Και όμως,αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά των capital control στην Ελλάδα

Η ιστορική μνήμη δεν έδωσε ιδιαίτερη έως τώρα σημασία στη πρώτη φορά που πάρθηκαν τα οικονομικά μέτρα τύπου… capital control.

Πριν από περίπου πενήντα χρόνια και με την οικονομία σε χειρότερη κατάσταση από σήμερα οι συνταγματάρχες έκλεισαν και τις τράπεζες.

imagesΗ διαταγή που εκδόθηκε περιελάμβανε την απαγόρευση κυκλοφορίας «περί την Δύσιν του Ηλίου», κλειστά Σχολεία και Πανεπιστήμια, όχι συγκεντρώσεις των τριών ατόμων σε ανοικτό χώρο, όχι συγκεντρώσεις σε κλειστό χώρο που χωρά περισσότερο από πέντε άτομα. Τα παραπάνω είναι γνωστά. Εκείνο όμως που η ιστορική μνήμη δεν έδωσε ιδιαίτερη έως τώρα σημασία είναι τα οικονομικά μέτρα τύπου… capital control.

Όπως αναφέρει το ραδιοφωνικό μήνυμα «από σήμερον και μέχρι νεοτέρας διαταγής κλείνει το χρηματιστήριο Αξιών και εμπορευμάτων, από σήμερον και μέχρι νεοτέρας διαταγής απαγορεύεται η ανάληψις καταθέσεων εκ των τραπεζών και εκ των ταμιευτηρίων, από σήμερον 21 Απριλίου 1967 παρατείνεται η προθεσμία εμφανίσεως συναλλαγματικών και γραμματίων επί δεκαήμερον, από σήμερα και μέχρι νεοτέρας διαταγής απαγορεύεται η αγορά χρυσών λιρών και ξένου συναλλάγματος, η οποιαδήποτε απόπειρα υπό εμπόρων αποκρύψεως τροφίμων θα θεωρηθεί ως δολιοφθορά και οι παραβάτες θα παραπέμπονται πάραυτα εις τα έκτακτα στρατοδικεία».

Εκτός των παραπάνω απαγορεύτηκαν και οι συναλλαγές με χρυσές λίρες.

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα από το 1:50 και μετά:

Recommended For You