλεγα «σπαρταράνε»! Κάποια τα διατηρώ στη συντήρηση καλυμμένα με απορροφητικό χαρτί και μέσα σε νάιλον σακούλα. Κάποια τα έκανα μπουκέτο και τα χάρισα σε φίλους και συγγενείς. Άλλα αποθηκεύθηκαν στην κατάψυξη. Το κριθαρότο που σας προτείνω το λατρέψαμε.

Υλικά για 4 άτομα:

  • 500 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • 16 σπαράγγια
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 200 γρ. καπνιστό χοιρινό ή μπέικον
  • 5 κούπες ζωμό λαχανικών
  • μπόλικη τριμμένη γραβιέρα
  • αλάτι, πιπέρι

Κόβω σε μικρά κομμάτια του ενός εκατοστού τα σπαράγγια. Πετώ το κάτω μέρος τους που είναι και το πιο σκληρό. Τσιγαρίζω σε βαθύ τηγάνι το κρεμμύδι και στη συνέχεια το χοιρινό. Προσθέτω το κριθαράκι και δυο λεπτά μετά σβήνω με την πρώτη κούπα του ζωμού λαχανικών.

Προσθέτω τα σπαράγγια. Ανακατεύω και προσθέτω τη δεύτερη κούπα ζωμού λαχανικών. Ανακατεύω και σκεπάζω για 4 λεπτά. Ανοίγω το καπάκι και προσθέτω τον υπόλοιπο ζωμό. Πιπέρι φρεσκοτριμμένο.

Αν επιλέξετε σπιτικό ζωμό λαχανικών, πιθανά θα χρειαστεί να προσθέσετε περισσότερο αλάτι απ’ ό,τι αν επιλέξετε ζωμό του εμπορίου. Οι δεύτεροι είναι πιο αλμυροί συνήθως. Μόλις πιει τα υγρά, το σβήνω. Σερβίρω με τριμμένη γραβιέρα Κρήτης και ένα ξηρό λευκό κρασάκι.

Δικαιώνομαι και ανυπομονώ για το επόμενο μαύρο καφασάκι.

http://www.bostanistas.gr

Recommended For You