Ισχυρότατος σεισμός 5.8 Ρίχτερ ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα

Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 6:45 το πρωί της Παρασκευής 29 Αυγούστου. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου το επίκεντρο της «πολύ ισχυρής» σεισμικής δόνησης, εντοπίζεται σε θαλάσσιο χώρο, 145 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας ή 58 χλμ. ανατολικά βορειοανατολικά της Νεάπολης Βοιών Λακωνίας.

images

Η δόνηση ήταν μεγάλη σε διάρκεια, για αυτό και έγινε αισθητή σε όλη τη Νότια και Κεντρική Ελλάδα και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αθήνα. Το εστιακό βάθος σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία εκτιμάται σε 10χλμ.Τρία λεπτά μετά τον πρώτο σεισμό, ακολούθησε δεύτερη δόνηση μεγέθους 4,7 Ρίχτερ από το ίδιο επίκεντρο. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν υπάρξει αναφορές για ζημιές.

«Ευτυχώς είναι σε θαλάσσια περιοχή. Δεν υπάρχει κάποιο νησί εκεί κοντά που να επηρεαστεί άμεσα. Είναι μια περιοχή που δεν θα χαρακτηρίζεται με υψηλή σεισμικότητα. Κοντά σε αυτή είναι ο σεισμός του Λεωνιδίου το 2008. Η περιοχή που δίνει μεγάλους σεισμούς είναι αυτή των Κυθήρων αλλά είναι μακριά από αυτή ο σημερινός σεισμός» εκτίμησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

«Το επίκεντρο εντοπίζεται νότια του Αργολικού Κόλπου. Σεισμός ενδιάμεσου βάθους με μια εστία στα 80-85χλμ. Μάλλον πρόκειται για κλασσικό σεισμό αυτού του είδους και γι’ αυτό έγινε αισθητός σε μεγάλες αποστάσεις. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος έντονης ανησυχίας. Οι σεισμοί ενδιάμεσου βάθους γνωρίζουμε ότι δεν έχουν ισχυρούς και πολλούς μετασεισμούς και άρα αν απουσιάζουν, δεν σημαίνει ότι θα έχουμε ανώμαλη εξέλιξη. Δεν μας δημιουργεί κάποιο προβληματισμό» δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Recommended For You