Η παλιά μηχανοκίνητη αστυνομία

Η Αστυνομία Πόλεων τότε στην Αθήνα είχε τις περίφημες κλούβες γκρί χρώμα με μικρό παράθυρο με πλέγμα. Μέσα ξύλινους πάγκους όπου έβαζαν όσους και όσες μάζευαν στις «σκούπες»της εποχής.

Τις χρησιμοποιούσαν και στις διαδηλώσεις για να μαζεύουν διαδηλωτές, να κλείνουν δρόμους αλλά και να προστατεύονται οι αστυνομικοί από επιθέσεις διαδηλωτών.

Δεν υπήρχαν λαθρομετανάστες τότε αλλά φτωχοδιάβολοι του παράνομου μεροκάματου.

Η Ευριπίδου η Σοφοκλέους το Μεταξουργείο φτηνές πιάτσες με ιερόδουλες που άνοιγαν από το πρωϊ λόγω πολυπληθούς πελατείας φτηνών βαλαντίων.

Εκεί που είχαν πολύ δουλειά οι κλούβες ήταν στην Συγγρού μια πιάτσα που κράτησε για πολλά χρόνια και σήμερα έχει μετακομίσει στην Ποσειδώνος.

Οι αστυνομικοί τις-τους γνώριζαν απ΄έξω και ανακατωτά δεν έφερναν αντίρρηση έμπαιναν με την μια στην κλούβα.

Το βράδυ στο τμήμα το πρωϊ στο νοσοκομείο Συγγρού για εξέταση μετά στο αυτόφωρο και το βράδυ ξανά στην θέση τους για μεροκάματο.

Στην πιάτσα αυτή ήταν συχνοί και οι καυγάδες μεταξύ γυναικών εκδιδομένων και τραβεστί για τον πελάτη.

Τον τραβολογούσαν φώναζαν και ερχότανε η κλούβα…

Σκούπα επίσης στις μπαρμπουτιέρες που ήταν καμουφλαρισμένες ως καφενεία.

Στην Πλατεία Βάθη ήταν το γκαράζ της Αστυνομίας το μηχανοκίνητο όπως το έλεγαν με τα παλιά αμερικάνικα περιπολικά ΑΜΕΣΟΣ ΔΡΑΣΗΣ που τα έστελναν οι σύμμαχοί μας ως καινούργια από τα παλιά τους τις κλούβες …τις μοτοσυκλέτες.

Τέλος υπήρχαν και οι περίφημες αύρες με τα δακρυγόνα που φόβιζαν και μόνο με την εμφάνισή τους.

Οι διαδηλώσεις τότε ήταν συχνό φαινόμενο που κατέληγαν συνήθως σε μάχες με πολλούς τραυματίες και από τις δύο πλευρές. pisostapalia.blogspot.gr

Recommended For You