Κάτω τα χέρια από το κτήμα Συγγρού

Τελείως τυχαίως υπέπεσε στην αντίληψή μου ότι το Κτήμα Συγγρού έγινε στόχος του αδηφάγου Κράτους (ότι έμεινε από αυτό) που λέγεται Ελλάς!…
Το Κτήμα Συγγρού λοιπόν το ανυπολογίστου αξίας «φιλέτο» των Βο-ρείων Προαστίων απεφασίσθη να «οικοπεδοποιηθεί» και να εκποιηθεί για να ξεχρεώσει η φουκαριάρα η Ελλαδίτσα μας. Το κτήμα αυτό, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω, ήταν πολύ μεγαλύτερο των 1.000 στρεμμάτων (σήμερα είναι 947 στρέμματα, αλλά… αλλά… αλλά… άλλη μεγάλη πονεμένη ιστορία) αποτελεί τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου, τον μεγαλύτερο τροφοδότη σε οξυγόνο και τον καλύτερο χώρο αναψυχής (χαλαρώματος) των περιοί¬κων (των κατοίκων των Δήμων που το περιβάλλουν). Προστατεύεται από ειδικούς νόμους που μόνο αν αλλάξει το Σύνταγμα είναι δυνατόν να αλλάξουν και δεν χρειάζεται πολλά χρήματα (επιδοτήσεις) για να διατη¬ρηθεί και να συντηρηθεί. Προσφέρει μαζί με το Ι.Γ.Ε. (Ινστιτούτο Γεωπονικών Ερευνών) το οποίο φιλοξενεί, και δεν ζητάει παρά μόνο ψί¬χουλα για τη συντήρησή του, εν σχέσει με την προσφορά του.
Όταν προ ετών (1999: 100 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Συγγρού) κάναμε (οι Χιώτες του Λεκανοπεδίου) μια εκδήλωση στη μνήμη του Ανδρέα Συγγρού και της συζύγου του Ιφιγενείας*, ακούσαμε (μάθαμε, διότι οι πε¬ρισσότεροι από τους παρευρισκόμενους δεν τα ήξευραν) τα έργα που κλη¬ροδότησε στο Ελληνικό Κράτος ο Ανδρέας Συγγρός (600 – εξακόσιες – σχολικές αίθουσες, δικαστήρια, βιβλιοθήκες, φυλακές κ.α.) είναι μερικά από τα έργα του. Εκείνος πλήρωσε πολλά από τα χρέη της Ελλαδίτσας μας μετά από εκείνο το «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» του Χαρ. Τρικούπη. Εκείνος τελείωσε τον Ισθμό της Κορίνθου μετά την αποτυχία και της Ελληνικής και της Ιταλικής(!) Κυβέρνησης. Εκείνος (εκείνη – η Ιφιγένεια) άρχισε τον «Ευαγγελισμό» και ίδρυσε το «Νοσοκομείο Συγγρού» με χρήματα του Α. Συγγρού.
Δεν θα σας κουράσω άλλο με τις προσφορές του Α. Συγγρού, θα ήταν όμως μεγάλο λάθος να «αλωθεί» αμαχητί το ομώνυμο Κτήμα. Τέσσερις (4) φορές δικαιωθήκαμε από το Συμβούλιο της Επικρατείας σε παρόμοια περίπτωση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δρομοκαΐτειο» (δύο φορές προσεπάθησε το ΠΑΣΟΚ, μία η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητος(!) και μία η ΝΔ να μας αλώσει)! Στα 32 χρόνια που βρίσκομαι στο Κληροδό¬τημα, κανείς δεν μπόρεσε να μας κουνήσει (να σημειωθεί ότι η προσφορά μας δίδεται αμισθί)!
ΑΔΕΛΦΙΑ ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ!
* Ομιλήτρια η γνωστή Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αγγελική Νικολοπούλου-Σκαρβέλη (αδελφή του πρ. ΑΓΕΘΑ).
Αναστ. Ι. Τριπολίτης, Αγγειοχειρουργός,
Κάτοικος Αμαρουσίου Αττικής,
πρ. Καθηγητής,
πρ. Πρόεδρος Δ.Σ. Δρομοκαϊτείου Θεραπευτηρίου
και πρ. Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικής (ΟΧΣΑ)

Recommended For You