Κλωνοποίησαν ποντίκι από μία σταγόνα αίματος στην Ιαπωνία

Αξιοποιώντας τα κύτταρα που υπάρχουν σε μία σταγόνα αίμα, ιάπωνες επιστήμονες κλωνοποίησαν ένα ποντίκι το οποίο όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, έζησε μια φυσιολογική ζωή χωρίς επιπλοκές, και άφησε μάλιστα πίσω του αρκετούς απογόνους.
Η σταγόνα αίματος από την οποία έγινε η κλωνοποίηση, προήλθε από την ουρά άλλου ποντικιού. Μέχρι σήμερα η κλωνοποίηση ποντικιών γινόταν με κύτταρα λευκών αιμοσφαιρίων από λεμφαδένες, από το μυελό των οστών και το συκώτι.
Η αξιοποίηση κυττάρων αίματος με σκοπό την κλωνοποίηση έγινε για πρώτη φορά και στόχος των ιαπώνων ειδικών από το Κέντρο Βιοερευνών Riken στην Τσουκούμπα, ήταν να διαπιστώσουν αν μπορούν με να βρουν μια διαθέσιμη πηγή κυττάρων από ποντίκια δότες ώστε να δημιουργούν «εξειδικευμένα» εργαστηριακά ποντίκια πάνω στα οποία θα κάνουν πολύπλοκα πειράματα.
Επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Biology of Reproduction, ήταν ο δρ. Ατσούο Ογκούρα ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του απομόνωσε τα λευκά αιμοσφαίρια από την «δανεική» σταγόνα αίματος και κλωνοποίησε τον πυρήνα τους.
http://www.tanea.gr

Recommended For You