Η Ωραία Κυρία—Το Μυστήριο Λύνεται

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ανά την Ευρώπη από χρόνια θαύμαζαν τις πλουμιστές πεταλούδες του είδους Ωραία Κυρία (Vanessa cardui) και απορούσαν γιατί εξαφανίζονται στο τέλος του καλοκαιριού. Μήπως η ζωή τους σβήνει μόλις αρχίσουν τα πρώτα κρύα; Νέες έρευνες φέρνουν στο φως μια απίστευτη ιστορία. Οι πεταλούδες κάνουν ένα ετήσιο ταξίδι μεταξύ βόρειας Ευρώπης και Αφρικής.

images

Οι ερευνητές συνδύασαν τα στοιχεία που συνέλεξαν από προηγμένα ραντάρ με χιλιάδες προσωπικές μαρτυρίες εθελοντών ανά την Ευρώπη που είχαν δει τις πεταλούδες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, με το τέλος του καλοκαιριού, η Ωραία Κυρία μεταναστεύει κατά εκατομμύρια προς το νότο, πετώντας κυρίως σε ύψος πάνω από τα 500 μέτρα—γι’ αυτό και συνήθως μένει αθέατη από τα ανθρώπινα μάτια. Για το μακρύ τους ταξίδι ως την Αφρική, οι πεταλούδες περιμένουν να φυσήξει ούριος άνεμος ο οποίος θα τις ταξιδέψει με μέση ταχύτητα 45 χιλιόμετρα την ώρα. Η ετήσια μετανάστευσή τους φτάνει μέχρι και τα 15.000 χιλιόμετρα, ξεκινώντας από τις παρυφές της Αρκτικής στο βορρά και καταλήγοντας στην τροπική δυτική Αφρική στο νότο. Το ταξίδι τους είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό της πεταλούδας μονάρχης της Βόρειας Αμερικής. Για να ολοκληρωθεί το ταξίδι μετ’ επιστροφής, χρειάζονται γύρω στις έξι διαδοχικές γενιές της Ωραίας Κυρίας.

Η καθηγήτρια Τζέιν Χιλ του Πανεπιστημίου του Γιορκ, στην Αγγλία, εξηγεί: «Η Ωραία Κυρία ακάθεκτη συνεχίζει το ταξίδι της, αναπαράγεται και καλύπτει χιλιόμετρα». Κάθε χρόνο, ακολουθώντας αυτά τα βήματα, ολόκληρος ο πληθυσμός της μετακινείται από τη βόρεια Ευρώπη στην Αφρική και πίσω.

«Αυτό το μικροσκοπικό πλασματάκι, με βάρος λιγότερο από ένα γραμμάριο, με εγκέφαλο σαν το κεφάλι της καρφίτσας και με μηδενικές ευκαιρίες να μάθει τη ζωή από την πείρα μιας μεγαλύτερης πεταλούδας, επιχειρεί ένα επικό διηπειρωτικό ταξίδι μετανάστευσης», δηλώνει ο Ρίτσαρντ Φοξ, συντονιστής ερευνών στο Ίδρυμα για την Προστασία της Πεταλούδας. «Κάποτε νομίζαμε ότι οδηγείται στα τυφλά, έρμαιο του ανέμου, προς ένα εξελικτικό αδιέξοδο στον φονικό βρετανικό χειμώνα», προσθέτει ο κ. Φοξ. Ωστόσο αυτή η μελέτη «έδειξε ότι οι Ωραίες Κυρίες είναι δεινοί ταξιδευτές».

Recommended For You